Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα έστειλε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, μετά τη συνάντησή του με τον έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Είμαι οπαδός της ελληνικής προσπάθειας ώστε να αντιμετωπιστεί σωστά η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων», είπε ο Ματέο Ρέντσι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Ρώμη με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Εχω εμπιστοσύνη ότι στον διάλογο Ελλάδας – Ευρώπης θα λυθούν τα άμεσα προβλήματα» τόνισε ο κ. Ρέντσι και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι υπάρχουν οι συνθήκες για να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ της ΕΕ και της Ελλάδας».

Επισημαίνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής, ο Ρέντσι τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τους θεσμούς της ΕΕ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρώμη και για τις συναντήσεις που θα έχει με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Δεν συζητήσαμε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε βάθος», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι, συμπληρώνοντας ότι αυτό το έκαναν νωρίτερα ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον ιταλό ομόλογό του.

«Η επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα στις ελληνικές εκλογές έστειλε μήνυμα ελπίδας σε αντιδιαστολή με τον φόβο», ανέφερε ο Ματέο Ρέντσι.

«Αυτό το μήνυμα προέρχεται από μια γενιά ανθρώπων οι οποίοι ζητούν περισσότερο ενδιαφέρον για όσους υποφέρουν από την κρίση» πρόσθεσε ο κ. Ρέντσι.

Ο ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός σε διμερή συνεργασία και διάλογο, τονίζοντας ότι παρά τις επιμέρους διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ τους ενώνει η κοινή πεποίθηση ότι η Ευρώπη πρέπει να προσανατολιστει στην ανάπτυξη.

Η κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, τόνισε ο Ρέντσι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Πρέπει να μιλήσουμε για ανάπτυξη, όχι μόνο για λιτότητα την Ευρώπη. Ο κόσμος ζητά από την Ευρώπη να κοιτάξει προς την ανάπτυξη» ανέφερε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο ηγέτες αναφέρονταν ο ένας στον άλλον με το μικρό τους όνομα. Ο Ρέντσι αναφέρθηκε πολλές φορές στον κ. Τσίπρα ως «Αλέξη» και ο έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον κ. Ρέντσι ως «Ματέο».

Ο Ματέο Ρέντσι αστειεύτηκε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ακούγοντάς τον να μιλά Ελληνικά: «Προσπάθησα να παρακολουθήσω όσα ειπώθηκαν στα Ελληνικά, αλλά ίσως στο λύκειο δεν μου δίδαξαν καλά τα Αρχαία Ελληνικά» είπε.

Γραβάτες και CD

Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου ο Ματέο Ρέντσι χάρισε στον Αλέξη Τσίπρα μία γραβάτα.

«Οταν λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, η πρώτη γραβάτα που θα φορέσεις θα είναι ιταλική» του είπε γελώντας.

Με τη σειρά του, ο Αλέξης Τσίπρας χάρισε στον Ρέντσι ένα CD με ελληνόφωνα τραγούδια από την Κάτω Ιταλία (Magna Graecia).

Τσίπρας: «Θέλουμε χρόνο για να ετοιμάσουμε το δικό μας σχέδιο»

«Με την νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν να φοβούνται οι ευρωπαίοι πολίτες, αλλά ούτε και οι πιστωτές. Θα έπρεπε να φοβούνται αν συνεχιζόταν η πολιτική που ακολουθούνταν έως χθες» είπε, από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας.

«Στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετοί διχασμοί για να δημιουργήσουμε έναν ακόμη ανάμεσα στον Βορρά και στον Νότο. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε τη συμμαχία της λογικής», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι φεύγει από την Ιταλία πιο αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να πείσουμε τους εταίρους για την αναγκαία στροφή της ΕΕ σε πολιτικές ανάπτυξης και την επιστροφή της στις ιδρυτικές αξίες της, αυτές της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Η τρόικα εφήρμοσε μια πολιτική στην Ελλάδα που τα έκανε όλα χειρότερα» εκτίμησε ο κ. Τσίπρας.

«Οι λαοί μας έχουν υποφέρει τα τελευταία χρόνια. Εχει έρθει η στιγμή για μια αναγκαία στροφή στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και η Ελλάδα θα δουλέψει για να συμβάλει στην αναγκαία αλλαγή πολιτικής» είπε ο έλληνας Πρωθυπουργός.

«Πρέπει να έχουμε τον απαραίτητο χρόνο για να ετοιμάσουμε το δικό μας σχέδιο για την ανόρθωση της οικονομίας. Ενα μεσοπρόθεσμο σχέδιο με σαρωτικές μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια πληρώσε η μεσαία τάξη και τα φτωχά στρώματα, διότι υπάρχει ακόμη ένα κράτος διαφθοράς και διαπλοκής, το οποίο θα το αλλάξουμε. Δεσμευόμαστε ότι δεν θα δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα» ανέφερε.

