Η γραμματέας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου καλείται να εξεταστεί την Πέμπτη το πρωί στο Ειδικό Δικαστήριο ως μάρτυρας στην υπόθεση για τη λίστα Λαγκάρντ.

Η κατάθεσή της κρίθηκε αναγκαία από την εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, η οποία έθεσε το σχετικό αίτημα, που έγινε δεκτό από τα μέλη του δικαστηρίου. Το όνομα της γραμματέως του κ. Βενιζέλου ακούστηκε στη δίκη όταν στο βήμα του μάρτυρα βρισκόταν η Σοφία Ρίτσου, άλλοτε ειδική σύμβουλος του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η συγκεκριμένη μάρτυρας, επικαλούμενη δημοσιεύματα της επίμαχης περιόδου, έδειξε ως πιθανό πρόσωπο που άνοιξε τη λίστα Λαγκάρντ την 1η Νοεμβρίου 2012 με τον κωδικό Σοφία τη γραμματέα του κ. Βενιζέλου.

«Δεν ήμουν εγώ αυτή η Σοφία που άνοιξε και είδε τα αρχεία. Επειδή όμως ο συνειρμός που κάνετε είναι πολύ εύκολος έκανα αναζήτηση στον Τύπο και διαπίστωσα ότι έχει γραφεί πως η Σοφία που έχει ανοίξει το αρχείο ήταν η γραμματέας του κ. Βενιζέλου. Ο κωδικός μου είναι διαφορετικός» είπε η μάρτυρας. Πάντως ο κ. Βενιζέλος σε ανύποπτο χρόνο είχε αναφέρει πως ο ίδιος είχε δώσει εντολή στη γραμματέα του, όταν γνωστοποιήθηκε περί τίνος πρόκειται από τα ΜΜΕ, να διαπιστώσει αν αυτό ήταν το στικάκι που είχε παραλάβει από τον Ι. Διώτη.

Νωρίτερα είχε εξεταστεί ο σύμβουλος του Γ. Παπακωνσταντίνου σε θέματα πληροφορικής Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος είπε πως ο τότε υπουργός τού είχε δώσει το CD να βρει τα 20 μεγάλα ποσά. Εκείνος είπε ότι για λόγους ασφαλείας αντέγραψε το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού αρχείου στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του. Οταν τελείωσε ενημέρωσε τον υπουργό και εκείνος «μου είπε ό,τι έκανες στον σκληρό δίσκο διάγραψέ το».