Ο Αλέκος Φλαμπουράρης είναι από τους ανθρώπους που συνομιλούν αρκετά συχνά με τον Αλέξη Τσίπρα. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν πως είναι ο μυστικός του σύμβουλος σε πολλά θέματα. Και δεν είναι λίγες οι φορές που ο πρωθυπουργός τον συναντούσε για να του ζητήσει τη γνώμη του.

Η γνωριμία τους έγινε πριν πολλά χρόνια όταν ο πατέρας του νεότερου Πρωθυπουργού της Ελλάδας συνεργαζόταν μαζί του σε διάφορα κατασκευαστικά έργα.

Οι Τσίπρας και Φλαμπουράρης είναι ουσιαστικά από τότε συνεχώς μαζί.

Στο σπίτι της οικογένειας Φλαμπουράρη στην Αίγινα περνούσαν τις περισσότερες ημέρες των τελευταίων θερινών διακοπών τους τα μέλη της οικογένειας Τσίπρα. Είναι τόσο στενά συνδεδεμένες οι δύο οικογένειες που τα παιδιά του Αλέξη φωνάζουν τον κυρ Αλέκο «παππού».

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης ήταν αυτός που στήριξε τον Αλέξη Τσίπρα όταν μετά το κακό αποτέλεσμα του Συνασπισμού στις ευρωεκλογές του 2009, ο Αλέκος Αλαβάνος ήθελε να επιστρέψει ξανά στην ηγεσία του κόμματος. Αλλά και δεύτερη φορά στάθηκε δίπλα του όταν ο Πρωθυπουργός έχασε τον πατέρα του το 2012.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης γεννήθηκε στην Αθήνα και τέλειωσε το 9ο Γυμνάσιο στην Πλατεία Κουμουνδούρου. Αποτέλεσε τη δεκαετία του ’60 ενεργό μέλος του μαθητικού κινήματος, συμμετέχοντας στους αγώνες για την αυτοδιάθεση της Κύπρου.

Σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Γκρατς στην Αυστρία και μετά στην Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης, απ’ όπου και απέκτησε και δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού.

Ως στέλεχος του προδιδακτορικού ΚΚΕ και της Νεολαίας Λαμπράκη, έδωσε το παρών στους αγώνες πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, όπου και συνελήφθη.

Μετά τη διάσπαση του κομμουνιστικού κόμματος το 1968 συντάχθηκε με το ΚΚΕ εσωτερικού στο οποίο συμμετείχε στην πολιτική του γραμματεία μέχρι τη διάσπασή του και τη δημιουργία της ΕΑΡ.

Στη συνέχεια με την ομάδα Μπανιά συμμετείχε ενεργά στην πολιτική γραμματεία του ΚΚΕ Εσωτερικού-Ανανεωτική Αριστερά, στη συνέχεια της ΑΚΟΑ και του Συνασπισμού.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης αντιτάχθηκε στην ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αλλά κράτησε ανοιχτές τις πόρτες του Συνασπισμού επί Νίκου Κωνσταντόπουλου στο ΠΑΣΟΚ και στον τότε ΥΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη.

Μάλιστα με δικές του ενέργειες, καθώς ήταν υπεύθυνος του Συνασπισμού, η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου είχε πάει στα γραφεία της Κουμουνδούρου και είχε ενημερώσει τα στελέχη τους κόμματος για την πορεία των έργων.

Πριν τις ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές είχε αναλάβει την προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ με την ΑΕΚ για το θέμα της κατασκευής του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας.