Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «ο τόνος στις γερμανοελληνικές συνομιλίες τις τελευταίες ημέρες έχει αλλάξει σημαντικά, έχει βελτιωθεί σημαντικά», εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα την Τρίτη με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι αυτό δεν είναι ακόμη η λύση για τα προβλήματα οικονομικής πολιτικής τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν. Αλλά είναι αναμφίβολα μια προϋπόθεση ώστε τις επόμενες ημέρες να μπούμε σε σοβαρές συζητήσεις μεταξύ μας», τόνισε ο κ. Σταϊνμάγερ και εξέφρασε την ελπίδα οι δύο επισκέψεις, του έλληνα υπ. Εξωτερικών και του Πρωθυπουργού, «να συνέβαλαν ώστε η παραφωνία που υπήρχε στις διμερείς γερμανοελληνικές σχέσεις να μην μεταφερθεί στο μέλλον».

«Προσπάθησα σήμερα και στη συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών να κάνω σαφές ότι οι δυσκολίες οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας πρέπει να ξεπεραστούν μέσω μιας συνομιλίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και ότι δεν θα έπρεπε να δημιουργηθεί στην Ελλάδα η εντύπωση ότι όλα πρέπει να διευθετηθούν στις γερμανοελληνικές σχέσεις», συνέχισε ο γερμανός υπουργός, για να επισημάνει ότι δεν είναι έτσι. «Θέλουμε, αντιθέτως, να φροντίσουμε ώστε οι γερμανοελληνικές σχέσεις να μην ζημιωθούν λόγω των προβλημάτων που πρέπει να επιλυθούν. Για αυτό συμφώνησα -και σήμερα εδώ το επανέλαβα- ότι θέλουμε μαζί με την Ελλάδα να συστήσουμε μια Ομάδα Εργασίας στην οποία θέλουμε να συμφωνήσουμε για την κατάσταση των σχέσεων και να ερευνήσουμε πού θα μπορούσαμε αυτές τις σχέσεις να τις εμβαθύνουμε περαιτέρω», κατέληξε.

Εξάλλου, σε συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τον επικεφαλής της ΚΟ της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), ο Γκρέγκορ Γκίζι ζήτησε αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη και τόνισε ότι υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον από τη σωτηρία της Ελλάδας, καθώς, όπως είπε, αν η Ελλάδα δεν έχει την ευκαιρία να ορθοποδήσει, η Γερμανία θα έχει μεγάλες οικονομικές απώλειες.

Ακολούθως ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Μνημείο του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος και αργότερα θα δεχθεί τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και την ηγεσία των Πρασίνων.

Οι μεταρρυθμίσεις ήταν το… κύριο πιάτο στο δείπνο Τσίπρα – Μέρκελ

Μαραθώνιο ήταν το δείπνο που παρέθεσε ηκαγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προς τιμήν του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα,αφού άρχισε λίγο μετά τις 7 μ.μ. της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα, ώρα Βερολίνου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκαν το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων,αλλά και το θέμα της Siemens ενώ έγινε μιαπροσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές σεσχέση με τα μέτρα που θα ξεκλειδώσουν βραχυπρόθεσμα τη χρηματοδότηση της χώρας.

Η ελληνική πλευρά έθεσε «κόκκινες γραμμές»για ρυθμίσεις που δεν μπορούν να γίνουναποδεκτές στο εσωτερικό της χώρας, κάτιπου – σύμφωνα με πληροφορίες – έγινε αποδεκτό σε πολιτικό επίπεδο από τη γερμανικήηγεσία.

Σε κάθε περίπτωση συμφωνήθηκε ότι«οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο επίπεδοτου Eurogroup».

Κυβερνητικοί παράγοντες σχολίαζαν πως «δεν είμαστε στο σημείο όπουβρισκόμασταν πριν», καθώς και ότι ησυνάντηση αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεωςευκαιρία για την αποσυμπίεση της έντασηςπου είχε δημιουργηθεί τελευταία στις ελληνογερμανικέςσχέσεις.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για ώρα στο δείπνο, που είχε ως κύριο πιάτο τις… μεταρρυθμίσεις αλλά και πάπια.