Το Βερολίνο προσφέρει την συνεργασία του στη νέα ελληνική κυβέρνηση. Αυτό δήλωσε σήμερα στη γερμανική πρωτεύουσα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η συνεργασία αυτή πρέπει να γίνει όμως στο μέχρι τώρα ισχύον πλαίσιο που συνδυάζει τη βοήθεια από τους εταίρους με τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες την ελληνικής κυβέρνησης.

«Η ισχύουσες συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν» πρόσθεσε.

Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα αν το Βερολίνο αναγνωρίζει στη νέα ελληνική κυβέρνηση το δικαίωμα για αναθεώρηση των συμφωνιών.

Ας περιμένουμε τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, είπε, και τις πρώτες συνομιλίες με αυτή σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μετά βλέπουμε.

Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ πρόσθεσε, ότι θα συγχαρεί το νέο έλληνα πρωθυπουργό, ως είθισται μετά την ορκωμοσία του.

Ο ίδιος δεν θέλησε επίσης να σχολιάσει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. «Πρόκειται για την κυρίαρχη απόφαση του ελληνικού λαού», είπε.

Αναφορικά με τη σημερινή σύσκεψη του Eurogroup στις Βρυξέλλες κατά την οποία θα συζητηθεί και μια ενδεχόμενη παράταση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας κατά τέσσερις μήνες, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ δήλωσε ότι αυτό αποτελεί όντως και μια από τις επιλογές της γερμανικής κυβέρνησης.