Κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ειδικευμένων σε θέματα διαχείρισης κρίσεων χρέους, πρόκειται να έλθει σύντομα στην Αθήνα προκειμένου να συνεισφέρει στην εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, τις οποίες μεταδίδει ΤΟ ΒΗΜΑ, αναφέρουν ότι η πρωτοβουλία ανήκει στον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού έπειτα από την επαφή που είχε με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Ως γνωστόν, η επαφή των δυο υπουργών έγινε με παραίνεση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, έπειτα από τη συνομιλία του με τον Αλέξη Τσίπρα και τη δημόσια παρέμβασή του υπέρ της Ελλάδας.

Ο χρόνος έλευσης των αμερικανών εμπειρογνωμόνων – πρόκειται για υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ – δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί και πιθανώς θα κριθεί από τις συνομιλίες που θα έχει στην Ουάσιγκτον την προσεχή Δευτέρα ο πρόεδρος Ομπάμα με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από την κυρία Μέρκελ, που πρόκειται να ταξιδέψει στον Καναδά, να κάνει προηγουμένως μια στάση στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν το θέμα της Ελλάδας, καθώς και εκείνο της Ρωσο – Ουκρανικής κρίσης.

Εντονη κινητικότητα

Γενικώς παρατηρείται έντονη κινητικότητα γύρω από το ελληνικό πρόβλημα και αξιολογείται ως ιδιαιτέρως δυναμική η αμερικανική παρέμβαση.

Η διοίκηση Ομπάμα ανησυχεί μήπως επικρατήσει μεσοπρόθεσμα η συνήθης γερμανική αδιαλλαξία, η οποία μπορεί να τροφοδοτηθεί από ενδεχόμενες συνθήκες έντασης στις διαπραγματεύσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Ανησυχούν διπλά όμως για την Ελλάδα, η οποία σε συνθήκες εχθρότητας και αδιεξόδου ενδέχεται να επιχειρήσει άλματα, γεωπολιτικά και άλλα. Οι αμερικανοί θέλουν την Ελλάδα σε ένα σταθερό πλαίσιο, καθώς αναγνωρίζουν την κρισιμότητα της γεωπολιτικής της θέσης.

Υπό αυτή την έννοια το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ό,τι καλύτερο διαθέτει σε ζητήματα διαχείρισης χρέους, προκειμένου να συμβάλει τεχνοκρατικά, να δώσει ιδέες για μια κοινά αποδεκτή λύση, για μια «χρυσή τομή» που θα διευκολύνει την Ελλάδα και δεν θα προσβάλει τη Γερμανία.

Διπλωματικές πηγές αξιολογούν ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την αποστολή του κλιμακίου εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα και επιμένουν ότι «η επιστράτευση τέτοιων εμπειρογνωμόνων, αν μη τι άλλο, εγγυάται την επίτευξη συμφωνίας, την εξεύρεση αμοιβαία επωφελούς λύσης».