Την αύξηση της έκπτωσης και της επιστροφής χρημάτων (rebate), ανάλογης του τζίρου της φαρμακοβιομηχανίας, προς τον ΕΟΠΥΥ δρομολογεί το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για ένα μέτρο που όπως έλεγαν χθες στελέχη στην οδό Αριστοτέλους θα αποφέρει έσοδα για την άμεση ανακούφιση των ευπαθών ομάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τον πρώτο κρίκο των αλυσιδωτών αλλαγών που εξετάζει η νέα ηγεσία σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική πολιτική καθώς, μεταξύ άλλων, ενδέχεται η αύξηση του rebate να αφορά και τους φαρμακοποιούς.

Σε δεύτερη φάση σχεδιάζεται η στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας που αναμένεται να κινηθεί σε δύο άξονες: στην προώθηση των ελληνικών σκευασμάτων στην εγχώρια αγορά και στην οικονομική ελάφρυνση του κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτό, το μέτρο που προκρίνεται είναι το ύψος του rebate να διαμορφώνεται με κριτήριο την προστιθέμενη αξία του κλάδου στην ελληνική οικονομία. Στην περίπτωση αυτή, για παράδειγμα, οι εταιρείες που εισάγουν σκευάσματα θα επιβαρύνονται περισσότερο σε σχέση με τις εταιρείες που παράγουν ή συσκευάζουν φάρμακα στη χώρα μας.

Παράλληλα αναμένεται να καταργηθεί η ασφαλιστική τιμή –δηλαδή το ποσό που καλύπτει το ασφαλιστικό ταμείο για τα φάρμακα –με τα στελέχη του υπουργείου να επικαλούνται τη σημαντική επιβάρυνση των ασφαλισμένων τα τελευταία χρόνια.

Αντίθετα, ο νέος υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής φέρεται ότι είναι κατά της επιπλέον μείωσης της λιανικής τιμής των σκευασμάτων καθώς θεωρεί ότι βρίσκονται ήδη σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Στο μεταξύ, σε γκρίζα περίοδο εισέρχονται οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό γιατί στις προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι η αναβάθμιση του ρόλου των δημόσιων δομών, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ετσι, η συνεργασία με ιδιώτες κλινικούς γιατρούς θα διαμορφωθεί στη λογική των συλλογικών συμβάσεων, με όρους που θα συμφέρουν το Δημόσιο.