Αισιοδοξία ότι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα είναι τελικά στη Βουλή, εξέφρασε ο Γιώργος Παπανδρέου σε δήλωσή του, πολύ πριν το υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, «το Κίνημα θα είναι εδώ» και ανήγγειλε την άμεση διεξαγωγή ανοιχτού Συνεδρίου, προχωρώντας την αυτοοργάνωση και τις διαδικασίες διαβούλευσης για την οργανωτική δομή.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για άθλο που επιτελέσθηκε μόλις σε διάστημα είκοσι ημερών και ευχαρίστησε τις δεκάδες χιλιάδες πολιτών που στρατεύθηκαν στην υπόθεση του Κινήματος, μεταξύ των οποίων και πολλοί εθελοντές.

Η θέση μας παραμένει ισχυρή, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι πρέπει να σχηματιστεί με ξεκάθαρο προοδευτικό πλαίσιο, με ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες.

Κανένα κόμμα ανέφερε επίσης, δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνο του, έστω και αυτοδύναμο, γιατί χρειάζονται πολλές πλάτες.

Η χώρα, τόνισε, πρέπει να παραμείνει σε σταθερή πορεία μέσα στο ευρώ, με ένα ελληνικό σχέδιο, με βαθιές αλλαγές, ώστε να δοθεί σε όλους απάντηση σε όσους αμφισβητούν τη βούλησή μας για μεγάλες αλλαγές.

Πρόσθεσε: «Το σχέδιο και η όποια απόφαση πρέπει να έχει την υπογραφή του λαού, άμεσα, με δημοψήφισμα, γιατί μόνον έτσι θα στρατευτούν οι πολίτες τους οποίους πρέπει να εμπιστευτούμε». Άφησε να εννοηθεί ότι ο ίδιος θα στηρίξει μια απόφαση της νέας κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.