Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε, μία ημέρα μετά την ομιλία που εκφώνησε στο αμερικανικό Κογκρέσο, ότι δεν επιθυμεί να κηρύξει πόλεμο εναντίον του Ιράν, αλλά μια «πολύ καλύτερη συμφωνία» για το πυρηνικό του πρόγραμμα από αυτή που διαπραγματεύεται η Τεχεράνη με τις μεγάλες δυνάμεις.

«Αντί να εμποδίζει το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, η συμφωνία που συζητείται θα διευκολύνει την ανάπτυξή τους. Η εναλλακτική σε αυτή την κακή συμφωνία δεν είναι ο πόλεμος, αλλά μια πολύ καλύτερη συμφωνία», αναφέρει ο Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του.

«Πρότεινα στην Ουάσινγκτον να συμπεριλάβει δύο παραμέτρους σε οποιαδήποτε συμφωνία με το Ιράν», πρόσθεσε.

«Η πρώτη αφορά την επιβολή πιο αυστηρών περιορισμών στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, κάτι που θα επιτρέψει να παραταθεί για πολλά χρόνια ο χρόνος που είναι απαραίτητος στο Ιράν για να παραγάγει βόμβες», εξήγησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Κατά δεύτερον, ζητώ να αρθούν αυτοί οι περιορισμοί μόνο όταν το Ιράν σταματήσει να προάγει την τρομοκρατία, τερματίσει τις επιθέσεις εναντίον των γειτόνων του και πάψει να απειλεί να καταστρέψει το κράτος του Ισραήλ», συνέχισε.

«Πιστεύω ότι αυτές οι προτάσεις αποτελούν μια εναλλακτική σε αυτά που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, υπογράμμισε ο Νετανιάχου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Νετανιάχου στη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στην Ουάσινγκτον, εξέφρασε την αποδοκιμασία του για την ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού στο Κογκρέσο επισημαίνοντας ότι δεν προσέθεσε «τίποτε καινούργιο» και δεν πρόσφερε «καμία βιώσιμη εναλλακτική».

Μόλις επέστρεψε στο Ισραήλ το πρωί ο Νετανιάχου απέρριψε τις επικρίσεις του Ομπάμα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις «ενθαρρυντικές αντιδράσεις τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων» στην ομιλία του.