Στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας με τους στενούς του συνεργάτες βρέθηκε από το πρωί της Δευτέρας ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μεθοδεύει τις επόμενες κινήσεις του μετά τη βαριά εκλογική ήττα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα συγκαλέσει εντός των προσεχών ημερών τα κομματικά όργανα, την Εκτελεστική Γραμματεία και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος όπου και θα ανακοινώσει τη διοργάνωση συνεδρίου.

Βαρύ το κλίμα στη ΝΔ

Το κλίμα στη Νέα Δημοκρατία είναι ιδιαίτερα βαρύ καθώς μολονότι το κόμμα κράτησε τις δυνάμεις του – όπως έσπευσε να δηλώσει ο Αντ. Σαμαράς το βράδυ των εκλογών – η διαφορά των 8,5 ποσοστιαίων μονάδων πυροδότησε αμέσως αντιδράσεις.

Ηδη από νωρίς το βράδυ της Κυριακής πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έσπευσαν να μιλήσουν για «λάθη» και «βαριά ήττα». Την καθαρή ήττα της Νέας Δημοκρατίας αποδέχτηκε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης ο οποίος σε δηλώσεις του στο Mega είπε: «Θα είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση, θα ελέγχουμε την κυβέρνηση». Ο ίδιος παραδέχτηκε πως έγιναν λάθη.

Ο Μάκης Βορίδης, που εξελέγη στην περιφέρεια Αττικής, επανήλθε τη Δευτέρα με δηλώσεις του στον ΒΗΜΑ FM 99,5:

«Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει τον καλύτερό του εαυτό. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ένας άνθρωπος που πήρε μια χώρα σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή, σταθεροποίησε την οικονομία της, την έκανε αξιόπιστη ξανά. Αυτή η χώρα έχει πετύχει ένα δημοσιονομικό θαύμα, πράγματι με πάρα πολλές προσπάθειες και θυσίες των πολιτών, αλλά κακά τα ψέματα και με την προσπάθεια και την ικανότητα του ίδιου του Πρωθυπουργού.Τώρα, η ΝΔ είναι συντεταγμένο κόμμα και ο πρόεδρος έχει στα χέρια του όλες τις κατάλληλες διαδικασίες προκειμένου να κρίνει τι είναι αυτό που θέλει να δρομολογήσει» είπε και ερωτηθείς αν σκοπεύει ναδιεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος απάντησε:

«Δεν μπορώ να απαντήσω υποθετικά. Ας δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες…»

Από την πλευρά του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχάρη το βράδυ της Κυριακής τον ΣΥΡΙΖΑ για τη νίκη του και μίλησε για «δύσκολη βραδιά» για τη ΝΔ. Ο ίδιος έκανε λόγο για «βαριά ήττα» και επεσήμανε πως «τα αίτια θα αναζητηθούν» και όλα «θα συζητηθούν σύντομα». Αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει αν θα τεθεί θέμα προέδρου, λέγοντας ότι «θα περιμένω να τοποθετηθεί ο πρόεδρος».

Γκρίνιες από τους «καραμανλικούς»

Αιχμές κατά της ηγεσίας της ΝΔ έσπευσαν να αφήσουν και στελέχη του κόμματος που δεν ήταν στην κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια αλλά υπήρξαν στον πυρήνα των λεγόμενων «καραμανλικών». Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο του Ευάγγελου Αντώναρου, τακτικού συνομιλητή του Κώστα Καραμανλή, που είπε: ««Πρόκειται για συντριπτική ήττα και πλήρης αποδοκιμασία της στρατηγικής του φόβου και του αποκλεισμού της κεντροδεξιάς».

Ο Αντώνης Σαμαράς πάντως δεν έδειξε διάθεση να εγκαταλείψει την προεδρία του κόμματος.

Στις δηλώσεις του στο Ζάππειο παραδέχτηκε μεν ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι ευχάριστο, αλλά», πρόσθεσε, «η Νέα Δημοκρατία άντεξε, έμεινε όρθια». Ο ίδιος εξήγησε ότι παρά τα επώδυνα μέτρα που η κυβέρνησή του έλαβε τα ποσοστά της μειώθηκαν «μόλις» κατά δύο μονάδες από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012.

«Η ΝΔ παραμένει έτοιμη να παίξει ρόλο ως εγγύηση της ευρωπαϊκής σταθερότητας της ασφάλειας και των μεταρρυθμίσεων. Ο ρόλος της θα είναι κρίσιμος, εγγυώμαι ότι θα διαδραμματίσει αυτόν τον ρόλο στο ακέραιο» συμπλήρωσε ο Αντ. Σαμαράς.