Στη γραμμή των προεκλογικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ για τους εργαζομένους στο Δημόσιο κινήθηκε χθες ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, προαναγγέλλοντας την άμεση προώθηση ρυθμίσεων για όσους απολύθηκαν λόγω διαθεσιμότητας αλλά και για ένα διαφορετικό σύστημα αξιολόγησης.

Το παράθυρο επαναπρόσληψης 3.500 δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και στη συνέχεια δεν κατόρθωσαν να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες βλέποντας την πόρτα εξόδου από το Δημόσιο, κράτησε ανοιχτό ο κ. Κατρούγκαλος. «Η μεγάλη ομάδα είναι οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, οι σχολικοί φύλακες και οι εκπαιδευτικοί της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Είναι και μικρότερες ομάδες» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός (στον Βήμα 99,5).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις μικρότερες ομάδες εντάσσονται ορισμένοι δημοτικοί αστυνομικοί που δεν τοποθετήθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ., αλλά και κάποιοι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων.

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως στην πράξη πρόκειται για ανάκληση αντισυνταγματικών απολύσεων, που θα επιδιώξει να γίνει εντός ενός μηνός, ενώ υπήρξε κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός από την επάνοδο αυτών των υπαλλήλων.

«Εχουμε μία προϋπολογισμένη δαπάνη για προσλήψεις 15.000 ανθρώπων» είπε, παραπέμποντας στον αριθμό των νέων διορισμών που μπορεί να γίνουν εντός του 2015 βάσει του μνημονιακού κανόνα μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις και της ειδικότερης πρόβλεψης για μία πρόσληψη για κάθε μία απόλυση στο πλαίσιο του μέτρου της διαθεσιμότητας.

Επιχειρώντας πάντως να προκαταλάβει τις όποιες ενστάσεις, δεδομένου ότι στόχος των νέων προσλήψεων που θα γίνουν το τρέχον έτος ήταν να επανδρωθεί το Δημόσιο με εξειδικευμένο προσωπικό, ο κ. Κατρούγκαλος έσπευσε να πει ότι αναζητούνται και άλλοι τρόποι χρηματοδότησης της μισθοδοσίας όσων επαναπροσληφθούν.

«Επειδή θέλουμε να μπει και νέο αίμα στη Δημόσια Διοίκηση και δεν θέλουμε να πειράξουμε αν μπορούμε τους 15.000, προσπαθούμε να δούμε τι θα κάνουμε, όπως ανακατανομή κονδυλίων» σημείωσε.

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να θίξει και το θέμα της αξιολόγησης στο Δημόσιο, για το οποίο είχε υπάρξει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, και της μέχρι πρότινος κυβέρνησης Σαμαρά.

«Είμαι απολύτως υπέρ της αξιολόγησης στον δημόσιο τομέα» ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει το σύστημα που είχε θέσει σε διαβούλευση η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Την αξιολόγηση δεν θα την κρατήσουμε, αλλά θα την κάνουμε καινούργια» δήλωσε. Οπως σχολίασε, η προηγούμενη αξιολόγηση αποτελούσε προθάλαμο για απολύσεις στη λογική και των επιταγών της τρόικας, ενώ στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην έχει το νέο σύστημα χαρακτήρα τιμωρητικό για τους δημοσίους υπαλλήλους.

«Το πρώτο θέμα που έχω καλέσει την ΑΔΕΔΥ για να συζητήσουμε είναι πώς θα κάνουμε το νέο Δημόσιο, με μία αξιολόγηση τίμια που θα βοηθάει τους υπαλλήλους» τόνισε. «Η μεταρρύθμιση θα γίνει με βάση δικές μας ανάγκες και όχι τις υποδείξεις των δανειστών» είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του ο κ. Κατρούγκαλος.

Οι απολυμένοι της ΕΡΤ

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέφυγε να τοποθετηθεί τόσο για τους απολυμένους της πρώην ΕΡΤ όσο και για το καθεστώς αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Οπως ισχυρίστηκε ο κ. Κατρούγκαλος δεν αναλαμβάνει κάποια δέσμευση, καθώς και τα δύο θέματα άπτονται άλλων υπουργείων τα οποία θα προβούν στις όποιες ενέργειες.