«Δεν μίλησα ποτέ με αγένεια για έλληνες πολιτικούς» επέμεινε μιλώντας την Τετάρτη στο Βερολίνο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου με θέμα τον πρόσθετο προϋπολογισμό της γερμανικής κυβέρνησης για το 2015, καθώς και για τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας την πενταετία 2015-2019.

«Ούτε άλλοι γερμανοί πολιτικοί χρησιμοποιούν αγενείς χαρακτηρισμούς» πρόσθεσε. «Εδώ και χρόνια στρέφομαι εναντίον εκείνων των μέσων ενημέρωσης, που διεγείρουν την εντύπωση, ότι έχουμε δήθεν λόγο να είμαστε υπεροπτικοί έναντι των Ελλήνων. Μπορώ να σα στείλω τόμους από τέτοιους λόγους μου στην ομοσπονδιακή Βουλή. Έχω μια απόλυτα ορθή σχέση με τον έλληνα ομόλογό μου και αυτός δεν μου παραπονέθηκε ποτέ για έλλειψη τέτοιας πολιτικής ορθότητας». Το ότι η ελληνική πλευρά, συμπλήρωσε, πήρε τοις μετρητοίς τη λανθασμένη μετάφρασή μιας δήλωσής του, που στρεφόταν δήθεν κατά του Γιάννη Βαρουφάκη, δεν είναι φυσικά δικό του πρόβλημα.

Πως εξηγεί τότε, ρωτήθηκε από δημοσιογράφο, το ότι ο έλληνας πρέσβης στο Βερολίνο υπέβαλε τις προάλλες επίσημη διαμαρτυρία στο γερμανικό υπουργείο εξωτερικών εναντίον όχι μόνο μιας, αλλά πλείστων άλλων υπεροπτικών και απαξιωτικών δηλώσεων του για την πολιτική της νέας ελληνικής κυβέρνησης;

«Το να σταλεί ο έλληνας πρέσβης στο γερμανικό υπουργείο εξωτερικών με μια διαμαρτυρία που βασιζόταν σε εμφανές μεταφραστικό λάθος έλληνα δημοσιογράφου, δεν αποτελεί συνετή διαχείριση των υπηρεσιών του υπουργείου εξωτερικών αυτής της χώρας» ήταν η απάντηση του. «Το ότι το ίδιο υπουργείο εξωτερικών δεν ήταν σε θέση να καταλάβει από μόνο του το λάθος, δείχνει ότι υπάρχει ανάγκη βελτίωσης της αποτελεσματικότητας στη δουλειά του».

Προς υπενθύμιση: Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών είχε δηλώσει ότι η διαμαρτυρία του έλληνα πρέσβη δεν στρεφόταν καθόλου κατά της επίμαχης φράσης, δεδομένου ότι οι υπηρεσίες του είχαν ανακαλύψει έγκαιρα και από μόνες τους τη λάθος μετάφραση. «Δεν θα μπορούσαμε να διαμαρτυρηθούμε εναντίον μιας φράσης που δεν ειπώθηκε ποτέ» είχε πει εκπρόσωπός του. Το διάβημα, αντίθετα, στρεφόταν εναντίον άλλων περιφρονητικών δηλώσεων του γερμανού υπουργού. Από την άλλη ωστόσο, ο κ. Σόιμπλε έδινε την Τετάρτη την εντύπωση, ότι ήξερε μόνο μια διαμαρτυρία – εκείνη για τη λάθος μεταφρασμένη δήλωση. Και μόνο αυτή η διχογνωμία για ένα σχετικά απλό ζήτημα δείχνει λοιπόν τι χάος επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στην επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου.

Ο γερμανός υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα του χρέους. «Εκείνοι που ζητούν την αναδιάρθρωσή του δείχνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από αυτό» είπε. Κι αυτό, επειδή η ελληνική κυβέρνηση μπορεί εύκολα να το εξυπηρετήσει, πρώτον, επειδή η αποπληρωμή του έχει επιμηκυνθεί, δεύτερον, επειδή δεν γίνεται προς το παρόν καταβολή τόκων για μέρος του και τρίτον, επειδή το ύψος των τόκων είναι εξαιρετικά χαμηλό – χαμηλότερο και εκείνου που πληρώνει η Γερμανία. Το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας, πρόσθεσε, είναι η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της και μαζί της η επιστροφή στις αγορές.

Στις ελληνογερμανικές σχέσεις αναφέρθηκε στην ίδια συνέντευξη τύπου και ο αντικαγκελάριος, υπουργός οικονομίας και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Σίγκμαρ Γκάμπριελ. «Οι σχέσεις αυτές πρέπει να εξορθολογιστούν» είπε. Σήμερα δίνεται η εντύπωση, ότι υπάρχει «εθνική» σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Στην πραγματικότητα όμως, η σύγκρουση είναι μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της ευρωζώνης – που μόνο στο πλαίσιο της μπορεί να λυθεί.

Ο ίδιος μίλησε και για τα «παρατράγουδα» που σημειώνονται στις συσκέψεις των οργάνων της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Στο βαθμό που οι έλληνες απεσταλμένοι συμπεριφέρονται ως εκπρόσωποι της χώρας τους τυγχάνουν συναδελφικής μεταχείρισης από τους απεσταλμένους των άλλων χωρών» είπε. «Όταν όμως φέρονται ως κομματικά στελέχη, τότε υφίστανται ανάλογη (αρνητική) μεταχείριση από αυτούς».

Γενικά πάντως, ο κ.Γκάμπριελ έδειξε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του νέου «πολιτικού προσωπικού», από ότι ο κ.Σόιμπλε. «Η νέα κυβέρνηση έχει το τεράστιο πλεονέκτημα, ότι δεν συνδέεται με τις παλιές κομματικές ελίτ (σ.σ.: του Πασοκ και της Νέας Δημοκρατίας), που είχαν λεηλατήσει τη χώρα» – μπορεί επομένως να προωθήσει ριζοσπαστικές αλλαγές σε κράτος και οικονομία χωρίς να εμποδίζεται από τα ασήκωτα «βαρίδια» του παρελθόντος. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα αρχίσει επιτέλους να υλοποιεί την «ευέλικτη» συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στο Eurogroup – κάτι που αποφεύγει μέχρι στιγμής να κάνει.

Ο κ.Γκάμπριελ δήλωσε «ευτυχής» με την πρόσκληση που απηύθυνε η Άνγκελα Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί το Βερολίνο την ερχόμενη Δευτέρα. «Αυτός ήταν που της έβαλε την ιδέα» έλεγε πηγή του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Και αυτό, επειδή η αθεράπευτα κλονισμένη σχέση Σόιμπλε-Βαρουφάκη έβαζε φρένο στην αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος.

Ο υψηλός προσκεκλημένος, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Σάιμπερτ, θα γίνει δεκτός με στρατιωτικές τιμές το απόγευμα της Δευτέρας στην καγκελαρία. Θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ των δυο ηγετών, ύστερα συνέντευξη τύπου και δείπνος εργασίας επίσης στην καγκελαρία.

Ανοικτό παραμένει το θέμα, αν στο δείπνο θα συμμετέχει και ο κ.Σόιμπλε – και πως θα εξηγήσει μεταξύ τυρού και αχλαδίου στον έλληνα επισκέπτη, το πώς η πρόσφατη δήλωσή του, ότι ο κ. Τσίπρας «εξαπατά τον ελληνικό λαό» δεν είναι αγενής και υπεροπτική έκφραση.