Με ανταλλαγή πυρών κατά βούληση και έναν μεταχρονολογημένο πόλεμο λέξεων με φόντο την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, κλιμακώθηκε χθες η σύγκρουση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε το υπογεγραμμένο από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη κείμενο της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι στην πραγματικότητα τον προηγούμενο μήνα επικύρωσε την παράταση του Μνημονίου και ζητώντας την άμεση κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή.

Το Μέγαρο Μαξίμου πέρασε στην αντεπίθεση διαμηνύοντας στη ΝΔ ότι «ματαιοπονεί» προσπαθώντας «να αποδείξει ότι η σημερινή κυβέρνηση ετοιμάζεται να εφαρμόσει την πολιτική της», ενώ υπήρξε ιδιαίτερα δηκτικό για τον επικοινωνιακό σχεδιασμό της Συγγρού αναφέροντας ότι «οι δήθεν αποκαλύψεις του κ. Σαμαρά ήταν αναρτημένες από το τέλος Φεβρουαρίου στο Διαδίκτυο».

Το χθεσινό πολεμικό επεισόδιο στον άξονα Μαξίμου – Συγγρού προϊδεάζει για σκληρή αντιπαράθεση και στη Βουλή, στην οποία η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα φέρει προσεχώς τη συμφωνία της τετράμηνης παράτασης προς συζήτηση και όχι προς κύρωση. Κατά τον Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο, η κυβέρνηση «δεν τολμά» να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή την απόφαση που η ίδια υπέγραψε, «γιατί φοβάται την ψηφοφορία και ιδιαίτερα τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αλλά κυρίως γιατί δεν θέλει να μάθει την αλήθεια ο ελληνικός λαός».

Από το γαλάζιο επιτελείο τονίζουν ότι από το κείμενο της συμφωνίας διαψεύδονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, που ακόμη και τις προηγούμενες ημέρες ισχυρίζονταν ότι η τετράμηνη παράταση δεν φέρει υπογραφές. Επιπλέον, σημειώνουν ότι το κείμενο της τετράμηνης παράτασης είναι πανομοιότυπο με το κείμενο της συμφωνίας που είχε υπογράψει προ τριμήνου η προηγούμενη κυβέρνηση για δίμηνη παράταση του Μνημονίου και είχε κυρωθεί από τη Βουλή. «Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια. Και οι δύο επικαιροποιήσεις συνδέονται άρρηκτα με το Μνημόνιο. Συνεπώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν το έσκισε το Μνημόνιο, αλλά το συνυπέγραψε» ανέφερε χθες ο κ. Σαμαράς, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι η μόνη διαφορά ανάμεσα στις δύο παρατάσεις εντοπίζεται στην επιστροφή προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) των ομολόγων, ποσού 10,9 δισ. ευρώ, από το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), την οποία αποδέχθηκε η κυβέρνηση Τσίπρα. Στη βάση αυτή, η νέα παράταση είναι δυσμενέστερη, αναγκάζοντας ήδη την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει να επιστραφεί ένα μικρό μέρος (τα 1,2 δισ. ευρώ) για να καλύψει πιεστικές ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

«Ολο αυτό το αλαλούμ και αυτές οι παλινωδίες ήταν προφανώς μέρος της δήθεν «σκληρής και υπερήφανης διαπραγμάτευσης», που επικοινωνιακά πουλούσε η κυβέρνηση. Και που τώρα προσπαθεί να μαζέψει» κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ κάλεσε τον Πρωθυπουργό «να εφαρμόσει άμεσα αυτά που η ίδια η κυβέρνηση υπέγραψε στις 20 Φεβρουαρίου, γιατί κάθε μέρα που περνά η πραγματική οικονομία καταρρέει και ο λογαριασμός για την κοινωνία μεγαλώνει».

Το Μέγαρο Μαξίμου, από την πλευρά του, έκανε λόγο για «στρατηγικό αδιέξοδο» και «υπαρξιακή αγωνία» του κ. Σαμαρά, επιμένοντας ότι η τετράμηνη παράταση κάθε άλλο παρά σε αποδοχή του Μνημονίου οδηγεί. «Αν η ΝΔ ανησυχεί ότι το κυβερνητικό της έργο, δηλαδή οι αυξήσεις στη φορολογία, οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, έμεινε ημιτελές, καλώς ανησυχεί. Αφού ψήφισε το νομοσχέδιο για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και αυτό για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ας προετοιμάσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της να ψηφίσει και άλλα τόσο «μνημονιακά» μέτρα», ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη.