Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μονοπωλεί το ενδιαφέρον της Ευρώπης. Δύο ημέρες στη σειρά αφιέρωσε το πρωτοσέλιδό της στον Αλέξη Τσίπρα η γαλλική «Λιμπερασιόν». «Ελλάδα, ο καιρός του ΣΥΡΙΖΑ» ήταν ο τίτλος της προχθές, ένα λογοπαίγνιο με αναφορά στο περίφημο τραγούδι της εποχής της Κομμούνας του Παρισιού: «Le Temps des cerises», «Ο καιρός των κερασιών». «Ελλάδα, το νέο πρόσωπο της Ευρώπης» είναι ο σημερινός της τίτλος. «Η μεγάλη νίκη του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει νέες προοπτικές στη χώρα και επιτρέπει ελπίδες για κάμψη της ευρωπαϊκής πολιτικής λιτότητας» σημειώνει η εφημερίδα. «Η Ευρώπη έχει σήμερα μπροστά της έναν συμβιβασμό βασισμένο σε μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ένα μορατόριουμ στους τόκους. Ο δρόμος αυτού του συμβιβασμού είναι στενός. Δεν υπάρχει άλλος. Αλλά ο Αλέξης Τσίπρας, φορέας όλων των –υπερβολικών; –ελπίδων έχει συναίσθηση της πραγματικότητας» επισημαίνει στο κύριο άρθρο ο Μαρκ Σεμό. Πορτρέτα του Αλέξη Τσίπρα και αναλύσεις για τις προκλήσεις και τα διακυβεύματα της επόμενης ημέρας, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, πλημμυρίζουν τον γαλλικό Τύπο.

ΟΙ ΑΓΓΛΟΦΩΝΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ. Σενάρια για την επόμενη ημέρα εξετάζουν οι περισσότερες αγγλόφωνες εφημερίδες, με τον βρετανικό «Ιντιπέντεντ» να έχει τίτλο τη δήλωση του Τσίπρα ότι «το κοινό μας μέλλον στην Ευρώπη δεν είναι το μέλλον της λιτότητας». Η εφημερίδα αναφέρει ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «ανοίγει τον δρόμο για την πρώτη κυβέρνηση της ευρωζώνης που ανοιχτά έχει δεσμευθεί να ακυρώσει το πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ». Οι οικονομολόγοι, συνεχίζει το δημοσίευμα, ανησυχούν ότι η αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα σημάνει μια τεράστια πρόκληση στη συλλογική προσέγγιση που έχουν υιοθετήσει μέχρι στιγμής οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης.

Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» δημοσιεύουν ένα εκτενές πορτρέτο του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Τσίπρας: ο ριζοσπάστης ή ο ρεαλιστής της Ελλάδας» και το ίδιο δίλημμα, αλλά με άλλον τρόπο, θέτει και ο αρθρογράφος της εφημερίδας Τόνι Μπάρμπερ: «Ο Τσίπρας θα αποδειχθεί Λούλα ή Τσάβες;» αναρωτιέται, σημειώνοντας ότι έπειτα από το χθεσινό αποτέλεσμα οι ευρωπαίοι σύμμαχοι της Αθήνας γέμισαν ανησυχία. Σημειώνει τις ομοιότητες στη ρητορική του Τσίπρα και του Ανδρέα Παπανδρέου και κάνει σύγκριση των συνθηκών που επικρατούσαν το 1981 με τις σημερινές, ενώ δεν αποφεύγει να αναφέρει ότι ο Παπανδρέου δεν υλοποίησε ποτέ τις απειλές του να βγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ. «Θα ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο και ο Τσίπρας;» ρωτά ο Μπάρμπερ, που αναφέρει και την ύπαρξη πολλών συνιστωσών στον ΣΥΡΙΖΑ με αντικρουόμενες απόψεις.

Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ. Στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» η ανταπόκριση από την Αθήνα ξεκινά λέγοντας ότι «απορρίπτοντας κατηγορηματικά τη λιτότητα, η Ελλάδα στέλνει ένα προειδοποιητικό μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ», η οποία αποτελεί «ένα δραματικό ορόσημο σε μια στιγμή που η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση της Ευρώπης προκαλεί ένα οργισμένο λαϊκιστικό κύμα από τη Γαλλία έως την Ισπανία και την Ιταλία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέτρεψε το δικομματικό πολιτικό κατεστημένο που κυριαρχεί στην Ελλάδα εδώ και τέσσερις δεκαετίες και έγινε το πρώτο κόμμα εναντίον της λιτότητας που αναλαμβάνει την εξουσία σε χώρα της ευρωζώνης».

Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» σημειώνει ότι τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν στενά άλλα ευρωπαϊκά κόμματα εναντίον της λιτότητας –από δεξιά και αριστερά –που φαίνεται να κερδίζουν έδαφος τον τελευταίο χρόνο. «Επειτα από πέντε χρόνια ακραίας λιτότητας που συνταγογραφήθηκαν προκειμένου να αντιμετωπισθεί η επιδημία του χρέους, μια πληγωμένη αλλά αγέρωχη Ελλάδα φαίνεται ότι χθες απέρριψε το φάρμακο» γράφει η «Ουάσιγκτον Ποστ».

«Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ». Στη βύθιση του «σοσιαλιστικού Τιτανικού» αναφέρεται ο ειδικός απεσταλμένος της «Ελ Παΐς» στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι η ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ στην εξευτελιστική πέμπτη ή έκτη θέση με ποσοστό κάτω του 5% ισοδυναμεί με την έκλειψη ενός ιστορικού κόμματος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που κυριάρχησε για περισσότερες από τρεις δεκαετίες στην πολιτική ζωή της Ελλάδας.

Η βύθιση του ΠΑΣΟΚ, γράφει ο Λουίς Πράδος, δείχνει ότι εξαντλήθηκε ένα μαζικό πολιτικό πρόγραμμα, ένας δρόμος προς έναν εθνικό και λαϊκό σοσιαλισμό, που δεν μπόρεσε ποτέ να προσαρμοστεί στα σοσιαλφιλελεύθερα ρεύματα που έρχονταν από την Ευρώπη. Η κρίση και το πλήγμα που δέχθηκαν οι μεσαίες τάξεις έδωσαν την τελική ώθηση στην πτώση του κόμματος.

«Ο ΠΙΟ ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ». «Θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος στην ηλεκτρονική έκδοση της ιταλικής εφημερίδας «Λα Ρεπούμπλικα». «Είναι βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει ο πιο νέος πρωθυπουργός στη νεότερη Ιστορία της Ελλάδας» αναφέρεται. Η νίκη χαρακτηρίζεται ιστορική από την ιταλική εφημερίδα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αλλαγή του συνθήματος του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίστηκε στο twitter «Η ελπίδα νίκησε». Από το ρεπορτάζ δεν λείπει η δήλωση του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν ότι η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. «Η δήλωση», επισημαίνεται, «αντανακλά την ανησυχία της Ευρώπης για την πρώτη κυβέρνηση της ευρωζώνης που έχει δεσμευθεί ανοικτά ότι θα ακυρώσει τους όρους της λιτότητας που συνοδεύουν το πρόγραμμα σωτηρίας της χώρας». Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το πρώτο θέμα στις ηλεκτρονικές εκδόσεις όλων των μεγάλων εφημερίδων της Ιταλίας, όπως η «Κοριέρε ντελα Σέρα» και η «Λα Στάμπα». «Η Ελλάδα ψήφισε εναντίον των ευρωγραφειοκρατών» ήταν ο τίτλος της δεξιάς εφημερίδας «Ιλ Τζιορνάλε», η οποία ανήκει στην οικογένεια Μπερλουσκόνι, «Εμπρός Τσίπρα!» ο τίτλος της ιστορικής εφημερίδας «Ιλ Μανιφέστο», που κινείται στον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς.