Ελπίδες για την γέννηση μιας «εναλλακτικής Ευρώπης» που θα βάλει τέλος στην λιτότητα, αλλά και φόβοι για σύγκρουση της Ελλάδας με την ΕΕ κυριαρχούν σε ρεπορτάζ και αναλύσεις του γαλλικού Τύπου, την επομένη της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τις συνέπειες της ανόδου ενός κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην εξουσία σε μια χώρα της ευρωζώνης επιχειρεί να αναλύσει το περιοδικό L’ Express.

«Τις ελπίδες για αλλαγή αντισταθμίζουν οι ανησυχίες για αποσταθεροποίηση της οικονομίας. Ανάμεσά τους, υπάρχει η κρίσιμη μάζα των ανθρώπων στην Ελλάδα που δεν περιμένουν θαύματα, αλλά θέλουν κάτι διαφορετικό. Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα χαλαρώσει η λιτότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Το σύνολο των παροχών που έχει υποσχεθεί προεκλογικά εκτιμάται στα 12 δισ. ευρώ. Το κόμμα λέει ότι θα τα βρει από την μείωση της αποπληρωμής του χρέους, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, της ανακατανομής των πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Πρόβλημα: αυτή η χρηματοδότηση δεν θα υπάρξει χωρίς συμφωνία με τους δανειστές, και ο χρόνος εξαντλείται» εκτιμά το Express. Και διερωτάται αν «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει δηλητήριο στις σχέσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, της ΕΕ και του ΔΝΤ;».

»Η μείωση ενός μέρους του κολοσσιαίου ελληνικού χρέους (175% του ΑΕΠ), θα μπορούσε να αποτελέσει casus belli μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της. Το χάσμα ανάμεσα στην οικονομική φιλοσοφία των δύο πλευρών είναι μεγάλο σε πολλούς τομείς (συντάξεις, ιδιωτικοποιήσεις, δημόσιες υπηρεσίες, αγορά εργασίας). Ο Αλέξης Τσίπρας εναλλάσσει το νταηλίκι – «Η τρόικα έχει τελειώσει» – με μια πιο ελαστική στάση. Υπάρχουν φόρμουλες που θα επιτρέψουν στα δύο μέρη να βγουν με το κεφάλι ψηλά από τις διαπραγματεύσεις;» αναρωτιέται το Express.

«Ήρθε η ώρα για την εναλλακτική Ευρώπη» γράφει με ενθουσιασμό η Σεσίλ Ντιφλό, οικολόγος πρώην υπουργός στην κυβέρνηση Ολάντ, σε προβεβλημένο άρθρο στην εφημερίδα Liberation. Με πρωτοσέλιδο την φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα υπό τον τίτλο «Το νέο πρόσωπο της Ευρώπης», η Liberation φιλοξενεί εκτεταμένα ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις από την Αθήνα.

«Η πρώτη καλή είδηση από την Ελλάδα είναι ότι αρχίζει μια πραγματική ευρωπαϊκή συζήτηση. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα ανάμεσα στις άλλες. ‘Έχει μια ιστορική θέση, που είναι γνωστή σε όλους. Είναι η γενέτειρα της Δημοκρατίας, το σπίτι του ευρωπαϊκού πολιτισμού και έχει δώσει πολλές λέξεις στο λεξικό μας. Πιο πρόσφατα, ήταν το εργαστήριο των ευρωπαϊκών πολιτικών της λιτότητας» γράφει η Ντιφλό.

Και τονίζει ότι «η Γαλλία πρέπει πρώτη να υποστηρίξει την ελληνική αλλαγή». Η εφημερίδα καταλήγει ότι: «Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μάς δίνει την ευκαιρία να βάλουμε τέλος σε αυτόν το φαύλο κύκλο. Οι ελληνικές εκλογές άνοιξαν ένα ρήγμα στη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Η Γαλλία θα έχει έναν ειδικό ρόλο να παίξει: να είναι η πρώτη που θα υποστηρίξει την ελληνική αλλαγή.

Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά θα πρέπει επίσης να την προειδοποιήσουμε να μην πέσει στην παραδοσιακή παγίδα της αριστεράς. Την παράλογη πολιτική της λιτότητας δεν θα πρέπει να την ακολουθήσει μια τυφλή πολιτική ανάκαμψης.

Έχουμε έτσι την ευκαιρία να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη δεν έχει κολλήσει στον φιλελευθερισμό, αλλά μπορεί να κάνει τολμηρές πολιτικές επιλογές. Μπορούμε τελικά να περάσουμε από μια ευρωπαϊκή οικοδόμηση βασισμένη στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε μια ευρωπαϊκή συνείδηση που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη. Αυτό είναι το νόημα της εξαιρετικής ελληνικής είδησης: ήρθε η ώρα για μια εναλλακτική Ευρώπη. Ξεκίνησε στην Αθήνα, και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να την υποστηρίξουμε».

Με τίτλους, όπως, «Η Ευρώπη κρατάει την ανάσα της» και «Τσίπρας, ο πρωταθλητής της ελληνο-μαρξιστικής πάλης κόντρα στη λιτότητα» υποδέχεται την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ η Le Figaro. «Ένας Έλληνας θα ανοίξει, για άλλη μια φορά, την συζήτηση, και θα ταρακουνήσει την ευρωπαϊκή συναίνεση. Ο υποψήφιος Τσίπρας είχε ήδη βάλει νερό στο κρασί του. Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι πλέον στο πρόγραμμά του, ούτε η μονομερής καταγγελία του χρέους, που φτάνει στο 175% του ΑΕΠ.

Αλλά ο λογαριασμός της «ρήξης με την λιτότητα» είναι 12 δισ. ευρώ, τουλάχιστον. Θα βυθίσει στο κόκκινο τον προϋπολογισμό, ο ισοσκελισμός του οποίου είναι ο στόχος και η προϋπόθεση που θέτουν οι πιστωτές. Εάν η Αθήνα κρατήσει σκληρή στάση, η βοήθεια θα σταματήσει αμέσως, και η Ελλάδα δεν θα έχει πλέον τα μέσα για την χρηματοδότησή της» τονίζει σε ανάλυσή της η εφημερίδα.

Ισορροπημένη είναι η κάλυψη στην κεντροαριστερή Le Monde. Μιλάει για «βαθιά μετάλλαξη της Ευρώπης», και για «προαναγγελθέντα θρίαμβο της ριζοσπαστικής Αριστεράς», δημοσιεύοντας προφίλ του Αλέξη Τσίπρα με τίτλο «Ο μετεωρίτης». Υπενθυμίζει πάντως ότι «το ευρωπαϊκό χρήμα είναι ο πνεύμονας της ελληνικής οικονομίας», και ότι διακοπή της χρηματοδότησης από την ΕΕ θα οδηγήσει σε στάση πληρωμών.