Τρία τηλεφωνήματα σε «επίπεδο κορυφής» έγιναν μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γερούν Ντεϊσελμπλούμ την Παρασκευή προκειμένου να υπάρξειαποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους. Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις το Σάββατο του Αλέξη Τσίπρα στο πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», το πρώτο έγινε από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προς τον Μάριο Ντράγκι, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τον οποίο συμφωνήθηκε η κοινή γραμμή για εξεύρεση μιας αποδεκτής λύσης και από τις δύο πλευρές.

Το δεύτερο έγινε από τον πρόεδρο του Eurogroup προς τον Τσίπρα. Ο Ντεϊσελμπλούμ διευκρίνισε ότι το κλίμα έντασης που δημιουργήθηκε μετά τη συνέντευξη Τύπου οφείλεται σε«παρεξήγηση». Ο ολλανδός αξιωματούχοςείπε στον κ. Τσίπρα ότι έγινε μια παρεξήγηση και πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι δεν θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση.

Το τρίτο τηλεφώνημα έγινε από τον Μάρτιν Σουλτς προς τον έλληνα Πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου πληροφόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για τις συνομιλίες που είχε με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στο δείπνο της Παρασκευής στο Στρασβούργο και τόνισε ότι το κλίμα κάθε άλλο παρά εχθρικό ήταν προς την Ελλάδα.

Παράλληλα ο έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε στο Bloomberg ότι «η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων απέναντι σε ΕΚΤ και ΔΝΤ.

»Η διαβούλευση με τους ευρωπαίους εταίρους μας μόλις ξεκίνησε» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη. Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε:

«Αντιθέτως, αυτό που σημαίνει είναι ότι χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο -μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους.

»Είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας, αφού το κοινό μας συμφέρον είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη».

Ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί την Τρίτη στη Ρώμη για να έχει συνάντηση με τον ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, ενώ την Τετάρτη θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Ακολούθως θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Επαφές Βαρουφάκη σε Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη και Ουάσιγκτον

Στο μεταξύ και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχει ξεκινήσει σειρά επαφών αναζητώντας στήριξη από την Ευρώπη αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ταξίδεψε εκτάκτως στο Παρίσι όπου την Κυριακή θα έχει συνάντηση με τον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, ενώ τη Δευτέρα μεταβαίνει, μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών υπεύθυνο για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, στο Λονδίνο για συνάντηση με τον βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Οζμπορν. Το πρωί της Τρίτης θα ταξιδέψει στη Ρώμη για συνάντηση με τον ιταλό υπ. Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντοάν. Την Τρίτη θα είναι στη Ρώμη και ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο μεταξύ την υποστήριξη του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού φέρεται να ζήτησε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Γ. Ντεϊσελμπλούμ.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε τη συνομιλία αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει την τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ λεπτομέρειες θα δώσει τη Δευτέρα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα της Κυριακής, στον απόηχο της συνέντευξης Τύπου με τον Ντεϊσελμπλούμ, ο Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει χαρακτηριστικά για την τρόικα:«Δεν θέλω να τους χασομερώ γιατί δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να συζητήσουν την ουσία και τη λογική του προγράμματος. Γιατί να χάνουν την ενέργειά τους και το χρόνο τους;».

Στην ίδια συνέντευξη εξηγεί ότι η Ελλάδα επιδιώκει ένα πρόγραμμα-γέφυρα με τη στήριξη της ΕΚΤ για τις τράπεζες και καλεί την Ευρώπη να συζητήσουν πώς θα το ονομάσουν μέχρι να συμφωνηθεί το νέο τετραμερές πρόγραμμα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων.

Ξεκαθαρίζει πάντως ότι αρνείται να «σκίσει το μνημόνιο», αλλά και να ζητήσει την παράτασή του, λέγοντας «δεν υπογράφω δήλωση μετάνοιας, τότε να μην είχαμε εκλεγεί».

Συμπληρώνει ότι δεν έχει στόχο να αφήσει τον προϋπολογισμό να εκτροχιαστεί. «Σας διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μετατροπή των πρωτογενών πλεονασμάτων σε πρωτογενές έλλειμμα. Δεν θα έχουμε τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα γιατί αυτά αποτελούν μια μαύρη τρύπα για την ελληνική οικονομία, ουσιαστικά απομυζούν ενέργεια σε μια οικονομία που δεν έχει ενέργεια…»