Η άμεση αντίδραση της Αθήνας και τα εντονότατα διαβήματα στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, στον ICAO και στη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ έπιασαν τόπο. Η Τουρκία υπαναχώρησε χθες αποσύροντας πλήρως την απαράδεκτη NOTAM με την οποία δέσμευε μέχρι το τέλος του χρόνου για στρατιωτικές ασκήσεις περιοχή από τη Σκύρο μέχρι τη Λήμνο, η οποία περιελάμβανε και εθνικό εναέριο χώρο και χωρική θάλασσα.

Η τουρκική υπαναχώρηση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έγινε σε δύο φάσεις. Αρχικά χθες το πρωί η τουρκική πλευρά, η οποία δέχθηκε διάβημα από την Αθήνα σε ανώτατο επίπεδο (του μόνιμου γενικού γραμματέα του τουρκικού ΥΠΕΞ και επικεφαλής των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα Φεριντούν Σινιρλίογλου), εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία τροποποιούσε την προηγούμενη αγγελία, εξαιρώντας τη Λήμνο –όπου σημειωνόταν και η πιο εξόφθαλμη παραβίαση καθώς αφορούσε και το έδαφος του νησιού. Η Αθήνα απάντησε με ακυρωτική ΝΟΤΑΜ, καθώς το αποτέλεσμα και πάλι συνιστούσε παραβίαση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας. Μέχρι το μεσημέρι η Αγκυρα είχε αποσύρει πλήρως την προκλητική ΝΟΤΑΜ που είχε εκδώσει την περασμένη Παρασκευή, προκαλώντας συναγερμό στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αρχική απάντηση προς την ελληνική πλευρά η τουρκική πλευρά ισχυρίστηκε –ιδιαίτερα για το θέμα της Λήμνου –ότι είχε γίνει λάθος!

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ. Διπλωματικές πηγές σημείωναν, πάντως, ότι ρόλο έπαιξε και η στάση του ΝΑΤΟ, το οποίο δεν ακολούθησε τη συνήθη ουδέτερη στάση τού «νίπτω τας χείρας μου». Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική αντίδραση του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ ήταν ότι το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται στα ελληνοτουρκικά. Ωστόσο κατέστη σαφές ότι η τεράστια περιοχή που σκόπευε να δεσμεύσει η Τουρκία δεν δημιουργούσε προβλήματα μόνο στο FIR Αθηνών, αλλά και στους υφιστάμενους διεθνείς αεροδιαδρόμους, ενώ η επί της ουσίας μόνιμη δέσμευση που προέκυπτε από την τουρκική αγγελία παραβίαζε και τους κανόνες της ανοικτής θάλασσας.

«Η απόσυρση της NOTAM αποδεικνύει ότι η αποτελεσματική διπλωματία γίνεται αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με αποφασιστικότητα και σχέδιο» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στην ίδια ανακοίνωση ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης άφησε αιχμές για τη στάση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έσπευσε να επικοινωνήσει με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκο και να ζητήσει τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ). Οπως σημείωσε, «η βιασύνη του κ. Σαμαρά να ζητήσει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ελάχιστες ώρες πριν τελεσφορήσει η ελληνική διπλωματία και αποσυρθεί η τουρκική ΝΟΤΑΜ, τον εκθέτει. Κάποιος που ήταν μέχρι πριν από έναν μήνα πρωθυπουργός θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

Πάντως και Το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του ζήτησε τη σύγκληση του ΕΣΕΠ, ενώ επανέφερε την πρότασή του για τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας υπό τον Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών. «Δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου ή του θαλάσσιου χώρου της χώρας» δήλωνε νωρίτερα ο Πάνος Καμμένος. Για πρόκληση και για προσπάθεια της Τουρκίας να διχοτομήσει το Αιγαίο έκανε λόγο το ΚΚΕ, ενώ το ΠΑΣΟΚ καταδίκασε ως «απαράδεκτη» την ενέργεια της Τουρκίας και δήλωσε ότι στηρίζει τους χειρισμούς της κυβέρνησης «με όλες του τις δυνάμεις».