«Ο Τσίπρας έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα, ωστόσο πρέπει να εξηγήσει στους ελληνες ψηφοφόρους ότι δεν θα κρατήσει όλες τις υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά» δήλωσε σε συνέντευξή του στην El Pais ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Ο Τσίπρας έχει την ικανότητα να θέτει τις σωστές ερωτήσεις. Ποτέ όμως, δεν έδωσε απαντήσεις» υπογράμμισε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.«Και, όσον αφορά την Ελλάδα και το πρόγραμμά του, υπάρχουν 19 κοινές γνώμες που μετρούν στην ευρωζώνη. Οι εκλογές δεν αλλάζουν τις συμφωνίες: Είναι σαφές ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ελληνική κρίση με άλλο τρόπο. Μπορούμε να επιδείξουμε περισσότερη ευελιξία, αλλά η νίκη του Τσίπρα δεν δίνει το δικαίωμα να αλλάξουν όλα» προσέθεσε με νόημα ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Αναφερόμενος στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον σύμμαχό του, το ισπανικό Podemos, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε: «Ο τύπος του νέου κόμματος συχνά αναλύει την κατάσταση με ρεαλιστικό τρόπο υπογραμμίζοντας με ακρίβεια τις τεράστιες κοινωνικές προκλήσεις. Όμως αν κερδίσουν τις εκλογές είναι ανίκανοι να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, να μετατρέψουν τα προγράμματά τους σε πραγματικότητα. Οι προτάσεις αυτών των κομμάτων δεν είναι συμβατές με τους ευρωπαϊκούς κανόνες: θα οδηγούσαν σε μια κατάσταση πλήρους εμπλοκής».