Μογκερίνι: «Xάρη στη στάση της Ελλάδας φτάσαμε σε μια ουσιαστική απόφαση για την Ουκρανία»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/01/2015 15:32 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 29/01/2015 21:26 |

Την πρώτη της ευρωπαϊκή «μάχη» στις Βρυξέλλες έδωσε την Πέμπτη η νέα ελληνική κυβέρνηση με φόντο την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο Νίκος Κοτζιάς, προσερχόμενος στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, που πραγματοποιήθηκε ύστερα από την επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η Ελλάδα εργάζεται για την αποκατάσταση της ειρήνης και για τη σταθερότητα στην Ουκρανία και συγχρόνως για την αποφυγή ρήξης μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας.

Τελικώς, η ελληνική πλευρά εμφανίστηκε ικανοποιημένη από το τελικό Σχέδιο των Συμπερασμάτων για την Ουκρανία το οποίο υιοθετήθηκε το βράδυ της Πέμπτης με ομοφωνία από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

Το τροποποιημένο κείμενο φαίνεται ότι αντανακλά σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ελληνικές θέσεις και ενσωματώνει την πλειοψηφία των παρατηρήσεων που η Αθήνα είχε καταθέσει ήδη από την Τετάρτη.

«Εύσημα» από Μογκερίνι

Την «εποικοδομητική και θετική» στάση της Ελλάδας στη συζήτηση για τη Ρωσία υπογράμμισε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η Φ. Μογκερίνι ανέφερε ότι πριν από δύο ημέρες τηλεφώνησε στον έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για να τον συγχαρεί και για να συζητήσει το περιεχόμενο των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών.

Η Μογκερίνι εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον ταχύτατο σχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η Φ. Μογκερίνι τόνισε ότι η στάση της Ελλάδας ήταν εποικοδομητική και προσηλωμένη στη διατήρηση της ενότητας της ΕΕ.

«Πιστεύω ότι ήταν ιδιαίτερα θετική στάση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουμε σε μια συναινετική ουσιαστική και αξιόπιστη απόφαση» δήλωσε χαρακτηριστικά η Μογκερίνι.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την παράταση, ως τον Σεπτέμβριο, της πρώτης δέσμης κυρώσεων σε βάρος αυτονομιστών Ουκρανών και φιλορώσων Ουκρανών.


Οι δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά


Το παρασκήνιο

Όπως είναι γνωστό, την περασμένη Δευτέρα, η σύνταξη του κειμένου στις Βρυξέλλες αναφορικά με την πρόθεση της ΕΕ να προχωρήσει σε νέες κυρώσεις, χωρίς όμως να ζητηθεί η συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Αθήνας, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ (SPD) έσπευσε να καλέσει τον έλληνα ομόλογό του στο Βερολίνο.

Το Βερολίνο... ανησυχεί πλέον λιγότερο

Μάλιστα ο γερμανός αξιωματούχος, προσερχόμενος την Πέμπτη στην έκτακτη Σύνοδο, έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο την ενόχληση που προκάλεσε στο Βερολίνο η αντίδραση της Αθήνας, δηλώνοντας ότι «η συζήτηση για τη Ρωσία δεν θα γίνει ευκολότερη, λόγω της στάσης που τηρεί η ελληνική κυβέρνηση».

Ωστόσο η πρωινή ομίχλη που φάνηκε να επικρατεί στις σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της, έδειξε να υποχωρεί το απόγευμα όταν ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Κοτζιά στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι ανησυχεί λιγότερο για τη στάση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, όπως ανέφερε γερμανικός αξιωματούχος.

«Αφού ο κ. Σταϊνμάγερ συναντήθηκε με τον κ. Κοτζιά επί 20 λεπτά στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στην οποία θα εξεταστεί η επιβολή σκληρότερων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, η γερμανική κυβέρνηση πλέον ανησυχεί λιγότερο από πριν», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Εξάλλου, ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Έρκι Τουομόγια εξέφρασε την ελπίδα να διεξαχθεί μια εποικοδομητική συζήτηση στο σημερινό συμβούλιο, σημειώνοντας ότι ως τώρα οι αποφάσεις της ΕΕ είχαν υιοθετηθεί και εφαρμοστεί από την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίτσιους τόνισε ότι δεν αναμένει πως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα σπάσει την ενότητα στην ΕΕ.

