«Ο νικητής των ελληνικών βουλευτικών εκλογών Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς με τους Ευρωπαίους εταίρους του και το γνωρίζει», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο.

«Είναι ένας πραγματιστής», δήλωσε ο κ. Σουλτς για τον επικεφαλής του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, στον δημόσιο ραδιοσταθμό Ντόιτσλαντφούνκ. «Θα πρέπει να βρει έναν συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους του και πιστεύω πως το γνωρίζει».

«Σήμερα είναι η ημέρα μετά τις εκλογές και είναι επίσης η ημέρα της λογικής», σύμφωνα με τον γερμανό αξιωματούχο, ο οποίος διευκρίνισε πως συνομίλησε στη διάρκεια της νύκτας με τον κ. Τσίπρα.

«Τού είπα (…) πως δεν μπορώ να φαντασθώ από τη μία πλευρά ότι οι ριζοσπαστικές διεκδικήσεις που έχουν διατυπώσει ως τώρα αυτός και το κόμμα του έχουν μια πλειοψηφία στην Ελλάδα, ούτε εξάλλου πως οι εταίροι της ΕΕ τις προσυπογράφουν», συνέχισε ο Σουλτς.

Ο ίδιος κάλεσε τους Ευρωπαίους να μιλήσουν με τον κ. Τσίπρα. «Είναι καλύτερα να μιλάει κανείς μαζί του παρά να μιλάει γι’ αυτόν» δήλωσε. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκτιμά εξάλλου, όπως πολλοί ευρωπαίοι σχολιαστές και πολιτικοί, ότι πιθανόν «δεν θα υπάρξει πλειοψηφία» για να δεχθεί νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Ο Σουλτς δεν ανησυχεί υπέρμετρα για μια αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης λόγω της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα και δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει μια Ελλάδα η οποία θα εκβιάσει τους Ευρωπαίους εταίρους της.

«Πιστεύω ότι αυτή η δύναμη εκβιασμού δεν υφίσταται στην πραγματικότητα, επειδή οι Έλληνες, περιλαμβανομένης της κυβέρνησης που θα αναλάβει την εξουσία στην Αθήνα, γνωρίζουν πως αν το παρατραβήξουν, δεν θα υπάρχουν χρήματα για την Ελλάδα» εξήγησε. «Και ποια κυβέρνηση μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της (…) να αφήσει μια χώρα χωρίς καμιά χρηματοδότηση;» διερωτήθηκε.

Ερωτηθείς επίσης από το ραδιοσταθμό «Ντόιτσλαντφούνκ», ο ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ απέρριψε την ιδέα μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Πιστεύω ότι, αν μειώναμε το χρέος, θα στέλναμε ένα κακό σήμα προς την κατεύθυνση της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας, προς την κατεύθυνση της Κύπρου ή της Ισπανίας» δήλωσε ο Έτινγκερ.

«Η (μελλοντική) κυβέρνηση οφείλει να γνωρίζει ότι δεν θα αλλάξουμε ούτε πολιτική ούτε την προσφορά μας, δεν θα την σκληρύνουμε, αλλά ούτε και θα την χαλαρώσουμε» πρόσθεσε ο Επίτροπος, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι «ουδείς θέλει την έξοδο της Ελλάδας» από την ευρωζώνη.