Υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και άλλα που γίνονται και δεν λέγονται. Το δεύτερο είναι κανόνας στους χειρισμούς εξωτερικής πολιτικής: πριν από λίγες ημέρες οι ενέργειες του ΥΠΕΞ ακινητοποίησαν ιταλικό πλοίο που πόντιζε καλώδια νότια της Κρήτης και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά είχε πάρει άδεια από την Τουρκία!

Από το νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας δεν εκδόθηκε ποτέ ανακοίνωση, ούτε υπήρξε ενημέρωση για το περιστατικό. Δεν χρειάστηκε, εξάλλου, αφού την επομένη κιόλας ο Πάνος Καμμένος άφησε να διαρρεύσει ότι επέσπευδε άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων ως απάντηση στο περιστατικό.

Προφανώς και ήταν σε γνώση του Νίκου Κοτζιά –και άρα ελεγχόμενη –η παρέμβαση Καμμένου για το θέμα. Το αν αυτό προοιωνίζεται μια συγκατοίκηση του υπουργού Εξωτερικών με τον υπουργό Αμυνας χωρίς αναταράξεις θα το δείξει η πορεία των πραγμάτων, δεδομένου ότι ο αρχηγός των ΑΝΕΛ έχει απαράβατες κόκκινες γραμμές σε παραπάνω από ένα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Βέβαια, την εξωτερική πολιτική τη σχεδιάζει ο Πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών. Η εμπειρία, όμως, έχει δείξει ότι είναι μάλλον συνήθεις οι τριβές της Βασιλίσσης Σοφίας με το Πεντάγωνο, όπως απέδειξε και η δύσκολη συγκατοίκηση του Βαγγέλη Βενιζέλου με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Δεδομένης της εμπειρίας, της άποψης και του χαρακτήρα του Ν. Κοτζιά, ο υπουργός Εξωτερικών δεν σκοπεύει να παίξει διακοσμητικό ρόλο στα εξωτερικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όταν αποκτήσει πλήρη εικόνα για όλους τους φακέλους των θεμάτων, θα ακολουθήσει επιθετική και ενεργή πολιτική όχι μόνο ως προς το άνοιγμα στις χώρες BRICS που έχει προαναγγείλει (προετοιμάζει ήδη ταξίδι στην Κίνα), αλλά ότι θα ασχοληθεί και με αγκάθια όπως το Σκοπιανό, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Η αλήθεια είναι ότι αν η κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορούσε για ευνόητους λόγους να αγγίξει την εκκρεμότητα της ονομασίας, δεν ισχύει το ίδιο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της επίλυσης με ονομασία που περιέχει γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων. Ο Ν. Κοτζιάς φέρεται μάλιστα ότι έχει εκφράσει σε συνομιλητές του την άποψη ότι η ουσία του προβλήματος δεν βρίσκεται τόσο στην ονομασία, αλλά στον αλυτρωτισμό της γειτονικής χώρας. Πώς θα αντιδρούσε, όμως, ο «συγκυβερνήτης» Καμμένος σε μια ενδεχόμενη μελλοντική νέα πρόταση ονομασίας, δεδομένου ότι η θέση των ΑΝΕΛ είναι ότι δεν δέχονται τον όρο «Μακεδονία» στην όποια σύνθετη ονομασία; Το θέμα αναμένεται να ανακινηθεί σύντομα, καθώς για την επίλυση της εκκρεμότητας έχουν έντονο ενδιαφέρον και οι Γερμανοί.

Το πραγματικό τεστ, όμως, θα είναι τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό που έχουν μπει στο ψυγείο. Αν και ο Ν. Κοτζιάς δεν έχει δείξει ακόμη τις προθέσεις του, είναι βέβαιο ότι θα κινητοποιηθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, καθώς αναμένεται επίσκεψή του στην Τουρκία. Την ίδια ώρα, και ενώ η κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί για το θέμα της ανακήρυξης ΑΟΖ, ο Π. Καμμένος διακηρύττει επανειλημμένα ότι αποτελεί προεκλογική δέσμευση των ΑΝΕΛ. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι στο παρασκήνιο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δέχεται ήδη σχετικές εισηγήσεις από κύκλους που χαρακτηρίζονται «αναρμόδιοι και ακραίοι», και παρότι το θέμα της ΑΟΖ δεν ανήκει στις αρμοδιότητες του υπουργείου Αμυνας.

Οι φρουροί. Ομως, έχουν γνώση οι φύλακες. Ο κυβερνητικός εταίρος πέτυχε τη βασική του επιδίωξη που ήταν το χαρτοφυλάκιο της Αμυνας, όχι όμως χωρίς άγρυπνους φρουρούς στο πλευρό του. Από τη μια ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Κώστας Ησυχος, πλατφορμιστής και μέχρι πρότινος αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για τα Εξωτερικά και την Αμυνα. Από την άλλη ο υφυπουργός Νίκος Τόσκας, υποστράτηγος ε.α., ο οποίος γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στο Πεντάγωνο, υπήρξε ο άνθρωπος που σχεδίασε το αμυντικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ το 2009 και διετέλεσε διευθυντής του γραφείου του Πάνου Μπεγλίτη στο Πεντάγωνο. Ο Ν. Τόσκας περιγράφεται από τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ως η συγκολλητική ουσία ολόκληρου του σχήματος στο Πεντάγωνο. Ιδιαίτερα καλές σχέσεις μαζί του έχει και ο Ν. Κοτζιάς.

Καλές σχέσεις έχει ο ΥΠΕΞ και με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αμυνας Γιάννη Ταφύλλη, άνθρωπο που χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ι. Ταφύλλης, σμήναρχος ε.α. και μέχρι πρόσφατα μέλος της Γραμματείας Εξωτερικών και Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσε μήλον της Εριδος στο παρασκήνιο που προηγήθηκε των κρίσεων αρχηγών. Αυτό επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, η γραμμή ΣΥΡΙΖΑ είναι να έχει διευρυμένες αρμοδιότητες και να διατηρήσει καθήκοντα γενικού γραμματέα στο Αμυνας, ενώ ο Π. Καμμένος θα προτιμούσε να τον υποβιβάσει σε ειδικό γραμματέα με λιγότερες αρμοδιότητες.