Επισημαίνοντας ότι με τον Μ. Ρέντσι ανήκουν στην ίδια γενιά, που βρέθηκε επί σειρά ετών στο στόχαστρο αποτυχημένων ευρωπαϊκών πολιτικών πληρώνοντας ακριβό τίμημα, τόνισε ότι έχουμε κοινή ευθύνη και υποχρέωση απέναντι σε αυτή τη γενιά, ώστε να μπορέσει να ελπίσει ξανά.

Η κοινή ευθύνη που μας ενώνει, πρόσθεσε ο Αλ.Τσίρας, είναι ν αγωνιστούμε για να επιστρέψει στην ΕΕ η ατζέντα της ανάπτυξης, της ελπίδας και της αισιοδοξίας.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει το δικό της σχέδιο για την ανόρθωση της οικονομίας, απαιτείται χρόνος. Μίλησε για μεσοπρόθεσμο σχέδιο τετραετούς διάρκειας, που θα τονώσει την οικονομία και σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησής του για πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και του πελατειακού κράτους.

Επίσης, επανέλαβε τη δέσμευση για πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, χωρίς τη δημιουργία νέων ελλειμμάτων. Θα αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση σε πλαίσιο δημοσιονομικής ισορροπίας, είπε χαρακτηριστικά.

Πρώτο τεστ

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ματέο Ρέντσι πραγματοποιήθηκε στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.

Επρόκειτο για το πρώτο σοβαρό τεστ για τον διεθνή διπλωματικό μαραθώνιο που έχει ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση με στόχο την επίτευξη κοινά αποδεκτής νέας συμφωνίας με τους εταίρους με έμφαση στην ανάπτυξη αντί της λιτότητας.

Στην ιταλική πρωτεύουσα ταξίδεψε – από το Λονδίνο – και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος μετά τις συναντήσεις του με τους Μισέλ Σαπέν και Τζορτζ Οσμπορν, ομολόγους του της Γαλλίας και Βρετανίας, είχε συνάντηση με τον ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

Στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση από τις δηλώσεις Ρέντσι εν όψει της συνάντησης, ότι «θέλουμε να μεταθέσουμε τη συζήτηση για την οικονομική πολιτική, τη λιτότητα προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις». Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμήθηκε ότι αυτό αποτελεί «πρόσφορο έδαφος για μια παραγωγική συζήτηση μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Ιταλίας».

Μετά τις συναντήσεις του τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου ο Αλ. Τσίπρας ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης σειρά συναντήσεων με τις ηγεσίες των κυπριακών κομμάτων ζητώντας τους στήριξη στη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους. Ο Πρωθυπουργός ολοκληρώνει την επίσκεψή του στην Κύπρο το μεσημέρι προκειμένου να μεταβεί στη Ρώμη.

Συνομιλία Ρέντσι – Μέρκελ

Την Κυριακή ο Ματέο Ρέντσι είχε μακρά συνομιλία με την Ανγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Ματέο Ρέντσι επιχείρησε να καθησυχάσει τη γερμανίδα καγκελάριο πως η Ιταλία δεν πρόκειται να ηγηθεί μιας μεσογειακής συμμαχίας με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Ισπανίας.

Αντί αυτού, σύμφωνα με τη La Stampa, στόχος της Ιταλίας θα ήταν μάλλον να αναλάβει τον ρόλο «του ηθικού υποδείγματος» για την Ελλάδα θέτοντας ως προτεραιότητες τον σεβασμό των συμφωνιών, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τις επενδύσεις.

Στο Παρίσι

Την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Παρίσι για συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ίσως το πιο ενδιαφέρον ραντεβού, όμως, να είναι εκείνο που θα έχει ο πρωθυπουργός την ίδια ημέρα στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στη συνάντηση των Βρυξελλών δεν αποκλείεται να οριστικοποιηθεί μια κατ’ αρχήν συμφωνία ώστε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση χωρίς η Αθήνα να αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας μέχρι τον Μάιο, όταν εκτιμάται πως θα είναι έτοιμη η νέα συμφωνία.

Μιλώντας στο Mega, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκτίμησε πως η χώρα μας είναι κοντά σε μια συμφωνία και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει επιχειρήματα και συζητά με τους εταίρους.

Την ίδια στιγμή ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος την Κυριακή ζήτησε να μην πιέζονται ακόμα περισσότερο οι χώρες που είναι σε κρίση, στέλνει στην Αθήνα αποστολή με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.