«Εποικοδομητική» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τη συνομιλία που είχαν χθες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

«Είχαν μια εποικοδομητική συνομιλία που επικεντρώθηκε στα επόμενα βήματα για την προώθηση των συζητήσεων όσον αφορά τα μέτρα σχετικά με τη διαρκή στήριξη του ΔΝΤ στο ελληνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα» δήλωσε ο Γ. Μάρεϊ στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Σε ερώτηση για το αν ο κ. Τσίπρας ζήτησε από την κυρία Λαγκάρντ να υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή της επόμενης δόσης προς το ΔΝΤ ο κ. Μάρεϊ ανέφερε πως δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο.

«Η Ελλάδα έχει δημοσίως εκφράσει τη βούλησή της να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της» τόνισε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα κλιμάκια του ΔΝΤ βρίσκονται στην Αθήνα και συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση ενώ διέψευσε δημοσίευμα του Bloomberg τις προηγούμενες ημέρες σύμφωνα με το οποίο στελέχη του ΔΝΤ δήλωσαν ότι η Ελλάδα είναι ο χειρότερος πελάτης του Ταμείου τα τελευταία 70 χρόνια. Ουδέποτε έγινε τέτοια δήλωση είπε ο κ. Μάρεϊ και υποστήριξε ότι το πρακτορείο θα έπρεπε να είχε επικοινωνήσει πρώτα με το Ταμείο.

Για τη συνομιλία Τσίπρα – Λαγκάρντ πηγές του Μαξίμου ανέφεραν χθες ότι διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, με την κυρία Λαγκάρντ να τονίζει ότι «στη χώρα σας έχω γίνει διάσημη από τη λίστα Λαγκάρντ» και τον Πρωθυπουργό να απαντά «ναι, αλλά με θετικό πρόσημο».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυρία Λαγκάρντ επισήμανε στον Πρωθυπουργό ότι μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε προκειμένου να αξιοποιηθεί η λίστα και συνεχίζουν να μην πληρώνουν φόρους οι πλούσιοι. Ο Πρωθυπουργός συμφώνησε μαζί της, τονίζοντας ότι στόχος της νέας κυβέρνησης είναι ένα κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα.