Στην αποσαφήνιση ότι η τελική απόφαση για την υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων σε εθνικό επίπεδο λαμβάνεται από τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, τα οποία ενεργούν τηρώντας τους οικείους συνταγματικούς κανόνες και όχι από την τρόικα προχώρησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου.

Ο Ντράγκι απαντώντας στον Έλληνα ευρωβουλευτή για τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην τρόικα, αποσαφήνισε πως η ΕΚΤ παρέχει συμβουλές και τεχνογνωσία σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων και πως στο πλαίσιο αυτό στηρίζει τις γενικές οικονομικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως τόνισε η ΕΚΤ αξιολογεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις συνθήκες οικονομικής πολιτικής που σχετίζονται με την παροχή οικονομικής στήριξης, τις οποίες και επανεξετάζει σε τακτική βάση προκειμένου να παρέχει στοιχεία στο Eurogroup, ώστε αυτό να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τη χορήγηση της στήριξης αυτής.

Κατά τον ίδιο οι «συμβουλές» που παρέχει η τρόικα αποβλέπουν στην επίτευξη υγιών δημόσιων οικονομικών, χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ανταγωνιστικότητας και εύρωστων οικονομικών πολιτικών συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση των συνθηκών που ευνοούν τη διατηρήσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις χώρες που συμμετέχουν σε προγράμματα στήριξης της ΕΕ/του ΔΝΤ.

«Η τελική απόφαση για την υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων σε εθνικό επίπεδο λαμβάνεται από τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, τα οποία ενεργούν τηρώντας τους οικείους συνταγματικούς κανόνες», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, απαντώντας στον κ. Χρυσόγονο.

Εξάλλου, αναφερόμενος στη φορολογία στην Ελλάδα ο κ. Ντράγκι επεσήμανε πως ο λόγος φορολογικής επιβάρυνσης προς το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 34,2% το 2013, ήτοι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο τόσο της ζώνης του ευρώ όσο και των 28 κρατών μελών της ΕΕ (ΕΕ-28), παρ’ όλο που τα τελευταία έτη έχει σημειωθεί κάποια άνοδος.

Σημείωσε δε πως το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα περιλαμβάνει αφενός διάφορες μεταρρυθμίσεις με σκοπό να βελτιωθεί η δομή του φορολογικού συστήματος και ο συνολικός σχεδιασμός του και αφετέρου μέτρα με σκοπό να ενισχυθεί η αποδοτικότητα της φορολογικής διοίκησης και να καταπολεμηθεί αποτελεσματικότερα η φοροδιαφυγή.

«Πρωταρχικός στόχος αυτών των μεταρρυθμίσεων ήταν η κοινωνική δικαιοσύνη και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος μέσα στο οποίο όλοι οι πολίτες καταβάλλουν το μερίδιο των φόρων που τους αναλογεί και, επομένως, οι φορολογικοί συντελεστές μπορούν να είναι χαμηλότεροι από ό,τι σε συνθήκες εκτεταμένης φοροδιαφυγής», ανέφερε ο κ. Ντράγκι.