Στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαίους εταίρους αναφέρθηκαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στο διάλογο που είχαν μπροστά τις κάμερες κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Είμαστε στο μέσον μιας ουσιαστικής και σκληρής διαπραγμάτευσης. Δεν έχει γίνει τίποτα που δεν περιμέναμε. Όλα τα περιμέναμε και τη σκληρή στάση και τις δυσκολίες», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός τονίζοντας ότι ίσως να μην περιμέναμε αυτή την ανάταση της χώρας, την υπερηφάνεια και το πατριωτικό αίσθημα.

Τόνισε ότι τόσο οι κινητοποιήσεις στην Ευρώπη για την υποστήριξη του δικαίου της Ελλάδας όσο και η θετική στάση χωρών της Ευρώπη είναι δύο ακόμη παράγοντες που βοηθούν.

«Είμαστε σε μια ευαίσθητη καμπή, σε κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης. Ελπίζουμε να περάσουμε τον κάβο», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Κάρολος Παπούλιας είπε ότι η «Ευρώπη ζει ιστορικές στιγμές, τις μεγαλύτερες από το 1848, που προέκυψαν τα εθνικά κράτη».

« Ελπίζω να πετύχετε στη προσπάθεια που κάνετε. Η προσμονή είναι πολλή μεγάλη και εύχομαι να πάνε όλα καλά για να δει ο ελληνικός λαός καλύτερες μέρες», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Κ. Παπούλιαγια την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου ως υποψήφιο για την Προεδρία, αλλά και για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Αύριο το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την παράταση της δανειακής σύμβασης

Στη συνέχεια, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων. Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών ο Στ. Θεοδωράκης αποκάλυψε ότι ο Πρωθυπουργός τον ενημέρωσε πως το αίτημα προς την ΕΕ για την παράταση της δανειακής σύμβασης θα κατατεθεί αύριο, Πέμπτη.

«Ελπίζω την Παρασκευή θα έχουμε καλά νέα», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, σημειώνοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας έχει κατανοήσει ότι διαπραγματευόμαστε σκληρά, αλλά πάνω από όλα για να παραμείνει η χώρα στο κέντρο της Ευρώπης»

Όπως είπε ο κ. Θεοδωράκης, Το Ποτάμι «στηρίζει τη διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας», επισημαίνοντας ότι δεν έχουμε και πολύ χρόνο, πρέπει να τελειώνουμε με το περιτύλιγμα και να ασχοληθούμε με την ανόρθωση της οικονομίας».

Σε αυτό, άλλωστε, όπως είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης θα κριθεί και θα δώσει εξετάσεις η νέα κυβέρνηση.

Κατά τη συνάντηση, ο Θεοδωράκης επισήμανε στον Πρωθυπουργό τη συμπεριφορά των υπουργών του σε σχέση με την Παιδεία.

Χαρακτήρισε «εκτός λογικής» την κατάργηση των πρότυπων σχολείων, ενώ ανακοίνωσε ότι για το θέμα της Παιδείας θα ακολουθήσει εθνική συζήτηση όπως του είπε ο Αλέξης Τσίπρας και εκεί θα συζητηθούν όλα.

Σε ότι αφορά τέλος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι δεν υπήρξε σχετική συνεννόηση και αναφέρθηκε στην πρόταση του Ποταμιού τον καθηγητή Ν. Αλιβιζάτο.

Συνάντηση με Βενιζέλο

Ακολούθησε συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη Βενιζέλο, ο οποίος διατύπωσε τη θέσηότι «από τη στιγμή που υποβληθεί το αίτημα για την επέκταση της δανειακής σύμβασης το οποίο παραπέμπει στο μνημόνιο και τις αξιολογήσεις, θα οδηγηθούμε αυτόματα σε σύγκληση του Eurogroup».

Ενημέρωση σε βάθος από τον Πρωθυπουργό για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως ο ίδιος ανέφερε σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος, όπως είπε, μετέφερε στον Πρωθυπουργό την εμπειρία του από τις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων ετών, εστίασε σε δύο σημεία που εντοπίζει πως άλλαξε η στάση της κυβέρνησης σε σχέση με την προεκλογική περίοδο.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως έχει αλλάξει ριζικά η θέση της κυβέρνησης σε σχέση με το χρέος, λέγοντας:

«Χαιρόμαστε που εγκατέλειψε τη θέση της για μονομερείς ενέργειες ή για σύγκληση ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος και υιοθέτησε τη δική μας λογική. Έχει υπάρξει, ήδη, ένα «κούρεμα» και στο εξής μπορεί να υπάρξει και περισσότερη μείωση».

Η δεύτερη αλλαγή που είπε ότι «βλέπει» ο κ. Βενιζέλος είναι ότι, κατά την άποψή του, η κυβέρνηση έχει δεχθεί το πλαίσιο της δανειακής σύμβασης, που παραπέμπει στο μνημόνιο και τις αξιολογήσεις, κάτι που είχε κάνει και η προηγούμενη κυβέρνηση, ψηφίζοντας την παράτασή της έως το τέλος Φεβρουαρίου.

«Έδωσα στον κ. Τσίπρα ένα αντίγραφο του νόμου για να δει πώς είναι η δανειακή σύμβαση» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της δανειακής σύμβασης οδηγεί αυτόματα σε σύγκληση του Eurogroup και σε περαιτέρω συζήτηση.

Σε ερώτηση για το αν η δανειακή σύμβαση μπορεί να διαχωριστεί από το πρόγραμμα, ο κ. Βενιζέλος απάντησε «όχι» σημειώνοντας, όμως, ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης αφήνει περιθώριο για συζήτηση του προγράμματος.

Εξάλλου, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι χάθηκε, ήδη, χρόνος με ανούσιες συζητήσεις για τις λέξεις (για το αν είναι παράταση της δανειακής σύμβασης ή όλου του προγράμματος) και ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καταθέσει την πρόταση για προληπτική γραμμή στήριξης, προσθέτοντας ότι αν δεν θέλει η παρούσα κυβέρνηση ας μην το λέει προληπτική γραμμή στήριξης, ας το λέει πρόγραμμα- «γέφυρα».

Σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ασκήσει σφοδρή κριτική προς την κυβέρνηση, λέγοντας «ότι κάνει σκληρή διαπραγμάτευση υποχωρεί και μας πηγαίνει πλησίστια στο μνημόνιο 3».