Την ανάγκη να διασφαλίσει η Σερβία την αποτελεσματική περιφρούρηση των συνόρων με την Ουγγαρία για να ανακοπεί η παράνομη μετανάστευση, επισήμανε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο κ. Αβραμόπουλος, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ανέφερε ότι «παρά τη γενική εντύπωση και τα δημοσιεύματα του Τύπου που φέρουν του πολίτες του Κοσόβου πρώτους στη λίστα των αιτούντων ασύλου σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξίσου υψηλό είναι το ποσοστό και των υπηκόων της Σερβίας».

Ο ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση που βρίσκει στη σερβική πολιτική ηγεσία το αίτημα για πάταξη του φαινομένου και ανέφερε ότι στο πλαίσιο της FRONDEX, η Γερμανία, η Αυστρία και η Ουγγαρία είναι διατεθειμένες να παράσχουν κάθε βοήθεια στις σερβικές αρχές.

Ειδικότερα για το Κόσοβο, απ’ όπου προέρχονται οι περισσότεροι παράτυποι μετανάστες, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι «θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον αποκλεισμό των μεταναστευτικών οδών, ενώ για τους Ρομά από τη Σερβία επισήμανε ότι είναι ανάγκη να υλοποιηθούν προγράμματα κοινωνικής και πολιτισμικής ολοκλήρωσης τους».

Ο ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε ότι κατά τις συναντήσεις που είχε στη Σερβία με το πρωθυπουργό Βούτσιτς και νωρίτερα με τον υπουργό Εσωτερικών Νεμπόισα Σεφάνοβιτς συμφωνήθηκε να υπάρξει στενή επιχειρησιακή συνεργασία, ανταλλαγή πληροφοριών με χώρες μέλη της ΕΕ και συντονισμένη δράση για τη σύλληψη όσων εμπλέκονται στη διακίνηση παράτυπων μεταναστών.

Ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στης Σερβίας και ανέφερε ότι στην ΕΕ δεν υπάρχουν σκέψεις για την επαναφορά του καθεστώτος θεώρησης εισόδου για τους πολίτες της Σερβίας.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ότι «η Σερβία δεν ευθύνεται για το νέο κύμα παράνομης μετανάστευσης που θορύβησε την Ευρώπη» ανέφερε, ωστόσο, ότι λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα για την πάταξη του φαινομένου.