Οι κεντροδεξιες κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας αντέδρασαν με οξύτητα στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τις κατηγόρησε ότι έχουν συνασπιστεί εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, κατηγορώντας τον με τη σειρά τους ότι αναζητεί αποδιοπομπαίους τράγους για τα προβλήματα της Ελλάδας.

Η ταυτόχρονη επίθεση που εξαπέλυσαν προσωπικώς κατά του Αλέξη Τσίπρα, οι κεντροδεξιοί πρωθυπουργοί της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και της Πορτογαλίας Πέδρου Πάσους Κουέλιου, δεν εξέπληξαν τους παροικούντες τις Βρυξέλλες.

Οι δυο πρωθυπουργοί μάλιστα, με επιστολές τους προς τους ιθύνοντες της ΕΕ, ζητούν να καταδικάσουν οι Βρυξέλλες την κυβέρνηση της Αθήνας διότι, όπως αναφέρουν, δεν συμπεριφέρεται με «το πνεύμα αλληλεγγύης που διέπει τις σχέσεις μεταξύ εταίρων».

O επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης ζήτησε από τον έλληνα Πρωθυπουργό να επιδείξει «σοβαρότητα» και να μην χρησιμοποιεί την Ισπανία και την Πορτογαλία ως αποδιοπομπαίους τράγους:«Εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι για την απογοήτευση που έχει προκαλέσει η ριζοσπαστική αριστερά της Ελλάδας, καθώς υπόσχεται στους Έλληνες αυτά που γνωρίζει ότι δε μπορεί να τηρήσει» δήλωσε.

«Χθες το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς αποφάσισε ότι το φταίξιμο για τα προβλήματα της Ελλάδας πέφτει στις κυβερνήσεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας» είπε ενώπιον στελεχών του κόμματός του στην Ανδαλουσία.«Το να αναζητά κανείς έναν εχθρό στο εξωτερικό είναι μια «διέξοδος» που έχουμε ήδη παρακολουθήσει πολλές φορές στην ιστορία. Αυτό δε λύνει τα προβλήματα, αυτό δεν κάνει τίποτα άλλο από το να τα επιδεινώνει. Η μόνη λύση είναι να επιδεικνύεται σοβαρότητα» ανέφερε ο Ραχόι.

Σημειώνεται πως οι σχέσεις του πρωθυπουργού της Ισπανίας με τον Αλέξη Τσίπρα δεν διάγουν την καλύτερη φάση τους. Η αρχή είχε γίνει όταν ο Ραχόι επισκέφθηκε την Αθήνα προεκλογικά για να στηρίξει τον προεκλογικό αγώνα του Αντώνη Σαμαρά και κορυφώθηκε όταν μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στην ΕΕ, από την λεγόμενη «οικογενειακή» φωτογραφία με τους αρχηγούς των κρατών-μελών που δημοσίευσε ο ισπανός πρωθυπουργός, έλειπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρου Πάσους Κοέλιου «εξέφρασε την αμηχανία του» μπροστά στις «αβάσιμες» -όπως τις χαρακτήρισε – κατηγορίες του έλληνα Πρωθυπουργού, σε μία «επιστολή που εστάλη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς διά της διπλωματικής οδού» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκ των εκπροσώπων τύπου του.

«Δεν νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει σε μια δημόσια καταδίκη» των δηλώσεων του κ. Τσίπρα, «αν και αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει ότι τις εγκρίνει», σχολίασε μια ευρωπαϊκή πηγή στις Βρυξέλλες. «Σε αυτό το πολύ λεπτό ζήτημα, ο ρόλος της Επιτροπής είναι να διαμεσολαβεί, όχι να διχάζει».

Ωστόσο κύκλοι προσκείμενοι στον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ ανέφεραν πως αυτό δεν σημαίνει ότι επικροτούνται συμπεριφορές όπως αυτή του Πρωθυπουργού της Ελλάδας

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες το γεγονός ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 θα γίνουν βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου οι Ραχόι και Κοέλιου μάλλον θα χάσουν δεν είναι άσχετο με τα γεγονότα.

Κατά πάσα πιθανότητα οι επιθέσεις αυτές αποτελούν τμήμα ενός γενικότερου σχεδίου επίθεσης της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις εκλογές στην Ιβηρική.

Οπως και να έχει αργά το απόγευμα η ελληνική κυβέρνηση, έσπευσε μέσω διαρροών, να κατεβάσει τους τόνους διαρρέοντας ότι «δεν κατηγοριοποιεί τις χώρες και τους πολίτες της Ευρώπης σε φιλικές και εχθρικές».

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν κατηγοριοποιεί τις χώρες και τους πολίτες της Ευρώπης σε φιλικές και εχθρικές, δεν αναζητά εξωτερικούς εχθρούς, αλλά λύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από την συνεργασία και το διάλογο λαών και κυβερνήσεων. Οποιαδήποτε, λοιπόν, παρερμηνεία της ομιλίας του έλληνα Πρωθυπουργού, δεν βοηθά προς την κατεύθυνση του διαλόγου», επεσήμαναν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Είχε προηγηθεί δήλωση του προέδρου της ΝΔ ο οποίος σχολιάζοντας τις καταγγελίες Τσίπρα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε πολύ μεγάλη απόγνωση και φόβο για να επικαλείται τέτοιες ανοησίες και να φτιάχνει φανταστικούς εχθρούς, προκειμένου να δικαιολογήσει τα δικά του ψέματα και αδιέξοδα»