Δύο ακόμη υποθέσεις που ανατέθηκαν από Δήμους στο δικηγορικό γραφείο του Γιώργου Κατρούγκαλου, ενώ εκείνος είχε ήδη ορκιστεί υπουργός, αποκάλυψε τη Δευτέρα ο ραδιοσταθμός ΒΗΜΑ FM 99,5.

Πρόκειται για υπόθεση του Δήμου Λαυρεωτικής, η οποία ανατέθηκε στο γραφείο Κατρούγκαλου στις 20 Φεβρουαρίου 2015 και υπόθεση του Δήμου Αρταίων, η οποία είχε ανατεθεί ήδη στον ίδιο και στις 18 Μαρτίου 2015 πέρασε σε συνεργάτες του γραφείου του.

Στην περίπτωση του Λαυρίου, η υπόθεση αφορά άσκηση προσφυγής κατά του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για μη αποστολή στοιχείων για μετατροπές συμβάσεων προσωπικού.

Πρόκειται, δηλαδή, για ίδια περίπτωση με αυτή της Λάρισας, την οποία εμφανίζεται να ανέλαβε το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης επίσης το Φεβρουάριο του 2015.

Η περίπτωση της Αρτας αφορά προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της αναστολής λειτουργίας τμημάτων ελέγχου της Εφορίας της πόλης.

Προκειμένου να απαντήσει σε όλα αυτά, σε μια καταιγίδα αποκαλύψεων που ξεκίνησε από ένα ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής» ο Γ. Κατρούγκαλος είχε προγραμματίσει να δώσει νέα συνέντευξη Τύπου στις 4 μ.μ. της Δευτέρας. Ωστόσο, την ανέβαλε επικαλούμενος το σημαντικό ταξίδι του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο και αντί αυτής, θα διανείμει αναλυτική δήλωση.

Νωρίτερα σε δηλώσεις του το πρωί στο Mega, ο Γ. Κατρούγκαλος είχε μιλήσει και πάλι για «σκευωρία», η οποία, όπως υποστήριξε, «έχει καταρρεύσει».

Είπε ακόμη ότι περιμένει σήμερα «συγγνώμη από τους συκοφάντες» και αν αυτό δεν συμβεί θα προχωρήσει στην κατάθεση αγωγής.

Όπως υποστήριξε, το κίνητρο της υπόθεσης ήταν πολιτικό και είχε ως στόχο να πληγεί η κυβέρνηση και η ηθική της υπεροχή έναντι των προκατόχων της.

«Ιδιαίτερα επιβαρυντικό στοιχείο για αυτούς που έστησαν την ιστορία είναι ότι την έστησαν παραμονές της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Γερμανία και είχε ως σκοπό ανάμεσα στα άλλα, πέρα από το να πλήξει το κύρος της κυβέρνησης, να υπονομεύσει και το κύρος του πρωθυπουργού τη στιγμή που συνδιαλέγεται σε μια κρίση στιγμή για τη χώρα» ανέφερε.

Επί της ουσίας του δημοσιεύματος του «Βήματος» δήλωσε: «Tο άρθρο που έλεγε ότι εγώ παίρνω 12% προμήθεια για κάθε πρόσληψη απολυμένου έχει καταρρεύσει».

Ερωτηθείς αν τίθεται ηθικό ζήτημα, σημείωσε πως με τον ίδιο τρόπο που υπεράσπιζε τις ιδέες του θεωρητικά και πολιτικά με τον ίδιο τρόπο προσπαθούσε να τις εφαρμόσει και στην πράξη. «Αυτό το έκανα στις αίθουσες των δικαστηρίων μαχόμενος και το κάνω και τώρα σε εντελώς άλλο επίπεδο», είπε.

Το «παράδειγμα» Παυλόπουλου

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 είχε πει ότι δεν αισθάνεται και δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και όπως είπε θέλει να έχει τη δυνατότητα εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά να γυρίσει στη δουλειά του.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος χρησιμοποίησε και το παράδειγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου για να επιχειρηματολογήσει πως δεν έκανε κάτι παράνομο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστήριξε πως ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν στο ίδιο υπουργείο επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, ενώ ήταν δικηγόρος και συμμετείχε σε δικηγορικές εταιρείες.

Στο επιχείρημα αυτό απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης υπενθυμίζοντας πως από το 2001 έως το 2008 ίσχυε ούτως η αλλιώς το επαγγελματικό ασυμβίβαστο για τους βουλευτές. Ο Αδ. Γεωργιάδης ζήτησε και πάλι την παραίτηση του Γ. Κατρούγκαλου.

Η απάντηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναφέρουν ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος, ως υπουργός Εσωτερικών (2004-2009), τελούσε σε αναστολή άσκησης του δικηγορικού του λειτουργήματος, λόγω ασυμβιβάστου μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001.

Ουδέποτε στο παρελθόν, τονίζουν, και μάλιστα ως την ανάληψη των καθηκόντων του ως Προέδρου της Δημοκρατίας, μετείχε σε οποιαδήποτε δικηγορική εταιρεία.

Στήριξη από την κυβέρνηση

Την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης στον κ. Κατρούγκαλο επανέλαβε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Μιλώντας και εκείνος στο Mega, τόνισε ότι «το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης δεν μπορεί να το ακουμπήσει η Αντιπολίτευση»…