Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου να διεξαχθεί αύριο, Δευτέρα στις 20:00 μ.μ. η συζήτηση, με βάση το άρθρο 142 του κανονισμού της Βουλής, για την παράταση της δανειακής σύμβαση και τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Με φόντο τις ασφυκτικές πιέσεις των εταίρων αλλά και τη ΕΚΤ ο Πρωθυπουργός ενημερώνει αυτή την ώρα για την πορεία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και στην συνέχεια το κυβερνητικό συμβούλιο με στόχο να μην υπάρξουν σε αυτή την κρίσιμη στιγμή διαφοροποιήσεις και εσωκομματικές έριδες.

Τα αιτήματα για έγκαιρη ενημέρωση άλλωστε επί των διαπραγματεύσεων από τις προηγούμενες κιόλας ημέρες υπήρξαν πολλά, ενώ υπάρχουν στελέχη του κομματικού μηχανισμού που ρίχνουν ήδη προειδοποιητικές βολές, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν καμία συμφωνία που θα ξεφεύγει από τις προεκλογικές εξαγγελίες και το πρόγραμμα που εξήγγειλε από την Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο Brussels Group υπήρξε, καταρχήν, συμφωνία ότι πρέπει να σχεδιαστούν οι κατάλληλες πολιτικές που θα μεταθέσουν το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα στα υψηλότερα, σε αντίθεση με την πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης, δηλαδή, να μην πληρώνουν μόνο οι «συνήθεις ύποπτοι» αλλά και οι «έχοντες και κατέχοντες», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται στις Βρυξέλλες, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι χθες η συζήτηση ολοκληρώθηκε γύρω από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και προσθέτουν ότι η συζήτηση είναι ουσιαστική και λεπτομερής, ενώ δίνονται και οι απαραίτητες διευκρινίσεις από κάθε πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιαστούν και τα νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή.

Τα νομοσχέδια αυτά είναι:

  • Επανασύστασης και λειτουργίας της ΕΡΤ. Η ψήφισή του θα ολοκληρωθεί άμεσα μετά το Πάσχα.
  • Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Κατάργηση των σωφρονιστικών καταστημάτων Γ’ τύπου και άλλες διατάξεις» με το οποίο επιχειρείται η συνολική αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των φυλακών και του σωφρονιστικού συστήματος. Το σ/ν θα γίνει νόμος του Κράτους αμέσως μετά το σ/ν της ΕΡΤ Α.Ε.
  • Σχέδιο νόμου για την αποκατάσταση των αδικιών στους δημοσίους υπαλλήλους και την εύρυθμη λειτουργία του δημοσίου, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την προώθηση της αξιοκρατίας.
  • Σχέδιο νόμου για την αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και ρύθμιση των δόσεων των στεγαστικών δανείων με βάση το πραγματικό εισόδημα των οφειλετών.