Την έντονη αντίθεσή του στις κυρώσεις που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση κατά της Ρωσίας εξέφρασε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Παράλληλα, πρόσθεσε οργισμένα ότι «η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο μέσα στην Ευρώπη, ούτε μπανανία κανενός».

Την έντονη διαφωνία του υπουργού με τις αποφάσεις της ΕΕ επισήμανε, μάλιστα, σε τηλεγράφημά του, και το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι στην ΕΕ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχει εξωτερικές σχέσεις οι οποίες κινούνται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

«Γι’ αυτό εμείς είμαστε αντίθετοι με το εμπάργκο που έχει επιβληθεί κατά της Ρωσίας. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία. Δεν έχουμε καμία διαφορά με τη Ρωσία και τον ρωσικό λαό» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Ηταν αδιανόητο αυτό που συνέβη τις προηγούμενες ημέρες να έχουμε κείμενο από την Ευρωπαική Ενωση κατά της Ρωσίας, κείμενο που προετοιμάζει το έδαφος για νέες κυρώσεις και το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα χωρίς την έγκρισή μας. Αντιδράσαμε και υπογραμμίζουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο μέσα στην Ευρώπη, ούτε μπανανία κανενός. Η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ».

Λίγη ώρα αργότερα, το απόγευμα της Τετάρτης, η ΕΕ αποφάσιζε να παρατείνει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει προς τη Ρωσία έως τον Δεκέμβριο του 2015, κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Σύμφωνα με το σχέδιο δήλωσης που δημοσίευσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επεκτείνει μέχρι το τέλος του έτους το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί σε δεκάδες Ρώσους και Ουκρανούς φιλορώσους μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα.

Δυσαρέσκεια Τσίπρα

Την Τρίτη η ελληνική κυβέρνηση είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την ανακοίνωση της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία προέβη σε δήλωση «Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ», χωρίς να ερωτηθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Τη δυσαρέσκεια εκ μέρους της Ελλάδας διατύπωσε τόσο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την ίδια, όσο και η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ.

Σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Δημήτριος Τζανακόπουλος τονίζει:

«Η δήλωση «Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ» που δημοσιεύθηκε σήμερα, κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζεται ότι δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας.

» Δυσαρέσκεια για τη μεθόδευση αυτή εκφράστηκε τόσο στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας του Πρωθυπουργού με την ΥΕ/ΕΕ κ. Μογκερίνι, όσο και στο κατάλληλο επίπεδο, από τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ».