Η πορεία του ΠΑΣΟΚ είναι άδηλη. Τα χτυπήματα ήταν πολλά. Το ΠΑΣΟΚ μπαίνει στη Βουλή με μόλις 13 βουλευτές. Είναι πλέον ένα μικρό κόμμα. Στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών, όπου άλλοτε σάρωνε το ΠΑΣΟΚ εκλέγει μόνο δύο βουλευτές με ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό. Ομοίως στην Α’ Περιφέρεια Αθηνών εκλέγει μόνο έναν βουλευτή. Τα πρωτοκλασάτα στελέχη του, πρώην υπουργοί, μένουν εκτός Βουλής. Συγχρόνως το ΠΑΣΟΚ χάνει και τη μάχη των τριεδρικών περιφερειών, όπου φαίνεται ότι επικρατεί η Χρυσή Αυγή.

Στη δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος υπονόησε την έξοδό του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Μίλησε για συντεταγμένο και χωρίς καθυστερήσεις Συνέδριο, «ριζικής ανανέωσης, ενότητας, συσπείρωσης του ευρύτερου χώρου, σύγχρονου πολιτικού λόγου με όλα τα θέματα ανοιχτά, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του θέματος της ηγεσίας». Πρόσθεσε ότι «θα γίνει συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όχι άλλων μορφωμάτων ή παραγόντων που φιλοδοξούν να επηρεάσουν το ταλαιπωρημένο ΠΑΣΟΚ έξωθεν, αφού το υπονόμευσαν αλύπητα έσωθεν, μετά το εγκατέλειψαν και παραμένουν αμετανόητοι».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες και έως τον Μάιο θα γίνουν οι απαραίτητες εσωτερικές διεργασίες για να αρχίσει σταδιακά η διαδικασία ανασυγκρότησης της παράταξης.

ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ. Μένει να φανεί ποια στελέχη θα θελήσουν να διεκδικήσουν την ηγεσία, αλλά αυτό παραμένει θέμα της «επόμενης ημέρας». Θεωρείται βέβαιο ότι τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσουν και τα κεντρικά όργανα του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, δεν αποκλείεται στην πορεία προς το Συνέδριο ανασύστασης να επιχειρηθεί επαναπροσέγγιση στελεχών που εγκατέλειψαν το κόμμα και ακολούθησαν τον Γιώργο Παπανδρέου στην ίδρυση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Αυτή η διαδικασία δεν θεωρείται βέβαιο ότι θα αφορά όλους τους «αποστάτες». Υπάρχουν όμως στελέχη για τα οποία το ΠΑΣΟΚ θέλει τον επαναπατρισμό τους. Ανάμεσά τους ο Φίλιππος Σαχινίδης.