Τροπολογία–προσθήκη στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με την οποία προβλέπεται η επέκταση του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος σε όλη τη χώρα από 1 Ιουλίου 2015, κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ.

Το μέτρο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος εφαρμόζεται πιλοτικά από την 1η Νοεμβρίου του 2014 σε 13 δήμους της χώρας και θα ολοκληρωθεί στις 30 Απριλίου του 2015.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται η παράταση του πιλοτικού προγράμματος μέχρι 31-6-2015 και από εκεί και πέρα καθορίζεται η δομή του προγράμματος όπως θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα από 1η Ιουλίου 2015.

Οι Ι. Κουτσούκος, Φώφη Γεννηματά και Β. Κεγκέρογλου σε συνέντευξη που παραχώρησαν εκ μέρους της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισαν «άνθρακες το θησαυρό» του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ως προς τον αριθμό των ωφελουμένων.

Μάλιστα, ο κ. Κεγκέρογλου, ως πρώην υφυπουργός Εργασίας που είχε χειριστεί το θέμα, είπε ότι στο νομοσχέδιο, όπως και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, δεν υπάρχει αναφορά στην καθολική καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, κάτι που σύμφωνα με τις πληροφορίες του, προσέθεσε η Κομισιόν στην «λίστα Βαρουφάκη».

Κριτική ασκεί το ΠΑΣΟΚ και για άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο, όπως αναφέρουν, «ψευδεπίγραφα στοχεύει στην αντιμετώπιση της ακραίας φτώχεια και αποτελεί ουσιαστικά τον «φερετζέ για να περάσουν άσχετες και φωτογραφικές διατάξεις διορισμών αναπληρωτών Γενικών Γραμματέων με στρατιές μετακλητών και συμβούλων».

Όπως είπε η κυρία Γεννηματά πρόκειται για την «δικαίωση του κομματάρχη», καθώς οι «εθελοντές» ειδικοί σύμβουλοι που προβλέπονται θα λαμβάνουν οδοιπορικά.

«Στόχος των διατάξεων αυτών είναι η προώθηση ενός κομματικού κράτους, πιο γραφειοκρατικού και λιγότερο αποτελεσματικού. Ιδιαίτερα η νέα εφεύρεση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα αποσκοπεί στο διορισμό κομματικών κομισάριων στην δημόσια διοίκηση», τονίζουν στο ΠΑΣΟΚ και δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν το σχετικό άρθρο.

Πάντως, παρά την κριτική που ασκούν στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστική κρίσης θα το υπερψηφίσουν επί της αρχής «προκειμένου να περιέλθουν έστω αυτά τα ελάχιστα στους κοινωνικά αδύναμους».

Επίσης, δεν θα καταψηφίσουν τα άρθρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, «λόγω του συμβολικού χαρακτήρα του θέματος», αν και σημειώνουν ότι δεν παρέχονται οι αναγκαίες εγγυήσεις αντικειμενικής και αξιοκρατικής επιλογής του Γενικού Γραμματέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς.