«Μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει χρόνο για να λειτουργήσει η δημοκρατία», είπε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης προσθέτοντας ότι η διαπραγμάτευση δεν γίνεται με το πιστόλι στον κρόταφο.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί τη διορία της 28ης Φεβρουαρίου (οπότε εκπνέει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας).

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει χρόνο για να μπορέσει να προετοιμάσει τις δικές της προτάσεις που αφορούν: το νέο πλαίσιο δημοσιονομικών στόχων, το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και το δημόσιο χρέος.

Όταν ρωτήθηκε για πόσο χρόνο μιλά, είπε ότι ο χρόνος θα τεθεί υπό συζήτηση.

«Είναι δυνατόν η νέα κυβέρνηση να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς να λάβει στα χέρια της τα στοιχεία για το δημόσιο ταμείο;» αναρωτήθηκε.

Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι η διαπραγμάτευση έχει ξεκινήσει και τόνισε ότι η παγίδα είναι το γεγονός ότι μας δανείζουν για να πληρώνουμε παλιά χρέη. «Θα πρέπει να βγούμε από αυτή την παγίδα» είπε.

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η πολιτική που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα οδηγεί στην καταστροφή της χώρας. «Αν υπάρχει άλλη άποψη θα την ακούσουμε» πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει μία συζήτηση στην Ευρώπη για το τι πρέπει να γίνει.

Την Κυριακή ο ελληνικός λαός αξιολογεί την ως τώρα πορεία, δήλωσε. Αυτό που τίθεται είναι το ερώτημα για το εάν στην Ευρώπη εξακολουθεί να ισχύει η αρχή της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας, ανέφερε ερωτηθείς για το τι θα συμβεί εάν οι ευρωπαίοι εταίροι αρνηθούν να διαπραγματευτούν με την Ελλάδα.

«Από τη Δευτέρα θα έχουμε μία άλλη μέρα, μία κυβέρνηση με δικό της πρόγραμμα και όχι αντίγραφο προγράμματος που της επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι» είπε. Τα πράγματα αλλάζουν, δήλωσε και συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνη της και ότι ούτε η Ελλάδα είναι μόνη της.

Ερωτηθείς εάν θα θέσει θέμα δημοψηφίσματος είπε ότι το δημοψήφισμα τίθεται την Κυριακή και πρόσθεσε ότι η εκτίμησή του είναι ότι ο λαός θα καταδικάσει τα μνημόνια.

Ερωτηθείς εάν μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει θέμα κατοχικού δανείου, είπε ότι αρχικά η νέα κυβέρνηση θα ξεκινήσει από τα ευρωπαϊκά προβλήματα και πρόσθεσε ότι τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν από την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Εάν αναγκαστούμε να διαπραγματευτούμε ξεχωριστά με κάθε χώρα, τότε φυσικά το κατοχικό δάνειο θα τεθεί ως θέμα, είπε.