Στην εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα κάνει πίσω στην πιθανολογούμενη σύγκρουση με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και ότι είναι πιθανό «να θυσιάσει» την Ελλάδα για «να σώσει» την Ισπανία από τους Podemos, προχωρά η εφημερίδα Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την εφημερίδα και τον αρθρογράφο Σάιμον Νίξον, ο Αλέξης Τσίπρας «δεν έκανε πολλά» μετά τις εκλογές ώστε να στηρίξει τις προεκλογικές δηλώσεις ότι επιθυμεί την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Σημειώνει δε ότι η Μαδρίτη πιστεύει πως θα ήταν προς το συμφέρον της ευρωζώνης να βγει η Ελλάδα από το ευρώ για να μην έρθουν στην εξουσία οι Podemos που θα αποτελέσουν μεγαλύτερο πρόβλημα.

Παράλληλα η Wall Street Journal επισημαίνει ότι μένουν λίγες εβδομάδες για να προλάβει η Ελλάδα τη δημοσιονομική κατάρρευση ενώ σημειώνει τις θέσεις της χώρας σχετικά με τη Ρωσία, την τοποθέτηση του Βαρουφάκη στο υπ. Οικονομικών, στις εξαγγελίες των υπουργών και τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η στάση των δανειστών σκληραίνει, προειδοποιώντας ότι ο νέος πρωθυπουργός θα κάνει ένα μεγάλο λάθος αν υπολογίσει ότι η Ευρωζώνη θα υποχωρήσει πρώτη στη μεταξύ τους σύγκρουση.