Την εσωκομματική γαλήνη που επικρατεί στην Κουμουνδούρου το διάστημα μετά τη συμφωνία στο Eurogroup ήρθε να ταράξει η διαδικτυακή σύγκρουση ανάμεσα στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη και στην Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου την παραμονή της στρατιωτικής παρέλασης.

Αυτό που σοκάρισε τους συντρόφους τους στην Κουμουνδούρου δεν ήταν η κόντρα των δύο, αλλά το γεγονός ότι είχε δημόσιο χαρακτήρα. Αλλωστε δεν είναι απλά στελέχη του κόμματος αλλά εκλεγμένα σε κορυφαίες θεσμικές θέσεις, ενώ ταυτόχρονα είναι οι δύο από τους τρεις επικεφαλής της εσωκομματικής ομάδας Πλατφόρμα 2010 –με τρίτο τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Μπαλάφα –που πρόσκειται στην προεδρική πλειοψηφία. Πρόκειται για την ομάδα των «ρεαλιστών» που διαδέχτηκε τους ανανεωτικούς, οι οποίοι αποχώρησαν στο Συνέδριο του 2010 για να ιδρύσουν τη ΔΗΜΑΡ.

Το χρονικό. «Θερμή παράκληση προς τους συναρμοδίους», «οι εθνικές επέτειοι να εορτάζονται στο μέλλον διαφορετικά. Με λιγότερα έξοδα και χωρίς πολύ ταρατατζούμ» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Οι συναρμόδιοι ήταν το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και η Περιφέρεια Αττικής. Εκτός του Πάνου Καμμένου, τα πυρά Παπαδημούλη είχαν ξεκάθαρο στόχο και τη Ρένα Δούρου. Ετσι το εξέλαβε και η Περιφερειάρχης Αττικής, η οποία απάντησε και αυτή μέσω του δημοφιλούς δικτύου και σε ανάλογο ύφος. «Θερμή παράκληση προς τιτιβίζοντες: τα πολιτικά ζητήματα δεν λύνονται με 140 χαρακτήρες. Αλλο η πολιτική κι άλλο η αυτοπροβολή…» έγραψε η Δούρου, χωρίς να είναι η πρώτη φορά που εκφράζει αυτή την άποψη. Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου όμως επανήλθε, υποστηρίζοντας ότι «με αφορμή τις αυριανές παρελάσεις, πρότεινα λιγότερα έξοδα και υπερβολές. Εισέπραξα, αντί για αντίλογο, βολές επί «προσωπικού». Λυπάμαι πολύ…». Κάπου εκεί έληξε και ο διάλογος.

Οι μόνοι που δεν αιφνιδιάστηκαν από τον έντονο δημόσιο διάλογο ήταν τα μέλη της Πλατφόρμας 2010. «Ο βροχερός καιρός των τελευταίων ημερών ήταν το κατάλληλο σκηνικό για να ξεσπάσει η μάχη» σχολίασε συνομιλητής και των δύο πλευρών.

Οπως επισήμαινε το ίδιο πρόσωπο, παρά το γεγονός ότι τα δύο κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος προέρχονται από την ίδια εσωκομματική ομάδα, οι σχέσεις τους το τελευταίο διάστημα δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές.

Αιτία της κρίσης φέρεται να αποτελεί η πρωτοκαθεδρία της τρίτης σε μέγεθος τάσης της Κουμουνδούρου, σε μια περίοδο μάλιστα που γίνονται προσπάθειες αναδιάταξης των συσχετισμών στο εσωτερικό του κόμματος.

Παπαδημούλης και Δούρου είναι δύο ισχυρές προσωπικότητες με μεγαλύτερη προσωπική επιρροή σε σχέση με το μέγεθος της εσωκομματικής ομάδας τους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στις μάχες των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών που ήταν πρόβα τζανεράλε ενόψει των εθνικών εκλογών, αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από αρκετούς συντρόφους τους ακούς ότι ο Δημήτρης Παπαδημούλης, με πολλά γαλόνια στην Ανανεωτική Αριστερά αλλά και λόγω ιδιοσυγκρασίας, θα μπορούσε να είναι ο επικεφαλής των «ρεαλιστών» αλλά και κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης. Αντίθετα, οι πρώην σύντροφοί του που ίδρυσαν τη ΔΗΜΑΡ στάζουν φαρμάκι γι’ αυτόν όταν λένε πως «ακόμη τον περιμένουμε στην Αγίου Κωνσταντίνου», αφήνοντας υπονοούμενα ότι δεν τους ακολούθησε για λόγους πολιτικής ιδιοτέλειας. Οταν όμως ο Αλέξης Τσίπρας τού ζήτησε να μπει στο ευρωψηφοδέλτιο, που σήμαινε με μαθηματική ακρίβεια και μετακόμιση στις Βρυξέλλες, αυτός δέχτηκε χωρίς δεύτερη σκέψη. Ηξερε ότι θα έμενε εκτός των κέντρων λήψης αποφάσεων στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς.

Αντίθετα, η Ρένα Δούρου που βρίσκεται επικεφαλής της Περιφέρειας Αττικής κέρδισε μια μάχη που έμοιαζε σχεδόν χαμένη ανεβάζοντας κατά πολύ τις πολιτικές μετοχές της. Είναι αρκετά νεότερη σε ηλικία και μακριά από την κυβερνητική φθορά, ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από άλλες τάσεις εκτιμούν ότι στο μέλλον θα μπορούσε να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στο κόμμα.

Ο ρόλος του Μπαλάφα. Με τους δύο να βρίσκονται σε πόστα μακριά από την κεντρική σκηνή, το βάρος της ομάδας των «ρεαλιστών» σηκώνει ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας. Γαλουχημένος πολιτικά στο ΚΚΕ χωρίς να παρουσιάζει αρχηγικές τάσεις, είναι αυτός που προσπαθεί να κρατήσει ενωμένη την ομάδα. Αυτός και το μέλος της ΠΓ Παναγιώτης Ρήγας έχουν αναλάβει και όλη την οργανωτική ευθύνη των «ρεαλιστών». Κοντά τους βρίσκονται και τα νεότερα μέλη της ΚΕ Χρήστος Στάικος και Κώστας Ζαχαριάδης.

Πονοκέφαλος για Τσίπρα. Η ρήξη ανάμεσα στα δύο στελέχη προκαλεί προβληματισμό και στο Μέγαρο Μαξίμου. Η ομάδα των «ρεαλιστών» είναι αναπόσπαστο κομμάτι της προεδρικής πλειοψηφίας και μια ενδεχόμενη διάσπασή της θα πονοκεφάλιαζε ιδιαίτερα τον Αλέξη Τσίπρα, σε εποχές μάλιστα που κάποιες κυβερνητικές επιλογές μπορεί να αμφισβητηθούν εκ των έσω. Είναι άλλωστε εκείνοι που ζητούν να στηριχτεί με νύχια και με δόντια η κυβερνητική προσπάθεια, πετώντας εμμέσως το γάντι στις πρώην συνιστώσες που έχουν σηκώσει το μπαϊράκι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, τη στιγμή μάλιστα που η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη έχει χαμηλώσει αισθητά τους τόνους.

Πάντως από όλες τις πλευρές γίνεται προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. Από το περιβάλλον και των δύο μιλούν για αντίδραση της στιγμής και δηλώνουν πως το θέμα θεωρείται λήξαν.