Επίθεση προς τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος κατήγγειλε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση υπέγραψε συβάσεις εκατομμυρίων ευρώ για την παροχή τεχνικής βοήθειας στον τομέα της Υγείας που δεν παραδόθηκε, εξαπέλυσαν το απόγευμα της Τρίτης οι πρώην υπουργοί Υγείας της κυβέρνησης Σαμαρά Μάκης Βορίδης και Αδωνις Γεωργιάδης.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι Βορίδης και Γεωργιάδης τονίζουν ότι σύμβαση με γερμανική εταιρεία αντί 10 εκατ. ευρώ δεν υπάρχει. Υπάρχει, όπως αναφέρουν, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), όπου έχει καταβληθεί ποσό ύψους 2 εκατ. ευρώ για έργο που έχει παραδοθεί. Καλούν δε τον υπουργό Υγείας να καταγγείλει τη συγκεκριμένη σύμβαση «εάν δεν του αρέσει».

Η ανακοίνωση των δύο βουλευτών της ΝΔ και πρώην υπουργών Υγείας έχει ως ακολούθως:

«Σε σκάνδαλα στο υπουργείο Υγείας αναφέρθηκε ο κ. Κουρουμπλής κατά το διάστημα της υπουργίας μας, αναφερόμενος σε γερμανική εταιρία που έλαβε 10 εκατομμύρια ευρώ για υπηρεσίες που δεν παρείχαν.

»Επειδή τέτοια σύμβαση δεν υπάρχει.

»Επειδή υπάρχει όμως σύμβαση του υπουργείου Υγείας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δηλαδή τον υγειονομικό οργανισμό του ΟΗΕ, δηλ. τον παγκοσμίως σοβαρότερο και πλέον έγκριτο υγειονομικό οργανισμό για παροχή τεχνικής βοήθειας ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων έχουν καταβληθεί περίπου 2 εκατομμύρια φυσικά για έργο που έχει παραδοθεί, χρηματοδοτείται δε από χρήματα του ΕΣΠΑ που μπορούν να διατεθούν μόνο για λήψη τεχνικής βοήθειας, η δε Βουλή είναι ενήμερη για την σύμβαση αυτή που υπεγράφη.

»Επειδή η λάσπη στον ανεμιστήρα από εμάς δεν γίνεται ανεκτή.

»Επειδή πολιτική κριτική δεχόμαστε όσο άδικη και στρεβλή και αν είναι, αλλά για την τιμή και την υπόληψή μας δεν δεχόμαστε μύγα στο σπαθί μας.

»Ο υπουργός Υγείας κ. Κουρουμπλής ας εξηγήσει γιατί δέχτηκε να επιστρέψουν ποσά για την αποπληρωμή προμηθειών των νοσοκομείων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ας αφήσει τα δήθεν σκάνδαλα. Αν όμως εμμένει και δεν του αρέσει η συγκεκριμένη σύμβαση, ας την καταγγείλει. Άλλως επιτέλους ας παύσει να λασπολογεί».

Οι επίμαχες δηλώσεις Κουρουμπλή

Την αντίδραση των Βορίδη και Γεωργιάδη προκάλεσαν δηλώσεις του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή το πρωί της Τρίτης στον ΑΝΤ1.

Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο «για σκάνδαλο της παραχώρησης σε Γερμανούς έναντι ποσού 10.700.000 ευρώ της δημιουργίας δύο τεχνικών μελετών για την αναδιάρθρωση του χώρου της υγείας και της πολιτικής φαρμάκου.

»Μιλούν τώρα υποκριτικά εκείνοι που συνειδητά εγκλημάτισαν εις βάρος του συστήματος. Γιατί, το τι βρίσκω εγώ τώρα, όχι έμφραγμα θα πάθω… Το τι βρίσκω κάθε μέρα σε αυτό το υπουργείο για το πώς διαχειρίζονταν το δημόσιο χρήμα… Δεν θέλω να μιλήσω… Καμιά φορά λέω «φωνάζει ο κλέφτης, να φοβίσει τον νοικοκύρη»» είπε ο υπουργός .

Μάλιστα απευθυνόμενος στον βουλευτή της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που ήταν επίσης προσκεκλημένος στη συγκεκριμένη εκπομπή ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε:

«Να σας πω κύριε Βαρβιτσιώτη, θα υπογράφατε εσείς ποτέ αυτές τις λεόντειες συμβάσεις εις βάρος του δημοσίου κύριε, με εταιρείες γερμανικές που δεν δραστηριοποιήθηκαν ποτέ στην Ευρώπη, αλλά μόνο στην Αφρική και που σήμερα δυσκολεύονται οι υπηρεσίες κύριε Βαρβιτσιώτη να υπογράψουν για την ποιότητα του έργου που θα παραδοθεί.

»Λέμε κύριε Βαρβιτσιώτη ότι θα παραδοθεί ότι έργο έχουν κάνει στα αγγλικά; Είναι χώρα αυτή; Είναι υπεράσπιση της αξιοπρέπειας της χώρας.Δεν έχει η χώρα την ικανότητα να πάρει υπουργικές αποφάσεις και θέλουμε τεχνική βοήθεια για να πάρουμε υπουργικές αποφάσεις.

»Μιλάμε για 10 εκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια για έργο που δεν έχει παραδοθεί ούτε το 10%. Τεχνική βοήθεια υποτίθεται πώς θα κάνουμε το νόμο για την πρωτοβάθμια φροντίδα, πώς θα κάνουμε τις υπουργικές αποφάσεις, πώς θα κάνουμε συρραφές. Υπάρχει έκθεση που θα πληρωθεί 700.000 ευρώ και είναι έργο συρραφής. Και αυτή η σύμβαση που θα βοηθήσει την Ελλάδα τεχνικά, λέει ότι τα κείμενα που θα μας δώσουν θα είναι στα αγγλικά.».