Την εκτίμηση ότι οι διεκδικήσεις της Ελλάδας σχετικά με το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις είναι αντίθετες προς το ευρωπαϊκό πνεύμα, εξέφρασε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι με αυτές τις διεκδικήσεις. ο κ. Τσίπρας «υπονομεύει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και φαίνεται να έχει ξεχάσει ότι οι πρώην εχθροί έχουν κάνει μια θεμελιώδη επιλογή, αυτή της συνεργασίας και της οικοδόμησης ενός κοινού μέλλοντος, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Με αυτόν τον τρόπο διόρθωσαν το λάθος που είχε γίνει από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, μετά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο», τονίζει.

Σύμφωνα με τον Γκ. Φερχόφστατ, «οι διεκδικήσεις του κ. Τσίπρα δεν έχουν νόημα και καθιστούν πιο δύσκολη την αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης. Αντί να κυνηγά τα φαντάσματα του παρελθόντος, θα πρέπει να επικεντρώσει όλες τις προσπάθειές του για την οικοδόμηση ενός νέου μέλλοντος για την Ελλάδα».

«Η ευρωπαϊκή περιοδεία των κ.κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη, την περασμένη εβδομάδα, απέδειξε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν ένα ισχυρό και σοβαρό σχέδιο μεταρρύθμισης. Μόνο με την παρουσίαση ενός παρόμοιου σχεδίου θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί την επέκταση της ωρίμανσης των δανείων και αναθεωρημένα επιτόκια δανεισμού. Το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη», καταλήγει ο Γκι Φερχόφστατ.