«Υπάρχουν πoλλές επιφυλάξεις, αλλά και σημεία συμφωνίας» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Δευτέρας, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου, με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οπως είπε ο κ. Θεοδωράκης, πρέπει να προσπαθήσουμε να διευρύνουμε αυτά τα σημεία συμφωνίας «και να είμαστε σε επαφή».

Τόνισε όμως ότι Το Ποτάμι θα περιμένει να δει τις πραγματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και θα τοποθετηθεί αναλόγως.

«Εμείς θα θέλαμε να δούμε τι πραγματικά θέλει να διαπραγματεύτει (ο ΣΥΡΙΖΑ) με τους Ευρωπαίους και αν το δούμε είμαστε διατεθείμενοι να συμμετάσχουμε σε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης» πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης.

Και κατέληξε λέγοντας ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα πρέπει να πάει ενωμένη έξω, χωρίς όμως να υπάρχει σύγκρουση «με την κεντρική μας κατεύθυνση, που είναι η παραμονή μας στην Ευρώπη».

Οι πρώτες δηλώσεις

«Αναρωτιόμαστε τι θα βγάλει αυτή η σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» είχε δηλώσει το μεσημέρι, μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας του Αλ. Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, ο Σταύρος Θεοδωράκης, επισημαίνοντας ότι ο αρχηγός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων εκπροσωπεί αντιευρωπαϊκές απόψεις.

Ωστόσο «το Ποτάμι είναι εδώ και δεν αλλάζει την αρχική του θέση» υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Η στάση του Ποταμιού ως προς την ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής προς την κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα μπορεί να αποσαφηνιστεί μετά από τη συνάντηση με τον νέο Πρωθυπουργό, αλλά «κυρίως μετά από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης», δήλωσε ο Στ. Θεοδωράκης, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει ένας κακός οιωνός με τα όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί». «Εμείς θα περιμένουμε γιατί είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα να γυρίσει σελίδα. Περιμένουμε από τον υπεύθυνο Πρωθυπουργό και όχι από τον κ. Καμμένο να μας πει τι θέλει να κάνει και αναλόγως θα απαντήσουμε» πρόσθεσε.

Όσο για το τι περιμένει από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη και να προωθήσει αλλαγές στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επέκρινε τη στάση του κ. Καμμένου, σχολιάζοντας ότι «για πρώτη φορά η συγκρότηση μιας κυβέρνησης ανακοινώνεται από τον αρχηγό του έκτου κόμματος» και έθεσε ως «ζήτημα ουσίας» το γεγονός ότι «ο κ. Καμμένος εκπροσωπεί ακροδεξιές και αντιευρωπαϊκές απόψεις» υπογραμμίζοντας τα ερωτηματικά που εγείρει, όπως είπε, για το «τι θα βγάλει αυτή η σύμπραξη Καμμένου-Τσίπρα».

«Σε κάθε περίπτωση» πρόσθεσε «το Ποτάμι είναι εδώ και δεν αλλάζει την αρχική του θέση: θα εκτιμάμε κάθε φορά τις προτάσεις της κυβέρνησης και θα είμαστε παρόντες για να πούμε είτε «ναι» είτε «όχι»».

Ερωτηθείς για τις φήμες περί ενδεχόμενης υποψηφιότητας στην Προεδρία της Δημοκρατίας του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι στο τηλεφώνημα συγχαρητηρίων που δέχτηκε από τον κ. Αβραμόπουλο δεν συζητήθηκε το θέμα αυτό.