Το μαρτύριο της νέας λίστας ταλαιπωρεί την κυβέρνηση, που επιδιώκει να ισορροπήσει ανάμεσα στην τήρηση των συμπεφωνημένων με τους δανειστές και στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα δίνουν ανάσες και στην οικονομία και στην ελληνική κοινωνία.

Οι συναντήσεις μεταξύ υπηρεσιακών υπαλλήλων και τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα συνεχίζονται, με την ελληνική πλευρά να παρέχει εξηγήσεις στους εκπροσώπους των θεσμών για τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις την ώρα που εκείνοι ζητούν επίμονα περισσότερες διευκρινίσεις επί των κυβερνητικών προτάσεων. Πάντως η επικοινωνία και η συνεργασία των δύο πλευρών σε επίπεδο κλιμακίων φαίνεται πως έχει αποκατασταθεί.

Την ευθύνη, προσώρας τουλάχιστον, για την εκπόνηση της λίστας έχει το υπουργείο Οικονομικών, παρ’ όλα αυτά θεωρείται βέβαιο ότι προτού παραδοθεί στους αρμοδίους για να συζητηθεί στο Eurogroup θα τσεκαριστεί από τον συντονιστή του οικονομικού επιτελείου Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος βρίσκεται στο Πεκίνο για επαφές με την κινεζική ηγεσία επί θεμάτων που αφορούν τους τομείς της επένδυσης και της οικονομικής συνεργασίας.

Το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η κατάρτιση της περίφημης λίστας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν φοβάται πιθανά εμπόδια κατά τη διαδικασία έγκρισής της από το Eurogroup, και όχι μόνο. Γιατί ακόμη κι αν το Eurogroup ανάψει το πράσινο φως –άρα θα αποκατασταθεί σταδιακά και η παροχή ρευστότητας –σημασία για τον Αλέξη Τσίπρα αποκτά το πώς θα περάσει το πακέτο των μεταρρυθμίσεων από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του. Οι κριτικές φωνές στο εσωτερικό του κόμματος έχουν μειωθεί το τελευταίο διάστημα, αυτό όμως συνδέεται με το γεγονός ότι οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν να δουν το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων που θα κληθεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας επιμείνει σε ένα μεταρρυθμιστικό πακέτο σχετικά ανώδυνο, χωρίς νέα μέτρα, τότε τα πράγματα θα είναι σχετικά εύκολα. Εφόσον όμως δεχθεί –υπό την πίεση των δανειστών –να δρομολογήσει π.χ. αλλαγές στον ΦΠΑ, τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα συναντήσει προσκόμματα κατά τη διαδικασία ψήφισης στη Βουλή.

Προς το παρόν φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δώσει στους εταίρους-δανειστές αυτό ακριβώς που ζητούν. Δηλαδή νέες ιδιωτικοποιήσεις, αυξήσεις στον ΦΠΑ, αλλαγές στο Ασφαλιστικό και στα εργασιακά. Επομένως, θεωρητικώς δεν θα έχει προβλήματα με τους μέσα. Με τους έξω όμως; Κατά την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ στο Βερολίνο η γερμανική πλευρά έθεσε το ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, όμως η απάντηση που πήρε ήταν αρνητική.

ΤΡΙΑ «ΟΧΙ». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης με κομψό τρόπο προσδιόρισε χθες τι δεν προτίθεται να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στους δανειστές: όχι νέες κλίμακες στον συντελεστή ΦΠΑ, όχι νέες ιδιωτικοποιήσεις παρά μόνο συμπράξεις του ιδιωτικού τομέα με το Δημόσιο, όχι αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης.

Με τον ίδιο κομψό τρόπο είπε ότι δεν θα ληφθούν μέτρα που θα επηρεάζουν το εισόδημα των Ελλήνων (Βήμα FM), επομένως «η ελληνική κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν το φορολογικό πλαίσιο, τη φορολογική διοίκηση για μεγαλύτερη απόδοση στην εισπραξιμότητα, τη δημόσια διοίκηση και την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα και αλλαγές που σχετίζονται με τη δημιουργία ενός πιο φιλικού επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος στη χώρα μας». Με νόημα ο κ. Σακελλαρίδης προσέθεσε ότι είναι μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με την τήρηση της λαϊκής εντολής και της δέσμευσης, την οποία έχει πάρει η κυβέρνηση στις 25 του Γενάρη.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», στον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων εξετάζεται να ενταχθούν και προτάσεις για τα κλειστά επαγγέλματα και για τον τρόπο αδειοδότησης των επιχειρήσεων ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο εύκολο επενδυτικό περιβάλλον και γενικότερα προτάσεις που αφορούν την αγορά εργασίας.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές εμφανίζονται σχετικά αισιόδοξες για την κατάρτιση της λίστας σε συνεννόηση με τα τεχνικά κλιμάκια και επισημαίνουν ότι την τελευταία εβδομάδα έγιναν σημαντικά πολιτικά βήματα με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Αναφέρουν ότι σε πολιτικό επίπεδο πραγματοποιήθηκε η οκταμερής στις Βρυξέλλες και ακολούθως η συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ στο Βερολίνο, η οποία βοήθησε στην εκπομπή θετικών μηνυμάτων για τη χώρα μας συνολικά στην Ευρώπη.

Συνεργασία με την Ελβετίαγια τον εντοπισμό φοροφυγάδων

Με αντιπροσωπεία του υπουργείου Οικονομικών της Ελβετίας, με επικεφαλής τον υφυπουργό αρμόδιο για διεθνή οικονομικά θέματα Ζακ ντε Βάτεβιλ, συναντήθηκαν χθες οι Νίκος Παππάς και Παναγιώτης Νικολούδης. Σύμφωνα με το Μαξίμου οι Ελβετοί δεν έκρυψαν την απορία τους για την απουσία ενδιαφέροντος από τις ελληνικές Αρχές το προηγούμενο διάστημα για εκκρεμείς υποθέσεις ελλήνων πολιτών και επιχειρήσεων. Πάντως και οι δύο πλευρές επεσήμαναν ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, άρα θα πρέπει να συνεργαστούν οι φορολογικές Αρχές των δύο χωρών προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και παράνομων οικονομικών συναλλαγών.