«Η ελληνική κυβέρνηση σωστά κατήγγειλε την αλαζονική πρωτοβουλία της Τουρκίας» δηλώνει το Ποτάμι ζητώντας την άμεση συγκρότηση και σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής υπό τον υπουργό Εξωτερικών.

Το Ποτάμι τονίζει ότι «σωστά η κυβέρνηση κατήγγειλε στα Ηνωμένα Έθνη, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ICAO, την πρωτοφανή και αλαζονική πρωτοβουλία της Τουρκίας να «δεσμεύσει», για δέκα μήνες, το κέντρο του Αιγαίου για τη διεξαγωγή ασκήσεων».

Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, σε σχετική ανακοίνωση τύπου επισημαίνει ότι «απαιτούνται κινήσεις που θα ενδυναμώνουν τη διεθνή θέση της χώρας κι όχι κινήσεις που θα την φέρνουν σε αντιπαράθεση με τους πραγματικούς συμμάχους της» ζητώντας «την άμεση συγκρότηση και σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής υπό τον υπουργό Εξωτερικών» επαναφέροντας επίσης την πρότασή του για σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών.

Τα εθνικά θέματα, όπως αναφέρεται επίσης, «δεν προσφέρονται για μικροπολιτική και εσωτερική κατανάλωση, χρειάζονται υπευθυνότητα και την ευρύτερη δυνατή συναίνεση κι αυτό απαιτεί έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση».