«Σεβόμαστε τους κανόνες του Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε την Τετάρτη ο ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ο Αλ. Τσίπρας, που νωρίτερα είχε κρίσιμες συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντόναλντ Τουσκ και βεβαίως τον Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε ότι «έχουμε τη θέληση να εργαστούμε ώστε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση με την ΕΕ». Πρόσθεσε, δε ότι ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση.

Αισιόδοξος για την πορεία των συζητήσεων εμφανίστηκε στις δηλώσεις του και ο Μάρτιν Σουλτς, τονίζοντας ότι «πρέπει να βρούμε τρόπους συμβιβασμού».

Δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα ο γερμανός αξιωματούχος τόνισε μιλώντας στο πλευρό του έλληνα Πρωθυπουργού: «Συμφωνήσαμε ότι οι απλοί πολίτες στην Ελλάδα πλήρωσαν τον λογαριασμό. Τώρα αυτοί που έχουν χρήματα και αυτοί που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό να συνεισφέρουν στη λύση του προβλήματος».

Εξάλλου, ο Μ. Σούλτς τόνισε ότι ένας πρωθυπουργός που έχει σειρά συναντήσεων με ευρωπαίους ηγέτες είναι ένας πρωθυπουργός που δίνει μάχη για συνεργασία και όχι για τον διχασμό της ΕΕ, κάτι το οποίο αποτελεί πολύ ισχυρό και θετικό μήνυμα.

«Ο διάλογος που προωθεί ο κ. Τσίπρας αποτελεί τη βάση για συμβιβασμούς και εποικοδομητικές λύσεις», είπε ο Μ. Σουλτς.

«Η κυβέρνηση μπορεί να υπολογίζει στην απόλυτη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε αυτό το μέτωπο», σημείωσε ο Μ. Σουλτς.

Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί διαδοχικές συναντήσεις του ελληνα πρωθυπουργού στην έδρα της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μάλιστα, σε μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ως δείγμα θερμής υποδοχής, πήρε ο ίδιος από το χέρι τον Πρωθυπουργό συνοδεύοντάς προς το σημείο για την εθιμοτυπική φωτογραφία, και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ντόναλντ Τουσκ.

To Reuters σχολίασε πως ο Αλ. Τσίπρας έτυχε «εμφανώς θερμής υποδοχής». Το ειδησεογραφικό πρακτορείο υπενθύμισε πως ο συντηρητικός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «είχε προειδοποιήσει τους έλληνες ψηφοφόρους κατά της επιλογής του αριστερού Τσίπρα και του σχεδίου του για έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ, το οποίο επέφερε τη λιτότητα.

Ο 40χρονος Τσίπρας, περιγράφει το Reuters, με το ανοιχτό πουκάμισό του χωρίς γραβάτα να τον κάνει να ξεχωρίζει από τους περισσότερους άλλους ηγέτες που επισκέπτονται τις Βρυξέλλες, δεν έκανε κάποια δήλωση την ώρα που αντάλλασσε χειραψία με τον Γιούνκερ και τον ασπαζόταν.

Ο κατά μία 20ετία μεγαλύτερός του πολιτικός του Λουξεμβούργου πήρε στη συνέχεια από το χέρι τον έλληνα πρωθυπουργό και χαμογελώντας ως απάντηση στα γέλια των δημοσιογράφων, τον οδήγησε προς τον χώρο συνάντησής τους.

Λακωνική, ωστόσο, ήταν η απάντηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς, όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει το αποτέλεσμα της συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,στις Βρυξέλλες.

«Oι κ.κ. Γιούνκερ και Τσίπρας συμφώνησαν να έχουν περαιτέρω συζητήσεις, αλλά όχι μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης» απάντησε χαρακτηριστικά.

Ο Μάρος Σέφκοβιτς περιορίστηκε να δηλώσει ότι ήταν μια πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών και ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας «δεν συζητήθηκε σήμερα κατά την τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση της Κομισιόν».

Τι συζήτησαν Αλέξης Τσίπρας και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Σύμφωνα ωστόσο με όσα μεταδίδονται από τις Βρυξέλλες, παρά τα πλατιά χαμόγελα που προηγήθηκαν της συνάντησης, οι εκκρεμότητες μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν παραμένουν πολλές.

Από τις Βρυξέλλες υπογραμμίζεται πωςη συζήτηση «θα συνεχιστεί από εκεί που είχε σταματήσει» και ότι θα είναι εσφαλμένη η εντύπωση ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε ήταν «αποτυχημένο», σημείο στο οποίο η κυβέρνηση Τσίπρα είναι προς το παρόν αμετακίνητη.

Αντιθέτως, πηγές από τις Βρυξέλλες διαμηνύουν πως είναι πεποίθηση στην Ευρώπη ότι το ελληνικό πρόγραμμα είχε αρχίσει να αποδίδει και όπως τονίζουν «η 28η Φεβρουαρίου ήταν, είναι και παραμένει η κρίσιμη ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να έχει υπάρξει η πλήρης αποσαφήνιση των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, το κρίσιμο στοιχείο είναι κατά πόσον υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμών το συντομότερο δυνατόν και πάντως έως τις 28 Φεβρουαρίου, που λήγει η παράταση που παρασχέθηκε τον Δεκέμβριο.

Στο σημείο αυτό πάντως, η εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου είναι πως «είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι όλοι οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης δέχονται να συνομιλήσουν μαζί μας και συνειδητοποιούν ότι χρειάζεται χρόνος για διαβούλευση, χωρίς να βάζουν τελεσίγραφα».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ έγινε αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει μία συμφωνία-γέφυρα που να διασφαλίζει μία μεταβατική περίοδο, «η οποία να δίνει ανάσα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία». Σκοπός αυτής της συμφωνίας-γέφυρα θα είναι να δοθεί πίστωση χρόνου «ώστε να διαμορφωθεί από κοινού», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ένα τετραετές σχέδιο για την περίοδο 2015-2018.

Με βάση αυτά, ο Αλ. Τσίπρας περιέγραψε στον πρόεδρο της Κομισιόν την συμφωνία αυτή, όπως ο ίδιος την επιδιώκει, και στην οποία θα περιλαμβάνονται:

– Ενα ριζοσπαστικό Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων σε τομείς που είναι κρίσιμοι όπως: πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.

– Δημοσιονομική εξισορρόπηση, με πρωτογενή πλεονάσματα χαμηλότερα του 4,5% του ΑΕΠ. Οπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές κατά την συνάντηση αναφέρθηκε ότι « η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τους κανόνες της Ε.Ε., όμως δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να επιβάλει τέτοιας έκτασης λιτότητα».

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως «η Ευρώπη δεν πρέπει να επιμένει σε ένα λάθος που εντείνει τον φαύλο κύκλο ύφεσης-χρέους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι είναι στη διάθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης για να βοηθήσει και να συνδράμει στην εξεύρεση μίας κοινής συμφωνίας. Επισήμανε όμως ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές οι οποίες πρέπει να γεφυρωθούν. Οπως σημείωσε, αντιλαμβάνεται την πολιτική διάσταση του ζητήματος και είναι υποχρεωμένος να μιλήσει με όλες τις πλευρές ώστε να υπάρχει συμφωνία.

Μετά τη συνάντησή του με τον Γιούνκερ ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ντόναλντ Τουσκ στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να ακολουθήσει στη συνέχεια το τετ-α-τετ με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς.

Ο Ντόναλντ Τουσκ καλωσόρισε τον Πρωθυπουργό στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ωστόσο προέβλεψε πως η διαπραγμάτευση στο Eurogroup με την Ελλάδα θα είναι «δύσκολη».

Ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο Παρίσι και στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ. Το τετ-α-τετ των δύο ανδρών ξεκίνησε στις 3.30 μ.μ. και θα ακολουθήσουν υπάρξουν δηλώσεις, χωρίς όμως να δεχτούν ερωτήσεις από τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης.

Στο ίδιο μοτίβο ενός παρατεταμένου διπλωματικού μαραθώνιου ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης συναντήθηκε στην έδρα της ΕΚΤ, στη Φρανκφούρτη με τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, λίγες ώρες πριν από τη μετάβασή του στο Παρίσι για ένα επίσης κρίσιμο ραντεβού κορυφής με τον Φρανσουά Ολάντ, έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς αποτελεί μια κλιμάκωση των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία μιας συμμαχίας για τη διευθέτηση του οικονομικού προβλήματος της χώρας και ακολουθεί την τοποθέτηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την οποία τόνισε πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η έκφραση της δημοκρατικής θέλησης του ελληνικού λαού, τον οποίο συνεχάρη «για το θάρρος του».

Σε παρέμβασή του στον ετήσιο διάλογο μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εθνικών κοινοβουλίων σχετικά με το ευρωπαϊκό εξάμηνο ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ωστόσο ότι «όσοι κερδίζουν τις εκλογές στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες θα πρέπει κι αυτοί με τη σειρά τους να λαμβάνουν υπόψη τούς υπόλοιπους στην ΕΕ και τις πεποιθήσεις τους».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναγνώρισε ακόμη την ανάγκη για κάποια διαφοροποίηση στις πολιτικές, διευκρινίζοντας ωστόσο: «Δεν θα ανατρέψουμε τα πάντα επειδή είχαμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα».

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρέπεμψε επίσης στα όσα έχει πει ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, πρόσφατα στη γερμανική τηλεόραση ότι δηλαδή: «Δεν περιμέναμε τις εκλογές στην Ελλάδα για να αλλάξουμε την πολιτική μας».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε ακόμη στις πρωτοβουλίες που είχε λάβει ήδη η Κομισιόν πριν από τις ελληνικές εκλογές σχετικά με το επενδυτικό σχέδιο των 315 δισ. ευρώ, αλλά και τις αποφάσεις για την ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας.

«Κατανοώ αυτά, τα οποία έγιναν στην Ελλάδα και σας λέω ότι αυτά που έκανε η Κομισιόν έγιναν πριν από το δίδαγμα, που ορισμένοι λένε ότι πήραμε από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών» ήταν τα λόγια του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σε ένα δεύτερο πλάνο τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ήταν βέβαιο πως θα απασχολήσει και το ζήτημα της πιθανολογούμενης υποψηφιότητας του Δημήτρη Αβραμόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκαλεί ανατροπές στη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.