Aνοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος αρχηγός, σε περίπτωση που τεθεί θέμα αλλαγής ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία, άφησε ο βουλευτής και πρώην υπουργός, Νίκος Δένδιας μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5.

Ο ίδιος προσδιόρισε τον αριθμό των βουλευτών που ζητούν συνέδριο στους 20 και συμπλήρωσε ότι η ΝΔ «οφείλει να συγκαλέσει το συνέδριο».

Εξέφρασε δε τον προβληματισμό πως «ακόμα κι εάν καταρρεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ δεν μπορεί να απευθυνθεί πειστικά στην κοινωνία».

Συγκεκριμένα κληθείς από τους δημοσιογράφους Νότη Παπαδόπουλο, Γιώργο Παπαχρήστο και Βασίλη Χιώτη, να σχολιάσει τα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας το μεσημέρι της Πέμπτης καθώς και την πρότασή του να υπάρξει έκτακτο συνέδριο, ο Νίκος Δένδιας είπε για τον Αντώνη Σαμαρά:

«Με όλο τον σεβασμό, θα ευχόμουν να έχει δεχθεί την πρότασή μου να συγκληθεί συνέδριο. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, κατά την κρίση του καθένας. Και ανεβάστε λίγο τον αριθμό στο 20 (των βουλευτών που ζητούν συνέδριο). Η ΝΔ υπέστη μια δεινή ήττα και το λέω αυτό, διότι αμφισβητήθηκε. Υπέστη μια ήττα από ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, το οποίο πριν από ελάχιστα χρόνια είχε 3% και εμείς, προεκλογικά, το ονομάσαμε «ατύχημα για τον τόπο», για να έχουμε και αίσθηση των αναλογιών. Από ένα κόμμα που θεωρούμε ατύχημα, πέραν και της κοινής λογικής, χάσαμε με 8,5 μονάδες διαφορά. Επ’ αυτών, εμείς θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει γιατροσόφι μέσα από μισές δουλειές και έτσι η ΝΔ πρέπει να συγκαλέσει το ύπατο όργανό της, το συνέδριό της και να συζητήσει τον προγραμματικό της λόγο, τι έγινε λάθος και τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα. Η ΝΔ, απορριφθείσα από ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος, και στις δημοσκοπήσεις πολύ πίσω, είμαστε έτοιμοι να απευθυνθούμε με υπευθυνότητα εάν τεθεί το ερώτημα για τον τόπο; Η απάντηση είναι όχι – τουλάχιστον κατ’ εμέ. Άρα, το ερώτημα είναι πώς αποκαθιστούμε την πειστικότητά μας προς την κοινωνία;» συμπλήρωσε ο Νίκος Δένδιας.

Για το αν θέτει και θέμα ηγεσίας ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης και Ανάπτυξης είπε:

«Αυτό είναι κάτι που δεν εναπόκειται σε μένα να το αποφασίσω. Δεν είναι πάντοτε το πρόταγμα ποιος είναι ο επικεφαλής. Αλλά αυτό που μου κάνει φοβερή εντύπωση είναι το «τι έχουμε να χάσουμε». Αυτό το πράγμα που συζητάμε και θεωρείται κακό, εσωστρέφεια».

Και στο ερώτημα για το αν θα διεκδικήσει ο ίδιος την ηγεσία της ΝΔ είπε:

«Αυτή τη στιγμή το ερώτημα δεν είναι αυτό. Ευθέως μπορώ να σας πω ότι δεν μπορώ να απαντήσω. Ο ακροατής μπορεί να είναι ευφυέστερος του ομιλούντος, να κρίνει και να καταλάβει. Εγώ απαντώ κάτω από τις συνθήκες που μου θέσατε το ερώτημα».

Πάντως ο αριθμός των βουλευτών που ζητούν τη διεξαγωγή συνεδρίου στη ΝΔ παραμένει ένα σημείο διαφωνίας μεταξύ των μελών της ΚΟ.

Βορίδης: «Το πολύ οκτώ βουλευτές ζητούν συνέδριο»

Ενώ ο Νίκος Δένδιας τους προσδιόρισε στους 20, ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας επίσης στον BHMA FM 99,5, είπε ότι δεν είναι πάνω από οκτώ. Κατηγόρησε δε ότι πίσω από το αίτημα του συνεδρίου υποκρύπτεται θέμα αλλαγής ηγεσίας αλλά, είπε, «σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει υποψήφιος απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά.