Την αποχώρησή του από το τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο Γιάννης Μηλιός.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Μηλιός γράφει: «Τμήμα οικονομικής πολιτικής, αποχαιρετισμός. Με ευγνωμοσύνη για την εκτίμηση, τη συντροφικότητα, την εμπιστοσύνη».

Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Μηλιός είχε εκφράσει τη διαφωνία του με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου στο Eurogroup, κάνοντας λόγο για υποχώρηση και «πρώτο βήμα σε ολισθηρό έδαφος».

Επεσήμανε, σε κείμενο του που δημοσιεύτηκε στην προσωπική σελίδα του στο Facebook, ότι η αξιολόγηση από τους θεσμούς «αποτελεί σημαντική τροχοπέδη στην υλοποίηση του προγράμματος και των κοινωνικών μετασχηματισμών που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Σύμφωνα με τον κ. Μηλιό, «η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου καθορίστηκε προφανώς τόσο από εξωτερικούς παράγοντες, το δεδομένο και γνωστό νεοφιλελεύθερο πλαίσιο των ‘θεσμών’, όσο όμως και από εσωτερικούς, οι οποίοι τελικά έπαιξαν και τον καθοριστικό ρόλο».

Είχε αφήσει αιχμές, στο ίδιο πάντα κείμενο, και κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκηκάνοντας λόγο για «ελλειπή προετοιμασία» και «αντιφατικές τακτικές», καθώς και για «απουσία σοβαρού σχεδίου που να στηρίζεται σε αριθμούς και ανάλυση».

«Ακόμη και στο Παράρτημα που δημοσίευσε το ΥΠΟΙΚ ως τεχνική σύνοψη φαίνεται το επιφανειακό επίπεδο. Επιπλέον, σε αυτό γίνεται η κρίσιμη παραδοχή ότι η βιωσιμότητα του χρέους συνδέεται με τα πρωτογενή πλεονάσματα (θέση που συνιστά σημαντική στρατηγική υποχώρηση)» υπογράμμιζε εκείνες τις ημέρες.

Ο κ. Μηλιός είχε σχολιάσει και το επεισόδιο Βαρουφάκη-Ντεϊσελμπλούμ στην πρώτη τους κοινή συνέντευξη Τύπου, στο υπουργείο Οικονομικών, στην Αθήνα, λέγοντας ότι «το περιστατικό με τον Ντεϊσελμπλούμ προφανώς τόνωσε το «εθνικό αίσθημα», αλλά συγχρόνως αφαίρεσε διαπραγματευτική ισχύ από τη στιγμή που όλο το Σαββατοκύριακο ασχολήθηκε η κυβέρνηση με το να καθησυχάζει τις αγορές που θα άνοιγαν την Δευτέρα, γεγονός που σηματοδότησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σταθερή τακτική διαπραγμάτευσης (και φυσικά στην ίδια συνάντηση ακόμη και σε μη έμπειρους παρατηρητές φάνηκε ότι δεν υπάρχει και ομάδα ισότιμων κυβερνητικών μελών στη διαπραγμάτευση)».

«Η κυβέρνηση έδωσε πολύ μεγάλο βάρος στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, σε σχέση με άλλες διαστάσεις. Αυτό αποτελεί αρνητικό σημάδι και για το εσωτερικό και για το εξωτερικό» επισήμανε, κάνοντας λόγο για «κακά στημένη διαπραγμάτευση», η οποία «παρά τις εργατοώρες που αφιέρωσαν οι πρωταγωνιστές της, είχε τα χαρακτηριστικά άλματος με δεμένα μάτια».

Στον κ. Μηλιό είχε απαντήσει τότε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος τον κατηγορούσε ότι υιοθετούσε την επιχειρηματολογία της Νέας Δημοκρατίας.

«Στεναχωριέμαι όταν ακούω από το δικό μας εσωτερικό το αφήγημα της ΝΔ. Είναι άστοχο. Θα ίσχυαν όσα λέει ο κ. Μηλιός αν δεν καταφέρναμε να διαγραφεί η δέσμευση της κυβέρνησης να εξάγει πρωτογενή πλεονάσματα 3%, να ακυρωθούν τα υφεσιακά μέτρα. Δεν υπάρχει επέκταση του Μνημονίου, υπάρχει κατάργηση», είxε δηλώσει ο κ. Βαρουφάκης.

Παράλληλα και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης είχε ασκήσει δριμεία κριτική εναντίον του, λέγοντας πως δεν πρέπει να εκφράζονται τέτοιες απόψεις από ένα στέλεχος που είναι ακόμη υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος.