Με επίθεση κατά της κυβέρνησης – «η πρώτη αριστερή – όπως θέλουν να την αποκαλούν- κυβέρνηση της χώρας έχει μέσα της ακροδεξιούς, συνωμοσιολόγους και αντιευρωπαϊστές» – ξεκίνησε την πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βουλή ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Δεν ξέρω, ίσως στον ΣΥΡΙΖΑ να γνωρίζουν και να μελετούν ένα μόνο τμήμα της πρόσφατης ιστορίας μας, αλλά τους πληροφορούμε ότι ο νέος υπουργός Αμύνης ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα αποκαλύπτοντας ότι αρχηγός της 17 Νοέμβρη είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου» σχολίασε σκωπτικά ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας προς τα άλλα 16 μέλη της ΚΟ του Ποταμιού.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε: «Είμαστε αντίπαλοι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εχουμε επιφυλάξεις για την πολιτική του. Βλέπουμε ίσως και διαφορετικά την θέση της Ελλάδος στην Ευρώπη».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης άφησε ένα παράθυρο στήριξης στους «λίγους» όπως είπε υπουργούς «που θα μπορούσαν να δώσουν ελπίδα σε μια νέα κυβερνητική προσπάθεια».

«Δεν θα πω βέβαια τα ονόματα τους, γιατί δεν θέλω να δυσκολέψω τη ζωή τους. Θα τους κατηγορήσουν για συνωμότες» πρόσθεσε και συνέχισε Θα είμαστε εδώ, όμως, για να τους ενισχύουμε αν και εφόσον καταφέρουν να προτείνουν αλλαγές προς όφελος των πολλών. Πολύ φοβούμαστε όμως ότι η πολιτική τους θα χαθεί σε ένα ασπόνδυλο σώμα χωρίς κατεύθυνση και στόχους».

Ακολούθως ο επικεφαλής του Ποταμιού προειδοποίησε την κυβέρνηση λέγοντας:

«Είναι χρέος μας, λοιπόν, σε αυτή την εκκίνηση να κάνουμε μερικές επισημάνσεις.Στο υπουργείο Αμύνης να μην παίζουν με τα σπίρτα.Στο υπουργείο Παιδείας να μην πολιτευθούν ως επικεφαλείς φοιτητικών παρατάξεων.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης να θυμηθούν ότι οι αντιλήψεις ξεχειλωμένου κρατισμού δεν είναι πια … αριστερά. «Στην Δημόσια Διοίκηση το πρωτεύον είναι πως θα υπηρετήσουμε αυτόν που τον πληρώνει, τον ελληνικό λαό δηλαδή και όχι τις συντεχνίες που έχουν ερείσματα στους κομματικούς μηχανισμούς.Και τέλος στις διαπραγματεύσεις να θυμούνται πάντα ότι η Ελλάδα είναι Ευρώπη και οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουμε στην Ευρώπη».

Ο ίδιος είπε πάντως ότι το Ποτάμι είναι ανοιχτό να συμβάλλει ακόμα και με στελέχη του στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. «Αρκεί να ξέρουμε βέβαια τι πάμε να διαπραγματευθούμε» προσέθεσε με νόημα.

Το Ποτάμι εξέλεξε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 17 βουλευτές. Εκτός του επικεφαλής του κόμματος, Σταύρου Θεοδωράκη που πήρε την έδρα των Χανίων, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού περιλαμβάνονται ακόμα οι: Παναγιώτης Καρκατσούλης (Επικρατείας), Σπύρος Λυκούδης (Α’ Αθηνών), Γρηγόρης Ψαριανός, Χάρης Θεοχάρης, Γιώργος Αμυράς, Αντιγόνη Λυμπεράκη (Β’ Αθηνών), Χριστίνα Ταχιάου (Α’ Θεσσαλονίκης), Σταυρούλα Αντωνάκου (Α’ Πειραιά), Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής), Ιάσων Φωτήλας (Αχαΐας), Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης), Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου (Σερρών), Κωνσταντίνος Μπαργιώτας (Λαρίσσης), Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου), Κυριάκος Χαρακίδης (Δράμας), Νίκος Ορφανός (Β’ Πειραιώς).

Αναλυτικά η ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στην ΚΟ του Ποταμιού το μεσημέρι της Τετάρτης είχε ως εξής:

«Φίλες και φίλοι

Στα περίπτερα της πλατείας Συντάγματος είναι αναρτημένα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Με φωτογραφίες από την νέα κυβέρνηση.

Αν κάποιος έλειπε στο εξωτερικό τις τελευταίες 48 ώρες και επέστρεφε σήμερα θα δυσκολευόταν να πιστέψει ότι αυτό που βλέπει είναι πραγματικότητα.

Θα δυσκολευόταν δηλαδή να πιστέψει ότι η πρώτη αριστερή – όπως θέλουν να την αποκαλούν- κυβέρνηση της χώρας έχει μέσα της ακροδεξιούς, συνομοσιολόγους και αντιευρωπαϊστές.

Δεν ξέρω, ίσως στον ΣΥΡΙΖΑ να γνωρίζουν και να μελετούν ένα μόνο τμήμα της πρόσφατης ιστορίας μας, αλλά τους πληροφορούμε ότι ο νέος υπουργός Αμύνης ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα αποκαλύπτοντας ότι αρχηγός της 17 Νοέμβρη είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Στα χρόνια του μνημονίου είχαμε την μεγάλη του αποκάλυψη, ότι οι ξένοι μας ψεκάζουν για να είμαστε άβουλοι και επειδή το θέμα είναι πάντα η οικονομία, είχαμε πρόσφατα και την ανατρεπτική του θεωρία ότι οι Εβραίοι της Ελλάδας πληρώνουν λιγότερους φόρους.

Δεν είναι για γέλια φίλοι μου. Και εδώ θα μου επιτρέψετε μια ειλικρινή εξομολόγηση.

Είμαστε αντίπαλοι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε επιφυλάξεις για την πολιτική του. Βλέπουμε ίσως και διαφορετικά την θέση της Ελλάδος στην Ευρώπη.

Κρίνουμε ότι η οικονομική του πολιτική μπορεί να οδηγήσει σε νέο μαρασμό την ήδη μαραμένη οικονομία μας.

Στην Παιδεία και το Δημόσιο εμείς θέλουμε αλλαγές – να φύγουμε μπροστά – αυτοί θέλουν βήμα σημειωτόν και επιστροφή στα λάθη του παρελθόντος.

Όμως, δεν είμαστε εχθροί, είμαστε αντίπαλοι και προσδοκούμε ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βαπτισμένη στην κολυμπήθρα της κυβερνητικής πραγματικότητας, θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των ανισοτήτων, να επουλώσει κάποια από τα τραύματα της κοινωνίας και να ισορροπήσει τη χώρα στην νέα Ευρώπη που αλλάζει.

Οι πρώτες ενδείξεις είναι αρνητικές.

Ο Αλέξης Τσίπρας όρισε μια κακή κυβέρνηση με παλαιοκομματικά κουσούρια. Όπου δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον υπουργό, ορίζουμε έναν αναπληρωτή υπουργό.

Και για να καλύψουμε όλες τις συνιστώσες – νέες και παλιές– ορίζουμε και μερικούς υφυπουργούς.

Υπουργοί της δεξιάς, στελέχη του παλαιού ΠΑΣΟΚ και ανειδίκευτα επαγγελματικά κομματικά στελέχη, μας προϊδεάζουν για μια κυβέρνηση με κακό βηματισμό. Ένα σχήμα ξεχειλωμένο, προϊόν ισορροπιών και σκοπιμοτήτων.

Βέβαια, ανάμεσα στους 40 υπάρχουν και ορισμένα πρόσωπα – λίγα δυστυχώς, μετρημένα στα δάκτυλα του χεριού – που θα μπορούσαν να δώσουν ελπίδα σε μια νέα κυβερνητική προσπάθεια.

Δεν θα πω βέβαια τα ονόματα τους, γιατί δεν θέλω να δυσκολέψω τη ζωή τους. Θα τους κατηγορήσουν για συνωμότες.

Θα είμαστε εδώ, όμως, για να τους ενισχύουμε αν και εφόσον καταφέρουν να προτείνουν αλλαγές προς όφελος των πολλών. Πολύ φοβούμαστε όμως ότι η πολιτική τους θα χαθεί σε ένα ασπόνδυλο σώμα χωρίς κατεύθυνση και στόχους.

Είναι χρέος μας, λοιπόν, σε αυτή την εκκίνηση να κάνουμε μερικές επισημάνσεις.

Στο υπουργείο Αμύνης να μην παίζουν με τα σπίρτα.

Στο υπουργείο Παιδείας να μην πολιτευθούν ως επικεφαλείς φοιτητικών παρατάξεων.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης να θυμηθούν ότι οι αντιλήψεις ξεχειλωμένου κρατισμού δεν είναι πια … αριστερά.

Στην Δημόσια Διοίκηση το πρωτεύον είναι πως θα υπηρετήσουμε αυτόν που τον πληρώνει, τον ελληνικό λαό δηλαδή και όχι τις συντεχνίες που έχουν ερείσματα στους κομματικούς μηχανισμούς.

Και τέλος στις διαπραγματεύσεις να θυμούνται πάντα ότι η Ελλάδα είναι Ευρώπη και οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουμε στην Ευρώπη.

Στην συνάντησή μου με τον Αλέξη Τσίπρα, του είπα ότι το Ποτάμι είναι πρόθυμο να συμβάλει ακόμη και με στελέχη του στην διαπραγμάτευση με τους συμμάχους μας. Και ήταν και ο ίδιος θετικός σε αυτή την προοπτική.

Αρκεί να ξέρουμε βέβαια τι πάμε να διαπραγματευθούμε. Η δική μας πρόταση είναι ξεκάθαρη.

Αν θέλουμε όντως μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης που θα διαπραγματευθεί για όλους τους Έλληνες, χρειαζόμαστε να δώσουμε λίγο χρόνο σε μια εσωτερική διαπραγμάτευση.

ΣΥΡΙΖΑ- Νέα Δημοκρατία – Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ να συζητήσουν με πρωτοβουλία του νικητή, του κ.Τσίπρα δηλαδή τι πραγματικά μπορεί να διεκδικήσει η χώρα από τους συμμάχους της.

Να μην πάει μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη, συνοδευόμενος από τους φοβικούς αντιευρωπαϊστές των ΑΝΕΛ. Θα είναι μια κακή αρχή, ένα λάθος σήμα στην Ευρώπη που μπορεί να στοιχίσει πολλά στη χώρα.

Εμείς δεν θα αρνηθούμε να προσφέρουμε τις δυνάμεις μας, τις προτάσεις μας, στην διαπραγμάτευση για την διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Διότι για μας, αυτό το χρέος, η οικονομική εξάρτηση της χώρας, είναι το μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα.

Το χρέος, λοιπόν, είναι η μητέρα όλων των μαχών και οφείλουμε να την δώσουμε όλοι μαζί. Όχι όμως ερασιτεχνικά. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε σε επαναστατικές χίμαιρες, που θέτουν σε δοκιμασία την παρουσία μας στην ευρωζώνη.

Οι αποφάσεις Ντραγκι είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό βήμα, αδιανόητο πριν λίγα μόλις χρόνια. Τα μηνύματα , που έρχονται είναι ότι η Ευρώπη αλλάζει , αργά ίσως, με εμπόδια, αλλά αλλάζει και εμείς πρέπει να είμαστε εκεί στο κέντρο και όχι απόβλητοι παρίες.

Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια σύγκρουσης της κυβέρνησης με τα συμφέροντα και τις συντεχνίες που κρατούν γονατισμένη τη χώρα.

Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια απελευθέρωσης των δημιουργικών δυνάμεων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Με το κράτος να θέτει τους κανόνες και να ελέγχει πραγματικά την εφαρμογή τους.

Αλλά κάθε απόπειρα να ξανακτιστεί ένας παραφουσκωμένος κρατικός μηχανισμός καταδυνάστευσης του πολίτη και στραγγαλισμού της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, θα μας βρει αντίθετους.

Πάμε όμως στις δικές μας ευθύνες.

Είμαστε η τρίτη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα. Η ευρωπαϊκή δύναμη αλλαγής που έχει ανάγκη η χώρα.

Και αυτοί είναι τίτλοι ευθύνης.

Είμαστε οι αγγελιοφόροι μιας κοινωνίας που αλλάζει.

Οι βουλευτές δεν είναι για τα παράθυρα και τις παραπολιτικές στήλες των εφημερίδων. Οι δικοί μας βουλευτές θα κάνουν πράξη την αρχή πρώτα μελετάμε και μετά ψηφίζουμε. Το Ποτάμι δεν θα είναι εδώ για να καταψηφίζει ό,τι λένε οι αντίπαλοι του.

Και ελπίζουμε να μπορεί και η κυβέρνηση να το αντέξει. Να κάνει δεκτές τις προτάσεις μας να υπάρξουν μικρές και μεγάλες συμμαχίες μακριά από τις λογικές των στρατοπέδων που έχουν ευτελίσει την κοινοβουλευτική λειτουργία.

Είμαστε το καινούργιο, έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους με κύρος, εντιμότητα, γνώσεις, διάθεση…

Κυβερνήσεις υπάρχουν παντού στον κόσμο. Ακόμη και στα πιο αποτρόπαια καθεστώτα, πολιτικού ή θρησκευτικού ολοκληρωτισμού. Εκείνο που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό στις δημοκρατικές κοινωνίες, είναι η λειτουργία της αντιπολίτευσης. Και αυτή την λειτουργία καλούμαστε να υπηρετήσουμε με τον καλύτερο τρόπο.

Τα παλιά κόμματα, φθαρμένα, κουρασμένα, επανέλαβαν ήδη τον κακό τους εαυτό, πριν καν συγκροτηθεί σε σώμα το νέο Κοινοβούλιο. Αμετανόητα κουβάλησαν για άλλη και φορά διχασμό και πόλωση.

Ήταν μεγάλο λάθος του Αντώνη Σαμαρά που δεν παρέδωσε την εξουσία στον Αλέξη Τσίπρα, όπως αρμόζει σε μια δημοκρατία. Σε μια αστική έστω, δημοκρατία. Και είναι λάθος του Αλέξη Τσίπρα που δεν συνεννοήθηκε με κανένα για το πρόσωπο που θα αναλάβει το ρόλο του Προέδρου της Βουλής – μιας βουλής που όπως είπε την θέλει αναβαθμισμένη και παραγωγική.

Εμείς θα προσπαθήσουμε το κοινοβούλιο να παίξει το συνθετικό ρόλο που επιβάλει η κρισιμότητα των καιρών.

Να φύγουμε πρώτα από όλα από την λογική της συντεχνίας των πολιτικών.

Το Ποτάμι έχει ζητήσει τον περιορισμό των προνομίων των πολιτικών. Να τα βάλουμε όλα κάτω – οικονομική επιχορήγηση, δαπάνες της Βουλής, διαφημιστική τηλεοπτική προβολή, παροχές προς βουλευτές και κόμματα – και να αποφασίσουμε ένα νέο σημείο ισορροπίας.

Πιο κοντά στις οικονομικές δυνατότητες της χώρας. Το παλιό πολίτικο σύστημα έχει πληγώσει τη χωρά, προκάλεσε πόνο, φόβο και οργή. Εκτός των άλλων θα είναι και μια συμβολική κίνηση και ένδειξη συναίσθησης απέναντι σε μια κοινωνία που έχει υποστεί τα πάνδεινα.

Φιλές και φίλοι…

Η χώρα έχει μεγάλα θεσμικά ελλείμματα.

Χάσαμε την ευκαιρία η προηγούμενη Βουλή να ξεκινήσει τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος και έχουν τεραστία ευθύνη τα παλιά κόμματα για αυτή την καθυστέρηση.

Επείγει να ανοίξουμε το θέμα τώρα. Να αλλάξουμε το άρθρο 110, ώστε η Βουλή να μπορεί να αναθεωρεί με μεγάλη πλειοψηφία μια διάταξη χωρίς να πρέπει να περιμένει χρόνια και χρόνια. Να δρομολογήσουμε επιτέλους την απαλλαγή της χώρας από το διαβόητο άρθρο 86, «περί ευθύνης υπουργών» η το άρθρο 63 περί ασυλίας στους βουλευτές.

Να συμφωνήσουμε και να αλλάξουμε τον εκτρωματικό εκλογικό νόμο. Να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες, που έχουν εξελιχθεί σε φυτώρια διαφθοράς και νεποτισμού. Να καταργηθεί ή τέλος πάντων να εκλογικευθεί το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

Υπάρχει έτοιμος νόμος στα συρτάρια και ελπίζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ να το τολμήσουν και να μην επαναπαυτούν στα προνόμια που δίνει ο παρών νόμος στο πρώτο κόμμα.

Έχουμε λοιπόν πολλή δουλειά μπροστά μας…

Είμαστε εδώ, μετά από έναν αγώνα δύσκολο. Τον δώσαμε χωρίς προστάτες και λεφτά. Όχι γιατί δεν μπορούσαμε να βρούμε προστάτες, μπορούσαμε, αλλά δεν θέλαμε. Προτιμήσαμε να τα βάλουμε μόνοι μας με τους κομματικού στρατούς και τους ακριβούς μηχανισμούς κομματικής προπαγάνδας των αντιπάλων μας. Και νικήσαμε.

Τον αγώνα των έδωσαν βέβαια χιλιάδες φίλοι μας, χιλιάδες εθελοντές και τους ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου. Δεν θα τους απογοητεύσουμε.

Όπως ευχαριστώ και εσάς, αλλά και όσους άλλους συστρατεύθηκαν στο ψηφοδέλτιο μας, αλλά δεν είχαν την ευκαιρία να εκλέγουν αυτή τη φορά.

Είμαστε εδώ για μια μεγάλη αποστολή. Να ξαναδώσουμε φωνή στη λογική.

Είμαστε εδώ για να λειτουργήσουμε ως μια θετική δύναμη.

Έτοιμοι να υποστηρίξουμε κάθε τι που οδηγεί την χώρα σε μια καλύτερη πορεία. Έτοιμοι να κάνουμε προτάσεις.

Με την προσδοκία ότι τα αυτιά των άλλων δεν θα είναι σφραγισμένα με βουλοκέρι κομματικού φανατισμού.

Είμαστε εδώ, στο ρόλο της δημιουργικής αντιπολίτευσης. Με τις ιδέες και το πρόγραμμα μας.

Είμαστε εδώ, ως η πραγματική δύναμη του κέντρου των αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος.

Είμαστε εδώ ως ο αξιόπιστος συνομιλητής των σοσιαλδημοκρατικών, αλλά και των φιλελεύθερων προοδευτικών δυνάμεων της Ενωμένης Ευρώπης.

Είμαστε εδώ με μια σαφή εντολή από τους πολίτες. Να κάνουμε ό,τι μπορούμε για μια σταθερή πορεία της χώρας προς το καλύτερο. Για να προωθήσουμε αλλαγές. Για να συμβάλουμε στο χτίσιμο μιας άλλης Ελλάδας. Και όχι σε ισοπεδωτικές κατεδαφίσεις. Με σταθερή επιδίωξη να τα αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε τον τόπο.

Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν από την αρχή ότι, δεν πρόκειται να προσφέρουμε άλλοθι σε όποιον επιχειρήσει επικίνδυνους πειραματισμούς. Σε όποιον ενδεχομένως έχει, στο πίσω μέρος του μυαλού του, την κρυφή σκέψη ότι, αν τα βρει σκούρα, θα επιχειρήσει «ηρωική έξοδο», μέσω δημοψηφίσματος και νέας προσφυγής στις κάλπες.

Το Ποτάμι θα αντιδρά δυναμικά σε κάθε τι που θα υπονομεύει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, που θα επιστρέφει τη χώρα στο παρελθόν. Είμαστε εδώ για τις αλλαγές, όχι για την συντήρηση.

Θα είμαστε η αντιπολίτευση που θα εκπλήξει ευχάριστα τους πολίτες, ακόμη και εκείνους που δεν μας ψήφισαν.

Θα μιλάμε καθαρά. Δημιουργικά. Θετικά..

Μπορεί οι περισσότεροι από μας να είμαστε «πρωτάκια» στο κοινοβουλευτικό παιχνίδι. Αλλά γι’ αυτό ακριβώς μας επέλεξαν οι πολίτες. Για να είμαστε το νέο, στην πολιτική μας ζωή.

Γιατι είμαστε δοκιμασμένοι μαχητές της ζωής.

Με ποταμίσια ορμή ν’ αλλάξουμε τα πολιτικά ήθη και τους συντηρητικούς κανόνες της αραχνιασμένης πολιτικής ζωής.

Δεν είμαστε εδώ για τις καρέκλες, αλλά γιατί χρωστάμε στο λαό, γιατί πάνω απ’ όλα χρωστάμε στους νέους ανθρώπους.

Να ανταποδώσουμε, λοιπόν, την εμπιστοσύνη τους. Να δικαιώσουμε τις ελπίδες τους. Να μείνουμε καθαροί. Ασυμβίβαστοι υπέρμαχοι των άξιων και των αρχών μας.

Σας ευχαριστώ για τον αγώνα που δώσαμε μαζί όλους αυτούς τους μήνες. Και σας καλώ να οπλιστείτε με αντοχή για ακόμη σκληρότερους αγώνες τις μέρες που έρχονται. Γιατί το Ποτάμι ξεκίνησε και δεν γυρίζει πίσω.

Καλή δουλειά σε όλους μας».