Η οργή της Αθήνας

Η οργή της κυβέρνησης προήλθε από το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε πως υπάρχει «κοινή απόφαση των ευρωπαίων ηγετών» για την επέκταση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία λόγω της επίθεσης με ρουκέτες στη Μαριούπολη, η οποία κατέληξε σε λουτρό αίματος.

Μόνο που η ανακοίνωση έγινε την Tρίτη, λίγες ώρες αφότου ο Αλέξης Τσίπρας ορκίστηκε Πρωθυπουργός. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ούτε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ούτε η αρμόδια για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι μπήκαν στον κόπο να ζητήσουν την άποψη της νέας κυβέρνησης, την ώρα μάλιστα που εκκρεμούσε η ορκωμοσία του νέου υπουργού Εξωτερικών.

Η Αθήνα διαμαρτυρήθηκε στις Βρυξέλλες και έλαβε προθεσμία μόλις τριών ωρών για να στείλει τις προτάσεις της επί του επίμαχου κειμένου, το οποίο αναμένεται να συζητήσουν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ - συνάντηση στην οποία θα συμμετέχει για πρώτη φορά ο υπουργός Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι και άλλες χώρες (όπως η Κύπρος, η Ιταλία και η Γαλλία) έχουν προβάλει ενστάσεις για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία (πρόκειται για νέα πρόσωπα που αναμένεται να προστεθούν στη λεγόμενη μαύρη λίστα με το πάγωμα λογαριασμών και όχι μόνο) και έχουν ζητήσει να γίνουν διορθώσεις στο τελικό κείμενο, οι οποίες αναμενόταν να συζητηθούν στο χθεσινοβραδινό Coperer στις Βρυξέλλες.

Συνάντηση με τον ουκρανό ΥΠΕΞ


Συνάντηση με τον ουκρανό ΥΠΕΞ, Πάβλο Κλίμκιν, είχε ο Νίκος Κοτζιας στο περιθώριο της Συνόδου. Ο κ. Κλίμκιν κάλεσε τον έλληνα ομόλογό του να επισκεφθεί το Κίεβο

Η απόφαση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσθέσει, στις αρχές Φεβρουαρίου, νέα ονόματα στη «μαύρη λίστα» με τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις λόγω της εμπλοκής τους στην ουκρανική κρίση ενώ θα προετοιμάσει και «νέα μέτρα», ανακοίνωσε απόψε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αποφάσισε επίσης να παρατείνει κατά έξι μήνες, μέχρι τον Σεπτέμβριο, τις στοχευμένες κυρώσεις που υιοθετήθηκαν πέρσι τον Μάιο σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων και φιλορώσων της Ουκρανίας, πρόσθεσε η Μογκερίνι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ είπε ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην περίπτωση που οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία επιχειρήσουν μια γενικευμένη στρατιωτική επιχείρηση εκεί.

«Αν υπήρχαν μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις, για παράδειγμα με εκτεταμένενες επιθέσεις στη Μαριούπολη, θα ήταν αναγκαία μια σαφής αντίδραση», είπε ο γερμανός υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Να σημειωθεί ότι τόσο η Γερμανία όσο και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής παρέμβασης στην ουκρανική κρίση.

27
f
02/02/2015 14:52
Για να δουμε: Στην Ουκρανια πολεμανε ουκρανοι με φιλορωσσους τοπικους αυτονομιστες. Ας πουμε με την ενθάρυνση της Ρωσίας η και με Ρωσους εθελοντες. Παντως εισβολή της Ρωσίας δεν υπάρχει. Παρολα αυτα πρεπει να εχουμε κυρωσεις εις βάρος της Ρωσίας. Ας πουμε σωστα. Από την αλλη στην Κυπρο εχουμε εισβολή, κατοχή και επικοισμό από πλευράς Τουρκίας και καποιοι οχι μονο δεν μιλανε για κυρωσεις, αλλα και μιλανε για απευθειας εμπόριο με τα κατεχομενα, δηλαδη με προιοντα ενοπλης ληστειας μετα μαζικών φονων. Και οι ιδιοι από την αλλη θελουν δρακοντεια μετρα για σχετικά μικροαδικήματα οπως παράνομο κατέβασμα ταινιων η μουσικής. Και η ΕΛλαδα ειναι η κακη που δεν συμφωνει
Kaiadas
03/02/2015 17:55
Gia na doume: H Rwssia eisevale kai katelave thn Krimaia. Sumfwna me to epixeirhma loipon pou provaleis (ksana kai ksana edw mesa), KAKWS den epimenoume se kurwseis kata ths Rwssias giati etsi nomimopoioume thn Tourkia pou katelave th mish Kupro. Epomenws den eimaste oi kakoi ths upotheshs, eimaste oi hlithioi.
f
04/02/2015 08:30
Πως ακριβως εισεβαλλε η Ρωσια στην Κριμαια; Δεν θυμαμαι ρωσικα τανκς να εισβαλλουν στην Ουκρανια και να φτανουν μεχρι Κριμαια. Η Κριμαια ειχε Ρωσικο πληθυσμό που καλως η κακως αποφασισε να ανεξαρτητοποιηθεί. Οταν η δυση το δεχοταν για το Κοσσοβο, ανοιγε τους ασκους του Αιολου για Οσσετία, Κριμαια και οτιδηποτε αλλο. Σημειωτεον οτι Ελλαδα και Κυπρος δεν αποδεχτηκαν ουτε Κοσσοβο ουτε Οσσετία. Η Κριμαια επισης δεν ειναι θεμα αποδοχης γιατι δεν ειναι ανεξαρτητο κρατος, αρα δεν υπαρχει θεμα αποδοχης. Το ολο θεμα ειναι οτι ηλιθιοι θα ημασταν αν συμφωνουσαμε με κυρωσεις κατα της Ρωσίας (με αποτελεσμα να θαβουμε τα ροδακινα στις χωματερες οπως το καλοκαιρι) και επιβραβευση της Τουρκιας, οπως ηταν το αρχικό σχεδιο. Αν θα συμμετεχουμε σε κυρωσεις εναντιον της Ρωσίας, θα πρεπει να υπάρχουν πολυ σοβαρότερες κυρωσεις κατα της Τουρκίας. Αν οχι, είμαστε ηλιθιοι.
Εγώ
03/02/2015 12:50
Συμφωνώ! Δύο μέτρα δύο σταθμά. Κατά τα άλλα οι δεξιοί είναι "πατριώτες" οι οποίοι 1)πρόδωσαν την Κύπρο (χούντα 1974) και 2) ποτέ τους δεν ενδιαφέρθηκαν για αυτό το "μαύρο" νησί. Κάποτε ψήφιζα δεξιά, αλλά ποτέ πια. Αν ο Τσίπρας κάνει έστω το 1/3 όσων λέειθα τον ψηφίζω πάντα, διότι νοιάζεται όπως φαίνεται για τον τόπο μας!
tsalaperdas
03/02/2015 06:51
poly sosti paratirisi kyrie f!!!
menelaos
01/02/2015 11:28
ke go metanastis ime gia sena ellina pou zis se kanoniki hora ke grafis pontiki rosia i rosia ine hora tou rosikou laou ke o poutin ine patriotis den ine san tin palia kivernisi tis ellados se roti pios ehase apo ti kirosis tis rosia i ellines agrotes ola ta frouta pou kaname eksagogi girisan piso i germania afta theli na ine kiriarhos ke emis douli ksipna ellin metanasti se kanoniki hora o poutin ziti tora ke ta lefta piso pou plirose prokatavoli stin galia gia ta mistra giafto arhisan epafes me tin rosia oso gia tin oukrania i fasistes ine me tous germanous opos ston deftero pangosmio polemo ke na min pistevi tis dilosis tis disis na kanis tis skepsis monosou giasou
Χρηστος
31/01/2015 01:32
@ Ελλην μετανάστης σε κανονική χώρα - απο ουκρανικο μεσο ενημερωσης https://www.google.de/url?sa=t
Ελλην μετανάστης σε κανονική χώρα
30/01/2015 16:41
Μα που βρήκατε τέτοια δήλωση της επιτρόπου Μογκερίνι και κυκλοφορείτε με τέτοιους τίτλους; Όπου και να έψαξα δεν βρήκα τέτοια δήλωση, αντιθέτως βρήκα εκατοντάδες αναφορές επισήμων, και της κας. Μογκερίνι, που εκφράζουν απογοήτευση για την Ελληνική θέση. Ακόμα και χώρες που δεν καίγονταν για την επέκταση του εμπάργκο στην Πουτινική Ρωσία είναι επικριτικές. Ακόμα και αριστερές Ευρωπαϊκές εφημερίδες δεν νομίζουν ότι η στάση της νέας Ελληνικής κυβέρνησης ήταν σωστή.
Χρηστος
31/01/2015 01:34
απο ουκρανικα μεσα: http://www.unian.info/politics/1038191-mogerini-eu-council-unanimously-approves-extension-of-sanctions-against-russia.html
ΜΑΝΩΛΗΣ
30/01/2015 13:06
Αγαπητά Νέα Τα διεθνή ΜΜΕ γνωρίζουν τα οικονομικά σας προβλήματα γι αυτό δεν εξεπλάγησαν από την δημοσιογραφία που αρχίσατε και κάνετε μετά τις εκλογές. Όπως στα χρόνια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ έτσι και τώρα προσπαθείτε με μερικές λεξούλες η προτάσεις στα ενδιάμεσα κείμενα της δημοσιογραφίας να κερδίσετε σιγά, σιγά την εύνοια των κυβερνώντων. Καλύτερα θα ήταν τα γράφετε την αλήθεια, διότι το τι είπε ο νέος Υπουργός πριν και μετά την συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών γνωστό . Και αυτή η κυβέρνηση θα γνωρίσει την διεθνή πραγματικότητα. Οι λαϊκισμοί μπορεί να εξαπατούν επί μέρη την ελληνική κοινωνία αλλά όχι και την διεθνή γνώμη. Όλοι μας δώσαμε την ευθύνη για την σημερινή οικονομικοί κατάσταση της Ελλάδας στους πολικούς που κυβέρνησαν την Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια. Σχεδόν την ίδια ευθύνη φέρουν όμως και ο συνδικαλισμός και η δημοσιογραφία. Όλα τα εύρισκαν τέλεια αλλά δεν ρωτούσαν από ερχόταν το χρήμα. Είναι καλά όλοι να ανεβάσουν τα μανίκια τους και να κάμουν μια παραγωγική δουλεία. Στο Πλωμάρι της Μυτιλήνης υπάρχει παροιμία. < Κάποιος Μανώλης πήγαινε συνεχώς στην εκκλησία και παρακαλούσε την Παναγία να του δώσει μια οικονομική βοήθεια. Ο παπάς όταν το άκουσε πήγε την επόμενη φόρα και κρύφτηκε πίσω από την εικόνα. Όταν ο Μανώλης στην προσευχή του άρχισε πάλι να ζητά οικονομική βοήθεια μια φωνή πίσω από την εικόνα φωνάζει: ΚΑΣΜΑ ΜΑΝΩΛΗ.>
γιαννης, Δραμα
30/01/2015 12:24
Κριμα στην Ευρωπη, που σε θεματα εξωτερικης πολιτικης παιρνει γραμμη απο την Ουασινγκτον !!!!!
Orest1s
30/01/2015 12:13
Αν το μόνο που ήξερες εδώ και δεκαετίες είναι να διαπραγματεύεσαι από πιο μάγουλο θα φας τη σφαλιάρα σου, προφανως είναι και δύσκολο να καταλάβεις τι σημαίνει ο όρος "διπλωματία".
Ellhnas tou Ekswterikou (Icannotvote)
29/01/2015 21:34
Από Αγγλικά σκίζουμε από ότι βλέπω ο υπουργός Εξωτερικών.
Πρών Έλληνας του Εξωτερικού
30/01/2015 07:43
Γιατί να είναι τα αγγλικά το μέτρο; Επιστροφή όλων των Ελλήνων στην Ελλάδα!
Ελλην μετανάστης σε κανονική χώρα
30/01/2015 16:26
Σοβαρά; Όποιος από εσάς θέλει να γυρίσει μπορεί (όπως κάνατε εσείς, προφανώς), όμως εμείς οι υπόλοιποι τι φταίμε για να μας μαντρώσετε στο Βαλκανικό φρενοκομείο σας; Προφανώς το πολιτικό σας πρότυπο είναι ο Εμβέρ Χότζα.
Πρώην Έλληνας του Εξωτερικού
31/01/2015 16:27
Δεν εναντιώνεσαι σε μένα αλλά στα συναισθήματα σου.
Mitsos
30/01/2015 16:03
Vre den gurnao pou na xtipiesai
the observer
29/01/2015 19:59
Aftoi pou kyvernoun den echoun akomi katalavei oti to archgion tis evropis echei diplin politikin kai oikonomikin,agenda, oson afora tin thesin tis OUKRANIAS Sto politiko paignidi enantion tis ROSSIAS.,pou gia mena moiazei me tin rossikin rouleta.I oukrania,dimiourgise tosa polla provlimata,me tin thelisin tis dytikis,pou gia oikonomikin voithian kai mellontikin tis eisodou stin evropaikin enosin,I AMERIKI KAI TO NATO tin chrisimopoioun san aspida kai orika synora mias megalyteris evropis, pou tha einai efkola na parakolouthoun kai na kataskopoun tous rossous sta statigika kai stratiotika ton plana.I ellada aschetos tin politikin idiotitan, tha prepei na kratisoume mian exypnin politikin stasin,pou tha mas arkei gia mia mellontikin oikonomikin symfonian kai eidika me to thema energeias.Ara ase tous germanous kai ollandous kai finlandous na apofasizoun monoi tous,afou opos gnorizo, den mas ECHOUN PAREI POTE SOVARA kai oi diloseis tis commision, eurogroup kai proedrou polonou tis evropis,to echoun apodeixei.I perifronisis einai to kalytero oplo mas.
the observer
29/01/2015 18:58
Poso perissotero prepei na tapeinothei i chora mas kai patrida mas,apo ola afta ta pionia tis evropis,MECHRI NA APOFASISOUME NA TOUS EGKATALIPSOUME?????? Kai pistepsete oti i ellada EXO apo tin EVROPIN san ena ELEFTHERON KRATOS,tha vgei poly pio kerdismenon. Alla min tolmisei kaneis na dosei ta trapezitika daneia piso stous tokoglyfous kai malista na zitisei exodfikin apozimeiosin.
Έφη
30/01/2015 18:10
