Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε χθες να εμπλακεί στη διαμάχη της Ελλάδας με την Ισπανία και την Πορτογαλία. Μια διαμάχη που ξέσπασε προχθές, όταν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών της Ιβηρικής, Ραχόι και Κοέλιο, διαμαρτυρήθηκαν εγγράφως στις Βρυξέλλες για τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα περί δημιουργίας άξονα των δύο χωρών με στόχο την Ελλάδα.

«Δεν είναι ο ρόλος μας να σχολιάζουμε δηλώσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup» δήλωσε χθες η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων η Μίνα Αντρέεβα είπε ότι η Επιτροπή γνωρίζει τη διαμαρτυρία των δύο χωρών και ότι είχε επαφές «σε διάφορα επίπεδα» μέσα στο Σαββατοκύριακο στις οποίες, όπως είπε, διατυπώθηκαν ορισμένες ανησυχίες για τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα. Αφησε ακόμη να εννοηθεί ότι θα υπάρξει κάποιας μορφής απάντηση από την Επιτροπή στις αιτιάσεις των δύο χωρών, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τη μορφή και τον χαρακτήρα της απάντησης. Στη συνέχεια σημείωσε ότι όπως στο παρελθόν έτσι και στο μέλλον η Επιτροπή συνομιλεί με όλες τις πλευρές και υπό αυτό το πρίσμα έχει ρόλο διαμεσολαβητή «χτίζοντας γέφυρες».

Σε πυροσβεστικού χαρακτήρα δηλώσεις προέβη εξάλλου χθες και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέντρο Πάσος Κοέλιο. «Δεν θα παίξω πινγκ πονγκ με τον έλληνα Πρωθυπουργό» είπε ο επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Λισαβόνα.

Η πορτογαλική κυβέρνηση «δεν υπέβαλε καμιά διαμαρτυρία» επίσημα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προσέθεσε ο πορτογάλος πρωθυπουργός. «Απλώς γνωστοποίησα μέσω διπλωματικών καναλιών το σάστισμά μου για τις κατηγορίες που εκστόμισε» ο κ. Τσίπρας, συμπλήρωσε ο Κοέλιο. Η θέση της κυβέρνησης της Πορτογαλίας μεταφέρθηκε «στις υπηρεσίες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» Ντόναλντ Τουσκ και «στις υπηρεσίες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, διευκρίνισε.

«Η Πορτογαλία συνεργάστηκε με πολύ εποικοδομητικό τρόπο με τους εταίρους της στην ευρωζώνη προκειμένου να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να ζητήσει την παράταση του προγράμματος βοήθειας» έκρινε ακόμη ο Κοέλιο. «Τα γεγονός ότι επιμείναμε, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να εκδηλώσει με σαφήνεια την πρόθεσή της να τηρήσει τις δεσμεύσεις της δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως μια απόπειρα ανατροπής του Αλέξη Τσίπρα ή μια συνωμοσία εναντίον του» πρόσθεσε ο ηγέτης της πορτογαλικής συντηρητικής κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο τόνος που υιοθέτησε ο πορτογάλος πρωθυπουργός είναι ασφαλώς αισθητά πιο φιλικός από τον ιδιαίτερα επιθετικό τόνο του ισπανού ομολόγου του, του Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος προχθές κάλεσε τον κ. Τσίπρα να επιδείξει «σοβαρότητα» και να μην αναζητεί στη Μαδρίτη και στη Λισαβόνα «αποδιοπομπαίους τράγους» ή «εξωτερικούς εχθρούς».

ΦΑΟΥΛ. Στο ζήτημα παρενέβη χθες και το Βερολίνο, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για την επίθεση του έλληνα Πρωθυπουργού σε Ισπανία και Πορτογαλία. «Με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα ήταν ένα άκρως ασυνήθιστο φάουλ» είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ. «Δεν το κάνουμε αυτό στο Eurogroup» πρόσθεσε στην τακτική ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών στο Βερολίνο, υπογραμμίζοντας τα βήματα προόδου των δύο χωρών.