Την εικόνα που αποκόμισε από την «επίσημη πρώτη» με τη νέα ελληνική ηγεσία μετέφερε οΜάρτιν Σουλτςστην καγκελάριοΆνγκελα Μέρκελκαι τον γάλλο πρόεδροΦρανσουά Ολάντκατά την ανεπίσημη συνάντηση που είχαν στο κοινό τους δείπνο στο Στρασβούργο.

Οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δειπνησαν σε εστιατόριο της αλσατικής πόλης με πρωτοβουλία του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ήταν και ο οικοδεσπότης, καθώς στο Στρασβούργο βρίσκεται η έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σουλτς: «Είπα στον Τσίπρα πως αν ακολουθήσει πορεία σύγκρουσης θα χάσει»

«Δεν είμαι ο δάσκαλος του Αλέξη Τσίπρα, αλλά μετά από δύο ώρες είχα την αίσθηση ότι το κατάλαβε. Αν το δέχεται δεν το ξέρω, αλλά του είπα ξεκάθαρα: «αν θέλεις αυτήν την πορεία σύγκρουσης και την ακολουθήσεις, πιστεύω ότι θα χάσεις. Γι’ αυτό είναι καλύτερα να ακολουθήσεις μια πορεία συμβιβασμού»» δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς στη γερμανική τηλεόραση, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησης που είχαν οι δύο αξιωματούχοι την Πέμπτη στην Αθήνα.

Ο κ. Σουλτς τόνισε ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τις συμφωνίες, αν θέλει να συνεχίσουν τα προγράμματα βοήθειας. «Κάποιες μεταρρυθμίσεις έγιναν – μείωση μισθών, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, περικοπές συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις -, το πρόβλημα είναι ότι ο Τσίπρας λέει ότι θέλει όλα αυτά να τα πάρει πίσω. Αν το κάνει, τότε σίγουρα θα υπάρξει βαθιά σύγκρουση. Και γι’ αυτό δεν πιστεύω ότι θα το κάνει» πρόσθεσε.