Πρώτα ορατά μέτρα και φορολογικές μεταρρυθμίσεις που θα διορθώσουν τις κοινωνικές αδικίες που έγιναν στην Ελλάδα και μετά στήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους, διαμηνύει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Μάρτιν Σουλτς.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογραμμίζει ότι στην Ευρώπη των 28 «στο τέλος πάντοτε γίνονται οι αναγκαίοι συμβιβασμοί», ενώ σημειώνει ότι οι πολίτες ψήφισαν τον Τσίπρα για να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους, γι’ αυτό και θα πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτό και όχι στη συζήτηση περί κατάργησης της τρόικας.

Εκφράζει όμως και έντονο προβληματισμό για τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, καθώς εκτιμά ότι το κόμμα του Πάνου Καμμένου δεν είναι καλός οιωνός για «ευελιξία» στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους.

Από τη συνάντησή σας με τον κ. Τσίπρα έχετε την εντύπωση ότι οι διαφορετικές θέσεις κυβέρνησης και ευρωπαίων εταίρων μπορούν να γεφυρωθούν ώστε να υπάρξει αμοιβαίος συμβιβασμός;

Είχαμε μια πολύ ανοιχτόμυαλη ανταλλαγή απόψεων, δεν κρύψαμε τίποτα ο ένας από τον άλλο. Ο κ. Τσίπρας είναι ένας νέος Πρωθυπουργός και όλοι οι νέοι πρωθυπουργοί έρχονται στις Βρυξέλλες με νέες ιδέες. Η εμπειρία είναι ενδιαφέρουσα γιατί στο τέλος είναι λογικό να βρίσκεις τρόπους για να ενσωματώσεις αυτές τις νέες ιδέες στις ευρωπαϊκές δομές.

Και αυτό συμβαίνει πάντοτε με συμβιβασμό. Περιμένουμε να ακούσουμε τις προτάσεις του νέου Πρωθυπουργού Τσίπρα, αλλά πρέπει να ξέρει ότι η ΕΕ δεν είναι κάτι σαν μεγάλη Ελλάδα. Υπάρχουν και άλλες χώρες με τα δικά τους συμφέροντα και στο τέλος πάντα θα γίνεται ένας συμβιβασμός, είναι απαραίτητο.

Μιλήσατε για την ανάγκη να βρεθούν ρεαλιστικές λύσεις. Υπάρχει τέτοιο σχέδιο;

Ηγειρα το θέμα που είναι πολύ συμβολικό για την αντίδραση της Ελλάδας στα μέτρα εναντίον της Ρωσίας. Μια χώρα που περιμένει αλληλεγγύη, οικονομική και νομισματική, δεν θα έπρεπε να σπάει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να διασπά την ευρωπαϊκή γραμμή.

Πιστεύω ότι έλαβε το μήνυμα και επιφυλάχθηκε να μελετήσει περαιτέρω το θέμα. Νομίζω πως ο κ. Τσίπρας καταλαβαίνει καλύτερα ότι τώρα θα γίνουν νέοι συμβιβασμοί και το ζήτημα είναι επίσης τι χώρο για μανούβρες έχει η κυβέρνηση μέσα στη χώρα, λαμβάνοντας υπόψη τον κυβερνητικό συνασπισμό. Υπό αυτή την έννοια, και οι δύο πλευρές πρέπει να είναι συνετές.

Επαναλαμβάνω, ο κ. Τσίπρας είναι νέος Πρωθυπουργός και σεβόμαστε την απόφαση του ελληνικού λαού να του δώσει την εντολή να κυβερνήσει, αλλά αυτό συνέβη και με άλλους νέους πρωθυπουργούς που επίσης είχαν εντολή από τους λαούς τους.

Ανησυχείτε λοιπόν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα έχει χώρο κινήσεων λόγω των διαφορών; Εγείρατε αυτό το ζήτημα;

Ναι. Του το είπα στην αρχή γιατί, όπως σας ανέφερα, είχαμε μια πολύ ανοιχτή συζήτηση. Και τόνισα ότι βρίσκω αυτό τον συνασπισμό πολύ περίεργο. Ενα αριστερό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που προτείνει στους πολίτες ένα αριστερό πρόγραμμα με ένα υπερεθνικιστικό κόμμα στην άλλη πλευρά, τον κ. Καμμένο και τις περίεργες απόψεις του. Και είναι υπουργός Αμυνας, πιστεύω ότι υπάρχει ζήτημα. Και το ζήτημα είναι «γιατί».

Πιστεύω ότι ο κοινός παρονομαστής είναι ο σκεπτικισμός έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το είπα στον κ. Τσίπρα και πρέπει να καταλάβει ότι τις αποφάσεις στο πλαίσιο της ευρωζώνης δεν τις παίρνει ούτε το Ευρωκοινοβούλιο ούτε η Επιτροπή. Είναι θέμα μεταξύ των κρατών-μελών, γι’ αυτό πιστεύω ότι ένα κόμμα που έχει τόσο εθνικιστική παράδοση, όπως του κ. Καμμένου, δεν θα συμβάλει στην απαιτούμενη ευελιξία.

Πώς βρίσκετε την προεκλογική ρητορική της σημερινής κυβέρνησης περί κατάργησης της τρόικας και πολιτικής διαπραγμάτευσης; Εκεί υπάρχει περιθώριο ευελιξίας;

Και το Ευρωκοινοβούλιο είχε πάντα σκεπτικισμό έναντι της τρόικας. Η τρόικα είναι ένα εργαλείο. Αλλά δεν πρέπει να συζητάμε για εργαλεία. Πρέπει να συζητάμε για περιεχόμενο. Το ζήτημα δεν είναι η τρόικα αλλά τα μέτρα της τρόικας και η δημοκρατική νομιμοποίηση.

Εδώ πρέπει να κάνουμε βελτιώσεις. Και γι’ αυτό είμαι πολύ ικανοποιημένος που ο Πρωθυπουργός ήγειρε το ζήτημα της φοροδιαφυγής και του αγώνα κατά της φορολογικής απάτης ως ύψιστης προτεραιότητας της κυβέρνησης. Ολοι ξέρουν ότι οι κανονικοί άνθρωποι σε αυτή τη χώρα πλήρωσαν τον λογαριασμό και οι δισεκατομμυριούχοι μετέφεραν τα χρήματά τους σε φορολογικούς παραδείσους.

Ο Γιούνκερ προεκλογικά είχε πει ότι η χώρα όπου παράγεται το κέρδος, πρέπει να είναι και η χώρα στην οποία αυτό φορολογείται. Αν ο Τσίπρας μάς βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, αν δείξει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι οι ολιγάρχες θα πληρώσουν, θα έχει πλήρη στήριξη στην Ευρώπη. Γι’ αυτό δεν πρέπει να εγείρει το ζήτημα της τρόικας και οτιδήποτε άλλο.

Πρώτα πρέπει να λάβει ορατά μέτρα, που θα οδηγήσουν τη χώρα στην κοινωνική δικαιοσύνη και θα κερδίσει τη στήριξη των Ευρωπαίων στην όλη συζήτηση.

Οταν λέτε ορατά μέτρα;

Δεν είμαι εδώ για να δώσω μαθήματα. Θαυμάζω αυτή τη χώρα. Εχω δει τους Ελληνες να πολεμούν για δημοκρατία εναντίον της δικτατορίας. Η Ελλάδα έχει συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή δημοκρατία και στον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης. Η Ελλάδα αξίζει στήριξη και θαυμασμό.
Αλλά οι άνθρωποι που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητούν γι’ αυτό, για την Ιστορία. Ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ επειδή θέλουν συντάξεις, δουλειές για τα παιδιά τους και να μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, να δουν αλλαγή στην καθημερινότητά τους. Δεν τους νοιάζει αν αλλάξει κάτι στην Ισπανία ή στη Γερμανία.

Τους ενδιαφέρει να αλλάξει κάτι εδώ. Και αν δίναμε περισσότερα χρήματα, αν είχαμε περισσότερα χρήματα από πλεονάσματα στον προϋπολογισμό και μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε για ανακούφιση των κοινωνικών ζητημάτων, τότε ναι. Αν μπορούμε να δημιουργήσουμε επενδύσεις στην Ελλάδα και να βρούμε έναν τρόπο να μην τις χρηματοδοτεί η Ελλάδα από τον εθνικό προϋπολογισμό της, τότε τα χρήματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες δεν χρειάζεται να είναι συγχρηματοδότηση, κάτι που αποτελεί βάρος για τον εθνικό προϋπολογισμό. Ας συζητήσουμε για αυτά τα θέματα, για την αύξηση της ρευστότητας και των επενδύσεων στη χώρα.

Ισως μέσω του προγράμματος Γιούνκερ να βρούμε εγγυήσεις για τους επενδυτές που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά φοβούνται να πάρουν το ρίσκο και να επενδύσουν και να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης. Αν ο Τσίπρας κάνει αυτά, είναι αυτά ακριβώς που υποσχέθηκε στους πολίτες. Αν θέλετε να το πείτε στροφή, πείτε το. Αλλά οι πολίτες ψήφισαν για βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

Θα μεταφέρετε κάποιο μήνυμα από την κυβέρνηση στη σημερινή σας συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο;

Αντικείμενο της σημερινής συνάντησης είναι η ελληνογερμανική φιλία.