«Δεν υπάρχει 5η αξιολόγηση που πρέπει να ολοκληρώσει η Ελλάδα», ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τονίζοντας ότι πλέον δεν υποχρεούται η Ελλάδα σε υφεσιακά μέτρα.

Τόνισε ότι«η πολιτική διαπραγμάτευση ήταν το κλειδί για να ξαναβάλουμε σε ράγες τη συμφωνία με τους εταίρους».

Οπως είπε ο Πρωθυπουργός η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει να νομοθετεί το πρόγραμμά της.«Διαπραγματευόμαστε αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε», είπε χαρακτηριστικά.

Το συντομότερο δυνατό θα κατατεθεί η λίστα τόνισε ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει βραχυχρόνιο πρόβλημα ρευστότητας, επισημαίνοντας ότι είναι διασφαλισμένες οι τραπεζικές καταθέσεις και οι πληρωμές στους Έλληνες και τους θεσμούς.

Συνέστησε στους Ελληνες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην ακούνε τις Κασσάνδρες.

Δε θα υποκύψουμε στο κλίμα ανασφάλειας είπε ο κ. Τσίπρας, προειδοποιώντας μάλιστα «όσους θέλουν να παίξουν με τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, ότι ματαιοπονούν».

Χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής επαναβεβαιώθηκε στο ανώτατο επίπεδο ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση τονίζοντας ότι «χρέος μας είναι από κοινού να την αντιμετωπίσουμε καθώς δεν προέκυψε ως φυσικό φαινόμενο αλλά ως αποτέλεσμα ενός προγράμματος που άφησε πληγές»

Ειδική αναφορά έκανε στην εξαγγελία Γιούνκερ για την ενεργοποίηση κοινοτικών κονδυλίων ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2015.

«Έχουμε ένα θετικό απολογισμό στα πλαίσια του δυνατού», είπε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι «φεύγουμε πιο αισιόδοξοι, υπάρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης και συνεννόησης μέσα στην ΕΕ.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει το συνολικό πακέτο προτάσεων μετά το Brussels Group στο Eurogroup επισημαίνοντας ότι μετά θα είναι δυνατή η σταδιακή εκροή χρημάτων.

Αυτά όπως είπε θα είναι είτε από τα 1,9 δισ, από τα κέρδη της ΕΚΤ είτε μέρος της υπολειπόμενης δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός παρείχε πλήρη στήριξη στους χειρισμούς του Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι είναι «δύσκολη η θέση του υπουργού Οικονομικών, όποιος και αν ήταν θα δεχόταν πυρά» και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.