Ρόλο συνδέσμου ανάμεσα στην Ελλάδα και στους ευρωπαίους εταίρους της φιλοδοξεί να διαδραματίσει το Παρίσι. Μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα «Der Standard» ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν επανέλαβε την έκκλησή του για οικονομικές πολιτικές που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και θα αντιμετωπίσουν τον χαμηλό πληθωρισμό στην Ευρώπη. «Το Παρίσι θέλει να αποτελέσει τον σύνδεσμο ανάμεσα στην Αθήνα και στην ευρωζώνη. Δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε στην Ελλάδα με τις τελευταίες εκλογές» δηλώνει ο Μισέλ Σαπέν.

Τονίζοντας ότι όλοι στη νομισματική ένωση πρέπει να τηρούν τους κανόνες, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δηλώνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ορθώς συμφώνησαν στην τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, ώστε να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα να παρουσιάσει ένα βιώσιμο σχέδιο. «Η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι της εργάζονται σοβαρά για την εξεύρεση τρόπου ώστε να επιτραπεί στην Ελλάδα να εξασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση» λέει.

Απευθυνόμενος στους επικριτές της λιτότητας στη Γαλλία, ο Μισέλ Σαπέν τους καλεί να επισκεφθούν την Ελλάδα για να δουν την πραγματική σημασία της λέξης, διευκρινίζοντας ότι το Παρίσι δεν επιδιώκει την επιβολή λιτότητας αλλά μάλλον τη δημοσιονομική ισορροπία. «Αυτό ισχύει για ολόκληρη την ευρωζώνη. Εάν θέλουμε επαρκή ανάπτυξη και πληθωρισμό σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τότε πρέπει να επιδιώξουμε την εφαρμογή μιας λιγότερο περιοριστικής οικονομικής πολιτικής» επισημαίνει.

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντεϊσελμπλούμ. Μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας του με αφορμή την ψήφιση της παράτασης του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Ντεϊσελμπλούμ τόνισε ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να λάβει ούτε ένα ευρώ επιπλέον αλλά, αντίθετα, χρήματα που δεν έχει λάβει από το προηγούμενο πρόγραμμα εφόσον υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.