Δεν ξέρω για σένα, αλλά εμένα η Ευρώπη είναι το σπιτι μου. Όχι η Ελλάδα, ή η Ιταλία ή κάποια απο τις άλλες χώρες. Είμαι ελληνίδα και ευρωπαία συγχρόνως, το ενα δεν ακυρώνει το άλλο. Η Ελλάδα πάντα ήταν Ευρώπη, με τον ίδιο τροπο που για να αποκτήσει κοινή συνείδηση η Ευρώπη βασίστηκε σε ελληνικά και ρωμαϊκά ιδεώδη. Η πραγματική ελευθερία δεν είναι "εγω μόνος μου κι ας πνιγούνε οι άλλοι", είναι "όλοι μαζί για ενα καλύτερο κόσμο". Παρόλο που δεν ψήφισα ούτε ΣΥΡΙΖΑ ούτε κάποιον άλλο, λόγω του ότι δεν είχα δυο χιλιάρικα για να έρθω Ελλάδα, περιμένω, όπως και πολύς κόσμος αυτή η καινούργια κυβέρνηση να προσπαθήσει ν'αλλαξει κάποια πράγματα όχι μόνο στα καθημερινά η στα οικονομικά της χώρας, αλλά και να προτείνει νέες ιδέες ώστε να ξεφύγουμε απο αυτόν τον απαίσιο φαύλο κύκλο στον οποίο έχουμε μπει (παγκοσμίως) την τελευταία δεκαπενταετία. Τα πράγματα για την Ελλάδα είναι πολυ δύσκολα, αλλά αν δεν πετύχει το πείραμα θα γίνουν τραγικά, όχι μόνο για μας αλλά για όλους: θα σημαίνει ότι δεν υπ/αρχει λύση για κανένα.
Κώνσταντίνος Γ.
29/01/2015 22:54
Ό,τι νά'ναι
Mighty Boosh
29/01/2015 16:20
Ας τ'αφήσει αυτά και ας βγει να μας μιλήσει για το ενδιαφέρον πόνημά του "Η Πολωνία κι Εμείς. Διαπιστώσεις και προοπτικές" (εκδ. Σύγχρονη Εποχή, 1981) το οποίο το έμαθα απο το Athens Review of Books (από εκεί είναι και τα αποσπάσματα που αναφέρω). Θέλω να ακούσω περισσότερα για τον λόγο σύμφωνα με τον οποίο "...το ειρηνικό πέρασμα [στον σοσιαλισμό], περιέχει όχι μόνο βία γενικά (μιας και επιβάλλει τη θέληση του λαού πάνω στους εχθρούς του), αλλά μπορεί να περιέχει και ένοπλη βία. Απλώς δεν φτάνει στον πανεθνικό εμφύλιο πόλεμο. Η χρήση των όπλων στην περίπτωση του ειρηνικού περάσματος το πολύ να είναι αποσπασματική, ευκαιριακή και γεωγραφικά περιορισμένη." Ας μας μιλήσει και για την "σοσιαλρεφορμιστική άρνηση του ειρηνικού δρόμου..." και το πως αυτή "συνοδεύεται με μια άλλη λανθασμένη αντίληψη ότι ο ειρηνικός δρόμος είναι ο «κοινοβουλευτικός»". http://athensreviewofbooks.com/?p=1552
ΒΠ
02/02/2015 20:35
Καλά, διάβασε τότε και μερικά κείμενα του Βορίδη από τη δεκαετία του 1980 και έλα πες μου αν αυτός μπορεί να εξηγήσει την παραμονή του στη ΝΔ και τη συνακόλουθη υπουργοποίησή του. Αν μιλάμε για υποκριτές, ας μιλάμε και για τις δυο πλευρές, χωρίς προσωπικές προκαταλήψεις.
Mighty Boosh
30/01/2015 01:26
Μια μικρή διόρθωση. Τα απόσπασματα αυτά είναι απο ένα κείμενο που έγραψε ο Κοτζιάς το 1985 και δεν βρίσκονται στο "Η Πολωνία κι Εμείς."
Pady 76
29/01/2015 21:39
Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που γράφεις θα ψάξω να τα βρω,όμως έχουν περάσει 34 χρόνια από τότε και ο κόσμος έχει αλλάξει σε βαθμό που μάλλον λίγοι ή και κανένας δεν φανταζόταν τότε.
ΧΑ ΧΑ
30/01/2015 02:27
Σωστά, έχουν περάσει 34 χρόνια αλλά το ερώτημα είναι το ίδιο. Άλλαξε κάτι στα μυαλά όσων τα έγραφαν και τα υποστήριζαν ή μένουν στα ίδια?
Just in time
30/01/2015 15:18
Στα μυαλά αυτών μπορεί και να άλλαξαν. Στο μυαλό του Mighty Boosh όμως είναι αδύνατον να αλλάξει το οτιδήποτε. Αλλά δεν θα σκάσουμε και γι αυτό.