Ηταν πριν από δύο εβδομάδες που ο Νίκος Κοτζιάς πρωτοσυνάντησε τον κινέζο πρεσβευτή στην Αθήνα: ο υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, άφησε άφωνη την κινεζική αντιπροσωπεία. Δεν ήταν τόσο τα μαοϊκά ρητά που ούτε οι ίδιοι ήξεραν, αλλά οι πολλές λεπτομέρειες που γνώριζε για την Κίνα. Η επίθεση γοητείας δεν έγινε τυχαία καθώς η Αθήνα προωθεί άμεσα το άνοιγμα στο Πεκίνο, το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το δεύτερο 15ήμερο του Μαρτίου. Η λεπτομέρεια που έχει τη σημασία της είναι ότι ο Ν. Κοτζιάς θα ταξιδέψει στην Κίνα μαζί με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την πρόθεσή της να ρίξει γέφυρες στις χώρες BRICS και την υλοποιεί ήδη μέσω της επαναπροσέγγισης με τη Ρωσία. Το άνοιγμα προς την Κίνα μπαίνει τώρα σε εφαρμογή για προφανείς πολιτικούς και οικονομικούς λόγους. Αυτό ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που έγινε χθες το μεσημέρι στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας.

Η σύσκεψη δεν ανακοινώθηκε και είναι η δεύτερη που γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες με βασικό ζήτημα την ελληνοκινεζική συνεργασία. Το ενδιαφέρον είναι ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση στο γραφείο του Ν. Κοτζιά μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Ολα αυτά δεν θα είχαν μεγάλη σημασία αν δεν ήταν παρόντες ο κινέζος πρεσβευτής στην Αθήνα Τζόου Σιαολί και η αντιπροσωπεία του, προφανώς για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της επίσκεψης Δραγασάκη και Κοτζιά στην Κίνα εντός του μήνα, προκειμένου να ακολουθήσει αργότερα επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα.

Οι διμερείς σχέσεις δεν σταματούν στο ζήτημα της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ καθώς η Αθήνα θεωρεί ότι υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν για τη συνεργασία σε μία σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένων της ενέργειας, των μεταφορών και του τουρισμού. Το ενδιαφέρον των Κινέζων για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι δεδομένο και έχει εκφραστεί επανειλημμένως. Μόνο που δεν βρήκε πάντοτε ευήκοα ώτα, παρά την πίστη στην ελληνοκινεζική συνεργασία που είχαν δηλώσει διαδοχικοί έλληνες πρωθυπουργοί. Το μοτίβο τα τελευταία χρόνια ήταν να πραγματοποιούνται επίσημες επισκέψεις ελλήνων πρωθυπουργών στην Κίνα και η συνεργασία είτε να μένει στο επίπεδο των εντυπώσεων είτε να καταβροχθίζεται από το τέρας της γραφειοκρατίας και της αδυναμίας των αρμόδιων υπουργείων να συνεργαστούν.