«Την Κυριακή ο λαός καλείται να επιλέξει αν θα συνεχιστεί η τραγωδία που έζησε τα τελευταία χρόνια, o δρόμος των θυσιών δίχως αντίκρισμα, ή αν θα υπάρξει διέξοδος, ελπίδα, πραγματική διαπραγμάτευση, επιστροφή στην ανάπτυξη, αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» είπε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στο Ζάππειο.

«Ο φόβος τελείωσε. Ο φόβος ανήκει στο παρελθόν. Κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία. Απευθυνόμαστε στον κάθε Ελληνα και στην κάθε Ελληνίδα και του ζητάμε αυτή την Κυριακή να ψηφίσει για την Ελλάδα, να ψηφίσει για το μέλλον και να ενώσει τη δύναμή του με τον ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί τη μοναδική ασφαλή επιλογή ότι θα σταματήσει αυτή η καταστροφική πορεία» είπε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Είμαστε ένα βήμα πριν από την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Δεν την έχουμε ακόμη κατακτήσει και αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών».

«Η ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη της επόμενης κυβέρνησης απαιτεί καθαρή λαϊκή εντολή» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το plan B της τρόικας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει την απόλυτη πλειοψηφία, ώστε να αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με άλλες δυνάμεις και να υπονομευθεί το πρόγραμμά του.

Ερωτώμενος για τις διερευνητικές εντολές σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Στις εκλογές ψηφίζουμε για κυβέρνηση. Δεν ψηφίζουμε για την τρίτη εντολή, ψηφίζουμε για την πρώτη».

«Στόχος είναι η ανεύρεση τριών δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο από την πάταξη της φοροδιαφυγής, το λαθρεμπόριο καυσίμων και το μαύρο χρήμα. Αυτά προβλέπονται στο πρόγραμμά μας και είναι ένας στόχος που μπορούμε να πετύχουμε» δεσμεύθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι «είναι απολύτως εγγυημένες οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες».

«Δεν θα τηρήσουμε υπογραφές που δεν δεσμεύουν τη νέα κυβέρνηση»

Στη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πολλές φορές ότι τη Δευτέρα η τρόικα τελειώνει, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει τις θεσμικές υποχρεώσεις τής χώρας έναντι της ΕΕ, αλλά όχι τις πολιτικές δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, επικαλούμενος τη λαϊκή ετυμηγορία.

«Τα μνημόνια τα απορρίπτει την Κυριακή ο λαός με την ψήφο του» τόνισε και συμπλήρωσε: «Δεν θα τηρήσουμε δεσμεύσεις και υπογραφές που δεν δεσμεύουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση».

Είναι προφανές, είπε ο κ. Τσίπρας, ότι την επόμενη ημέρα δεν θα υπάρχουν μνημόνια, δεν θα υπάρχει τρόικα.

Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μέχρι τον Ιούλιο, χρονικό ορόσημο που θέτει – όπως τόνισε – και η απόφαση του Μ. Ντράγκι για την αγορά ομολόγων, θα έχει επιτευχθεί αμοιβαία επωφελής λύση με τους ευρωπαίους εταίρους.

Το νέο ορόσημο που τίθεται τώρα, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι ο Ιούλιος, «περιθώριο που θέταμε και εμείς από την αρχή. Θυμίζω τις σχετικές δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη» τόνισε χαρακτηριστικά.

«H χθεσινή ανακοίνωση Ντράγκι έσβησε και το τελευταίο επιχείρημα περί ασφυκτικού χρόνου για τη διαπραγμάτευση» υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε λέγοντας ότι «H ανακοίνωση του Μάριο Ντράγκι προσδιορίζει ένα χρονοδιάγραμμα διαπραγμάτευσης και αυτό είναι με ορίζοντα τον Ιούλιo».

«Για εμάς αποτελεί δέσμευση ότι θα συγκρουστούμε μέσα και έξω. Ομως οι πιο δυνατές συγκρούσεις θα είναι μέσα στη χώρα. Εξω διαμορφώνεται ένα τελείως διαφορετικό κλίμα. Η Ευρώπη αλλάζει, έστω και με μικρά βήματα. Και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα σηματοδοτήσει τη μεγέθυνση αυτής της διαφαινόμενης αλλαγής στην Ευρώπη» είπε ο κ. Τσίπρας, σχολιάζοντας τη διαπραγμάτευση που θα κάνει η κυβέρνησή του με τους δανειστές της Ελλάδας.

Οι «εντός συγκρούσεις», εξήγησε, θα γίνουν με το κατεστημένο, που σχετίζεται με τη διαπλοκή, με οσους χρεοκόπησαν τις τράπεζες αλλά συνεχίζουν να τις διοικούν, με όσους πήραν αποφάσεις που οδήγησαν τη χώρα σε αδιέξοδο, με μέσα μαζικής ενημέρωσης. «Όχι με διάθεση ρεβανσισμού», έσπευσε να σημειώσει ο κ. Τσίπρας, αλλά αποκατάστασης της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας.

«Η τρόικα είναι εξωθεσμικός οργανισμός»

Έμφαση έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στις υποχρεώσεις της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα, για τις οποίες «πρέπει επίσης να μιλήσουμε», επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια σημειώνεται καταπάτηση του χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, βασικών εργασιακών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων που αποτελούν κοινοτικά κεκτημένα. «Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο για την Ευρώπη», ενώ το ίδιο απαράδεκτο είναι να κυβέρνάται μια ευρωπαϊκή χώρα με email από ξένα κέντρα, είπε.

Σε ό,τι αφορά το με ποιους θα διαπραγματευτεί, τόνισε ότι «η τρόικα είναι εξωθεσμικός οργανισμός, καμία ευρωπαϊκή συνθήκη δεν αναγνωρίζει αυτό το θεσμό», υπενθυμίζοντας και την έρευνα που διαξάγει το Ευρωκοινοβούλιο για τα έργα και τις ημέρες της στις χώρες που ανέλαβε.

Το θέμα, τόνισε με νόημα ο κ. Τσίπρας, είναι «να πάμε στη διαπραγμάτευση δυνατοί», κάνοντας άλλη μία αναφορά στην ανάγκη να δοθεί ισχυρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ με εκλογικό ποσοστό που κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει.

Όπως μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά, η μη εξασφάλιση αυτοδυναμίας στον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να φέρει αυτό το περιβόητο «plan B» για το οποίο κατηγορουν την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι το plan B της τρόικας είναι να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, ώστε να υπονομευθεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το Plan B της τρόικας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει την απόλυτη πλειοψηφία, ώστε να αναγκαστεί να κυβερνήσει ή να στηριχθεί από δυνάμεις που στην Ελλάδα τέσσερα χρόνια τώρα αποτελούν κήρυκες, υποστηρικτές και προπαγανδιστές των απόψεων των δανειστών μας. Αυτό είναι το Plan B. Και εμείς ζητάμε από τον ελληνικό λαό αυτό το Plan B να το διαλύσει.

» Και το λέω αυτό, διότι μετά βεβαιότητας αυτή είναι η αίσθηση μου και θέλω να μιλήσω ανοιχτά: μόνο και μόνο για να αποδείξουν ότι δεν έκαναν λάθος, ότι δεν φταίνε αυτοί αλλά δεν γινόταν αλλιώς, την κρίσιμη στιγμή θα υπονομεύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την εθνική προσπάθεια στην Ευρώπη και μέσα στη χώρα, για να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό πεδίο. Γι’ αυτό ζητάμε ψήφο στήριξης και αυτοδυναμίας, όχι γιατί ξαφνικά μας έπιασε ένας μικρομεγαλισμός και θέλουμε με την αλαζονεία των δυνάμεων του παρελθόντος να ξαναφτιάξουμε ένα δικό μας κομματικό κράτος» είπε ο κ. Τσίπρας.

Αφορολόγητο 12.000 ευρώ και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

Απαντώντας στην ερώτηση της συντάκτριας των «ΝΕΩΝ» Βούλας Κεχαγιά για τη μεσαία τάξη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «η φορολογική ελάφρυνση είναι από τις βασικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με την επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ για όλους, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Αναφερόμενος στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «ο Σταύρος Δήμας έχει συμβολίσει τις μνημονιακές δυνάμεις του χθες και υποψηφιότητά του έχει «καεί» από τον κ. Σαμαρά.

«Bασικό κριτήριο για προτεινόμενο Πρόεδρο θα είναι η ευρύτερη δυνατή συναίνεση, όπως προβλέπει το Σύνταγμα» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει»

«Η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει. Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ θα είναι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσουμε στη Βουλή» δεσμεύθηκε ο Αλ. Τσίπρας. «Θα αναγνωστεί στις προγραμματικές δηλώσεις στη νέα Βουλή» πρόσθεσε.

Σπυράκη: «Αποφασισμένος να οδηγήσει τη χώρα στην απομόνωση και τη χρεοκοπία ο Τσίπρας»

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, για τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στη διακαναλική του συνέντευξη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αποφασισμένος να οδηγήσει τη χώρα στην απομόνωση και τη χρεοκοπία εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας.

»Αποκάλυψε ότι δεν αναγνωρίζει καμία συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της. Και αυτό την ίδια στιγμή που υπόσχεται ότι δήθεν θα αξιοποιήσει την πιστωτική χαλάρωση Ντράγκι.

»Ολοκληρώνει την καμπάνια της εξαπάτησης των Ελλήνων με την εκστρατεία κατατρομοκράτησης του Ελληνικού λαού.

Ο κ. Τσίπρας είναι το ατύχημα που οι Έλληνες δεν θα αφήσουμε να συμβεί».